Hernia disku - vysunutá platnička

Príspevok v téme: Hernia disku - vysunutá platnička
orgovan13@centrum.sk

Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena

mucike

Ahojte - operacia nem.Antolska
mam herniu L5/S1 9mm , od maja 2008 neustale probl. , ale pozorujem ze posledne dva -tri mes. uz neboli krize ako doteraz , ale bolest ide po pravej nohe zo zadu dole...
06.10 mam termin prvej (dufam ze aj poslednej) operacie , bude ma operovat dok. Uhnavy na Antolskej ...Mate snim niekto prosim skusenosti ?
1,5 roka sa snazim operacii vyhnut Infuzky , lieky , RHB.... pred tyzdnom som podstupila PRT nervoveho korena ktore malo pomoct, ale vobec nic....tak som sa rozhodla pre OP.

mrska

ahoj leja.Tak dik za vycerpavajucu odpoved.nie si ty nahodou lekarka?:)toto som sa nedozvedela ani od lekara.je dobre ked ti ma niekto poradit.este raz dika nech ti dopadne na vybornu.ahoj.

Leja

To Mrska:
Niektorí lekári majú k dynamickým náhradám (umelým platničkám) skeptický postoj a príliš ich nedoporučujú. Jednak to vraj ešte nie je dostatočne historicky preverený postup (implatnáty sa používajú relatívne krátku dobu) a nie je isté, čo implantát spraví po 10-20 rokoch. Jednak je vraj riziko posunutia implantátu či jeho vnorenia do tela stavca. Iní doktori zas na dynamické náhrady spievajú len samé chvály. Tak si vyber... V Prahe napríklad Vojenská nemocnica Střešovice dynamické náhrady nedáva vobec, Motol len výnimočne a na Homolke je to preferovaný postup:-)

Ale podľa Tvojho nálezu sa nečudujem, že Ti lekár odporúča skor pevnú fúziu. Spondylartróza znamená degeneratívne zmeny na skĺbeniach stavcov. Chrupavka stráca svoju pružnosť, nadmerne sa opotrebováva a znižuje sa jej výška, na krajoch kĺbov sa časom vytvárajú osteofyty (kostené výrastky). Spondylartróza sa prejavuje rannou stuhnutosťou a bolesťou v chrbáte. V podstate je to to isté, ako reuma v kolenách:-)

Osteopruduktívne zmeny znamenajú len toľko,že stavce vykazujú určité kostné abnormality. Jednak to súvisí s vyššie uvedenou artrózou, jednak s tými "Modicovými zmenami". Tie zas znamenajú, že u Teba započala prestavba kostnej drene (III. stupeň MZ je osteoporóza).

Nemyslím, že čokoľvek z toho je nejaká dráma - skrátka len máme chrbtice o čosi "staršie", než by mali byť. A preto Ti asi lekár nechce dávať implantát. Ak by sa Ti za pár rokov zhoršila artróza alebo si mala pokročilejšiu osteoprózu, umelá platnička by nemusela robiť dobrotu. I keď kosť stratí svoju hustotu, pevná dlaha sa dá fixovať tak, že sa stavec "zahustí" kostným cementom a skrutky dobre držia naďalej. Ale implantát by sa mohol zanoriť do kosti alebo sa uvoľniť.

Čo sa mojho zdravotného stavu týka, tak je to cez leto vďaka teplému počasiu trochu lepšie. Noha síce bolí, ťahá a tŕpne (niekedy mám také pocity, ako keď si "usedíš" nohu a potom Ti "nedrží" koleno:-)- ale s chrbátom je to lepšie, dokonca chodím skoro vystretá.

mrska

ahoj leja.neviem ako to ten lekar myslel.ale co ma vydesilo bolo ked povedal že vymena platniciek je cesta do pekla a najradsej by ich nemenil iba to tam zafixoval,a preto idem na MR,lebo som bola naposledy v 2/2009,a hovoril ze sa to tam mohlo vela zmenit.idem tam 3.9 pre predoperacne papiere a musim sa ho spytat.on pozeral aj tu staru MR a napisal tam že nalez indikuje akutne oper.riesenie.ale v akom stave mam chrbticu z popisu tam mam napisane:viacurovnove diskovertebalne degen.zmeny-spondylartroza s incip.osteoproduktivnymi zmenami na telach stavcov a zmeny kostnej drene typu Modic 1 na telach stavcov L4 a L5.ak vies co to znamena tak mi napis.a ty sa ako citis?dufam ze ti vsetko dopadne dobre,drzim palce.Ahoj.

