Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena
Hernia disku - vysunutá platnička
To Makaronka:
S tým sedením si to musím pripomínať. Hlavne keď vstávám, automaticky mám tendenciu spustiť nohy a sadnúť si na zadok:-) Okrem toho sa nesmiem predkláňať, rotovať trupom aťď. Takže keď si chcem niečo podať z nižších "poschodí", tak pekne do drepu alebo na čtyri:-))) Chrbát skrátka musím stále držať vystretý. Je to fakt dosť omedzujúce, pretože až teraz si človek uvedomí, koľko vecí človek robí v sede či predklone.
S tým wc - sadnúť si možem od prvého dňa, čo som si došla sama. Len ma naučili takú divnú polohu s rovným chbtom a nohami od seba, aby sa čo najmenej zaťažovala chrtica.
To Mrska:
Brala som všetko možné po hrstiach: APO-diclo, Voltaren retard, Coxtral, Zaldiar, Myolastan, Sirdalud, Tramal, Stilnox na spanie... V podstate nič nemalo zásadný efekt, len mi to trochu pomáhalo ako-tak prežiť deň. Nakoniec som už mala zo všetkých tých liekov úplne rozhodené trávenie, schudla som o 7 kg za pol roka. Preto si to teraz tak "užívam", že som prakticky bez liekov.
Možem ležať na boku alebo na chrbte, vankúš je povolený (ale len tak, aby sa ti neprehýbal chrbát).
Tých šrobov sa fakt neboj. Ja som mala veľkú obavu, že pooperačné dni budú hrozné - že to predsa musí bolieť viac, než "obyčajné" vybratie platničiek. Ale skutočne to nie je také dramatické, ako si človek myslí. Prvé dva dni ťa nechajú na opiátoch a potom je to už hodinu od hodiny lepšie. Ak sa to tak dá povedať, bola som príjemne prekvapená z toho, ako to prebiehalo:-) A cítim sa o 100% lepšie, i keď som len presne týždeň po operácii.
leja kolko si uzivala liekov pred operaciou,a ake?ked teraz uzivas 2 ibalginy.ja sa snazim to prekonat niekedy aj bez liekov,ale to by si nechcela vidiet ako sa tvari a co robim na tej posteli.lebo hovoria ze ak uzivas moc liekov od bolesti,potom ti uz moc nezaberaju tie silnejsie. makaronka,ty sa mas ako?ahojte.
ahoj leja.tak to je parada že je to už za tebou.myslela so na teba a cakala kedy sa tu objavis.tak aj asi mna caka to srobovanie,uvidim co mi povie vo stvrtok lekar,idem tam s tym MR.tak to lezanie je otravne,ale ja momentalne dost lezim lebo tie nohy posluchaju coraz menej.mas korzet?a ako musis lezat,iba na rovnom alebo aj s vankusmi,ked si napr. citas?ja sa snazim na to nemysliet,lebo mam niekedy stavy ze si myslim ze mi uz nic nepomoze a bude to stale takto.tak sa zotavuj,a ozvi sa.ahoj.
Leja,
ups, to je dosť dlho. Cikať v stoji si ešte viem predstaviť, ale veľkú potrebu už nie. Ale píšeš, že vtedy je vínimka, tak sa to snáď nejako dá. Ale nemáš nutkanie sadnúť si? Nemyslím len na záchod, ale tak všeobecne.
Moc, moc ti držím palce, aby ti všetko dobre dopadlo a bola si čím skôr v pohode.
To Makaronka:
Sedieť nesmiem (s výnimkou wc:-) minimálne do kontroly 13.10., tj. 7 týždňov od operácie. Potom mi urobia rentgen, či držia skrutky a ako sa tvorí nová kostná hmota. Podla toho sa uvidí, či mi povolia sed a v akom rozsahu.
Leja,
si frajerka:) Je to super, že si to takto zvládla a ďakujeme aj za povzbudenie. Držím palce, aby si všetko zvládla. A ako dlho nemôžeš sedieť?
Ahoj dievčatá, hlásim sa po operácii! Všetko prebehlo hladko a ja sa cítim v rámci možností skvele. Noha už takmer nebolí, len rana trochu ťahá a "železo" v chrbte málinko tlačí. Na rozdiel od stavu "pred" vystačím s 2 ibalginmi na deň.
Ak niekoho čaká "šrobovanie" chrbtice, možem ho upokojit, že to nie je o nič horšie než obyčajná platničková operácia. V utorok som bola na zakroku, 2dni na JIS pod opiatmi, 3. deň na nohach na normalnej izbe a na víkend som už bola doma - normálna "pásovka":-)
Akurát som už príšerne uležaná a unudená. Zatial možem chodit len 20 min. denne a každý týždeň pridávat asi 5 min. Inak len ležať. Fakt netuším, ako to prežijem do 13. oktobra:-(
Ahoj dievčatá, hlásim sa po operácii! Všetko prebehlo hladko a ja sa cítim v rámci možností skvele. Noha už takmer nebolí, len rana trochu ťahá a "železo" v chrbte málinko tlačí. Na rozdiel od stavu "pred" vystačím s 2 ibalginmi na deň.
Ak niekoho čaká "šrobovanie" chrbtice, možem ho upokojit, že to nie je o nič horšie než obyčajná platničková operácia. V utorok som bola na zakroku, 2dni na JIS pod opiatmi, 3. deň na nohach na normalnej izbe a na víkend som už bola doma - normálna "pásovka":-)
Akurát som už príšerne uležaná a unudená. Zatial možem chodit len 20 min. denne a každý týždeň pridávat asi 5 min. Inak len ležať. Fakt netuším, ako to prežijem do 13. oktobra:-(
trinity
už som jednou nohou preč, ale ešte musím reagovať, tebe to že sa si tu tak dlho neukázala veeeľmi prospelo, ja si pripadám ako zajac v poslednej dobe, šup šup a rýchlo otriasť pokiaľ nezačnem cítiť bolesť manžel už povedal, že on si bude uplatnovať náhradu škody len nevie či cez poisťovňu alebo priamo od toho čo ma má na svedomí :-)
ahoj trinity.tak u mna vyzera sex asi takto,ked skoncis tak ma prikry :),alebo sa pozeram v telke na tie najnemoznejsie serialy,no horor,ale sa neda.ale ako si mi pisala ze budem behat ako mladica tak sa tesim.ahojky.