Hernia disku - vysunutá platnička

Príspevok v téme: Hernia disku - vysunutá platnička
orgovan13@centrum.sk

Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena

mrska

ahoj makaronka.mne jeden neurochirurg napisal ze je dur. vak medialne herniovany diskom L4-L5-S1,a druhy ze na naleze medialne protruzie diskov.ja su s toho vúúl.a su zdegenerovane a jemne popraskane.no ved mozno si citala co som tu pisala.ono je to o tom ake mas z toho tazkosti,a ako dlho trvaju.ja sa uz trapim 10 mes.a zacalo sa to zhorsovat.teraz mavam stale dni ked ledva chodim a to doslovne 4 dni.medzitym 1-2 ze nepadam a nemusim sa opierat,a netrasie mi cely den nohami.dnes je to uz 3 den,co sa iba presuvam WC,kuchyna a postel.aj ked lezim tak dostavam bolesti,a noci su uz len budenie a hladanie miesta.ale ty to mas hrozne,tolko nalezov.dufam ze vymyslia nieco ako ti pomoct.ja davam tej operacii nadej.tak sa drz a napis.ahoj.

mucike

to bosulka

mna asi rok dost boleli krize ...a teraz uz len ta prava noha ...doktoka mi teraz nasadila Lyricu 2x + Diclobene 150 1x a je to dost dobra kombinacia ...bolesti nemam , len take tahanie a samovolne krce a tras v zadu v stehne....predpokladam ze keby som nemala lieky tak sa asi zblaznim od bolesti...
z operaciou som sa uz zmierila len neviem ci ta antolska je spravny tah ...

a ty sa ako dlho trapis ?

makaronka123

Mrska,
prednedávnom bol to aj môj problém. Ale neurochirurg mi to vysvetlil. CT častokrát výsledok nadhodnodzuje, MR výsledok spresňuje a preto i neurochirurg sa riadi výsledkami MR a ďalšími nadradenými vyšetrovacími metódami (napr. PET scanom a podobne). Z hľadiska neurochirurgov, protrúziu má každý tretí človek a v tejto fáze pacienta neoperujú, nasadzuje sa len konzervatívna liečba. Taktiež mi bolo povedané (v tom čase), že protrúzia znamená len vyklenutie platničky ale v konečnom dôsledku je platnička dobrá, nie sú na nej žiadne degeneratívne zmeny. Hernia disku znamená už aj degeneráciu, preto sa vtedy už zvažuje operácia (aj to len vtedy, keď sú ďalšie objektívne nálezy - napr. neurologické).
U mňa je toto všetko už pasé, pretože medzičasom (ako som už písala) sa mi potvrdilo, že sa mi zosypala chrbtica (10 hernii, z toho 6 stavcov mi tlačí na miechu atď.).
Držím palce.

mrska

ahojte.baby vy ma desite s tymi vedomostami:)ale je to normalne ked sa clovek zaujima o to co mu je.ale u nas doma to nechapu,ked stale nieco hladam na nete. mna zaujima ak viete:na CT som mala hernie a potom som bola na MR a tam popisal protruzie.kazdy to vidi inac alebo co?caute.

makaronka123

Bosulka

protrúzia je v skratke povedané vytlačenie, vystúpenie, vysunutie disku dopredu.
Obšírnejšie povedané:
1. Hernia disku, u ktorej najväčšia vzdialenosť v ktorejkoľvek rovine medzi okrajmi materiálu disku mimo priestoru disku je menšia, než je vzdialenosť medzi okrajmi bázy v tej istej rovine. 2. (Neštandardné) [Disk, ktorého tkanivo dislokované mimo priestor disku je uložené vo vnútri intaktného anulu].
3. (Neštandardné) [Akákoľvek hernia disku, alebo bližšie nešpecifikovaný typ hernie disku.] Poznámka: Kritériá protrúzie sú, že musí byť lokalizovaná (menej než 50% alebo 180° obvodu disku), dislokovaný materiál disku je takého stupňa, že vzdialenosť medzi okrajmi dislokovanej časti nesmú byť väčšie, než je vzdialenosť medzi korešpondujúcimi okrajmi bázy. Materiál disku, ktorý prenikne cez anulus na hrote vyklenutia, ale cez širokú bázu komunikuje s diskom, z ktorého pochádza, sa označuje ako protrúdovaný a "uncontained (neobmedzený)".
Občas sa termín "protrúzia" používa ako všeobecný termín označujúci herniu v tom zmysle, ako je definovaný vyššie.

Leja

To Bosulka:
Protrúzia je II. stupeň poškodenia platničky. Osdtupňované je to takto:
I. Building - platnička má neporušené jadro i obal, jej celkový obvod je však zvačšený (ako keď sa zmačkne balón na placku).
II. Protrúzia - jadro platničky sa "vyleje", vonkajší obal je ale celistný (ako keď sa na balóne vytvorí bublina).
III. Herniácia - praskne i vonkajší obal platničky, vytvárajú sa voľné sekventy (balón praskne a obsah vytečie von).

bosulka

mucike

ahoj, mám to isté čo ty L5/S1, s tým rozdielom, že len 7mm s útlakom na koreň, vôbec sa mi do toho nechce, ale ako to sledujem, zrejme ma to aj tak neminie, teraz nemám ani ja v krížoch také bolesti, ale tŕpne mi stále lýtko, bolesti krížov a nohy prestali ako mi zoperovali krčnú chrbticu, vôbec tomu nerozumiem

mucike

Ahojte - operacia nem.Antolska
mam herniu L5/S1 9mm , od maja 2008 neustale probl. , ale pozorujem ze posledne dva -tri mes. uz neboli krize ako doteraz , ale bolest ide po pravej nohe zo zadu dole...
06.10 mam termin prvej (dufam ze aj poslednej) operacie , bude ma operovat dok. Uhnavy na Antolskej ...Mate snim niekto prosim skusenosti ?
1,5 roka sa snazim operacii vyhnut Infuzky , lieky , RHB.... pred tyzdnom som podstupila PRT nervoveho korena ktore malo pomoct, ale vobec nic....tak som sa rozhodla pre OP.