Leja

Mrska wrote: idem este na MR,ci tie platnicky viac nepopraskali,lekar hovoril ze ak ano tak mi ich musia vymenit,ale ak nie tak mi tam daju neaky fixacny implantat.

Mrska, ono ani tak nezáleží na stave platničiek, ako na stave chrbtice. Pokiaľ ju máš viac-menej v poriadku (bez výrazných degeneratívnych zmien) a problém sú "len" zničené platničky, je možné použiť dynamickú náhradu (umelú platničku - implantát). Je to šetrnejšie riešenie, pretože zostane zachovaná plná dynamika a anatomické pomery chrbtice, menej sa zaťažujú stavce nad a pod operovaným priestorom.

Pevná fúzia sa používa v komplikovanejších prípadoch - pri instabilite chrbtice(skĺzavaní stavcov) alebo ak máš výrazné degeneratívne zmeny. Vtedy je nutné stavce pevne spojiť k sebe. Dajú sa preč "zavadzajúce" platničky, upraví sa postavenie stavcov a výška medizstavcového priestoru a všetko sa zafixuje titánovou dlahou. Po niekoľkých mesiacoch sa vytvorí kostné tkanivo a stavce zrastú dokopy. Operovaná časť tak zostane nepohyblivá a nič sa nemože posúvať. Rizikom je, že sa viac zaťažujú stavce nad/pod spojenou časťou a časom može povoliť priľahlý segment.

bosulka

Leja

ahoj Leja, rada ťa zasa čítam:-), myslela som že už máš potom, vyzerá to tak, že sa aj ja zaradím medzi vás bedrové, hernia disku 7mm L5/S1 s útlakom na koreň, takže moje obavy z toho čo som tu čítala aké máte problémy sa potvrdili

Leja

Dlhšie som sa neozvala, pretože som mala nejaké problémy s prihlásením. Tak som sa nakoniec úspešne prečkala leto a počítám dni do 23. augusta, kedy mám druhý - náhradný termín operácie (preložená z 9.7.).

Je zvláštne, že zatiaľ čo som pred prvým termínom nemala žiadne obavy, teraz som dosť nervózna. Asi to bude i tým, že zatiaľ čo cez prázdniny som mala zaistené stráženie detí u rodičov, teraz to budem musieť nejak zvládnuť za plného chodu domácnosti:-)

To Mrska: Stabilizácia chrbtice čaká aj mňa. Stavce pri tom na pevno spoja titánovou dlahou a skrutkami. Hybnosť by to nemalo nejak zásadne nemalo ohroziť. Akurát rekonvalescencia je dlhšia než pri "obyčajnej" platničkovej operácii. Mne povedali, že 6 týždňov prakticky vobec žiadne sedenie, chodza len s barlami a pravdepodobne i nosenie korzetu, úplné zhojenie bude trvať cca 6 mesiacov. Keď sa vrátim z nemocnice, napíšem Ti presnejšie informácie:-)

mrska

ahoj tomasBB.ja idem na operaciu v septembri.moja byvala neurologicka bola zasadne proti,a ked som to ukazala neurochirurgovi a popisala mu moje tazkosti tak sa vyslovil a akutny zakrok.je dobre ak to vidi viac lekarov.mne ich viac povedalo že pri dlhotrvajucich problemoch je nutna operacia.ja som tiez na pochybach ci je to to najlepsie,ale mam tiež problemy s chodzou,niekedy vobec nemozem chodit,mam svalovu slabost a casto mavam bolesti v krizoch a noha boli cele dni.takze tomu davam nadej.hovorim si ze len aby to nebolo horsie.ja som uz 10 mes. na PN.v tejto nasej diskusii mi velmi pomohli rady,lebo uz som to nechavala na osud.ahoj.

tomasBB

Zdravim mam herniu disku L5S1 asi od roku 2007 bol som pred rokom v piestanoch a na ozonovej terapii, ale nepomohlo mi to, bolest mi vystreluje do pravej nohy a pri chodzi krivam. Tento stav mam rovnaky uz vyse roka. Jedna cast doktorov mi odporuca operaciu a druha cast je zasadne proti.