Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena
Hernia disku - vysunutá platnička
trinity13
moja na mňa už ani pilates, dnes som poldňa preležala na zemi, to mi robí dobre (som dopadla), videla som na jednom videu tú operáciu z predu, len sa ma nepýtaj, že kde, lebo to si nespomaniem, boli pritom aj chirurgovia, pretože museli uvolniť miesto cez ostatné orgány neurochirgom
mimochodom, zajtra idem volať do NZ či mi ten nález nemôže skonzultovať skôr
dievčatá
užívala niektorá z vás noax duo? ak áno ako ste ho znášali, bože to je ale svinstvo
prajem pekný a bezbolestný týždeň
Mrska:
pozerala si televizne noviny? na markize bolo o zlucovani zdravot.poistovni,najdi si to na nete ak si nestihla.
narok na ciastocny mas urcite,ak ja mam tak aj ty musis. mne to povedali uz dvaja lekari.
LEJA:
tesim sa, ze to uz mas hlavne za sebou. na byt kasli, teraz si dolezita ty. manzel sa nauci :)
operovali ta z prednej casti?ci ako sa to robi?ja si to stale nejak neviem predstavit. jazvu mas aku velku? pises,ze spis na bruchu. trocha som z teba pomotana. napis viac zazitkov :)
to ze ta este taha noha, je asi normalne, citala som to tu u pacientov, co mali po operacii. mna zazrakom noha hned po operacii prestala boliet. sem tam pri zmene citim trocha lytko,ale to je tak vsetko.
ja mam skor problem,ked dlhsie sedim. hned citim krize.
saphira17
dievcatam uz asi velmi taketo cvicenie nepomoze. myslim,ze si nevies predstavit (na stastie pre teba), ake maju bolesti.
ten cvik je skor pre mna, ja uz mam po, ale velmi mu nerozumiem,lebo pises najskor nieco ako o lahu a potom nohy na zemi.
bosulka:
my si dame pilates vsak ?:)
bosulka.ja som si skusala davat fastum gel a nic.ale vcera po tom voltarene,som si myslela ze osediviem,tak ma bolel zaludok.dnes iba lezim a trocha som navarila.moc sa nehybem aby ma to riadne nechytilo.ahoj.
ahoj saphira.bosulka ma pravdu,velmi tu zalezi na veku a opotrebovaniu organizmu.ja som tazko fyzicky makala uz od 17 a mam 34.a ver mi aj tie cviky robim.inac ja som vzdy cvicila kazdy den pilates,behala,plavala a pritom som chodila do prace a mala deti,vlstnorucne s muzom prerobili dom.asi to ta chrbtica nevydrzala.a vyskusala som uz vsetko,aj nemocnicu,obstreky,napravanie,cvicenie a nic.ale dik za nazor.ahoj.
mrska
ja som včera zobrala aj tramal aj novalgin a keby mi večer zazvonili že idú pre mňa na operáciu tak sa nebránim, nakoniec zabrala ibalginová masť alebo tabletka na spanie, to už neviem, dnes je to už také "normálne" dá sa vydržať
Saphira17
zlatá moja, ja ti nechcem brať ilúzie, cvičenie pri našej dg. je úplne samozrejmé, ale keď budeš mať 40, rodinu a prac. povinnosti,tak pri tých bolestiach budeš ochotná podstúpiť všetko, vpichy do miechy alebo oreráciu, pretože to nebude o tom, že sa nemôžeš postaviť na korčule, ale v istých momentoch, že sa nemôžeš postaviť z postele, dúfam že si sa neurazila, to by som nechcela, len ti píšem ako to cítim ja
Ahoj mrska.
Chcem ti len povedať toľko, že neviem, či je dobré chodiť na nejakú operáciu... Mne vyskočila platnička v 14-15 rokoch a teraz mám 17 a už to mám v poriadku. :) Nemohla som sa poriadne ani hýbať a korčuľovanie už vôbec neprišlo do úvahy.. a teraz uplne v pohode. Môžem sa korčuľovať, bicyklovať, plávanie mi tiež veľmi pomáha. Bývam v Trenčíne a chodila som za pani doktorkou Samekovou na rehabilitácie objednané...
Pocvičila som si tam vždy s ňou, ukázala mi cviky, ktoré som mala robiť doma, koľko x za deň.. proste mi dala informácie o tom ako to mám robiť koľko rázy to mám robiť a hľavne pomaly. A raz keď som išla za nou, som si s ňou tam pocvičila a zrazu mi urobila jeden rýchli a dosť bolestivý ako keby chmat. Neskôr som vlastne zistila, že mi tým napravila tú moju platničku a bola som celá šťastná, že mám po probléme.
No ale ako som potom zistila, nemala som po probléme pokial som nezačala zase cvičiť... Bola som dosť smutná a sklamaná, keď som si predstavila, že budem musieť celý život takto cviťiť. Na nakoniec som sa s tým musela zmieriť a cvičím do teraz a je mi perfektne! :) Vždy si každý večer a každé ráno spravím jeden lahký cvik. Ľahnete si na brucho a s veľkým nádychom sa zdvyhnite len hornou častou tela, kríže majte položené. Počítajte so zadržaním dychom do 10 sekúnt. Po 10s vydýchnite a pomaličky sa dajte do tej istej polohy. Vlastne to vypadá ako keby ste išli robiť kliky, len s položenými križami a nohami na zemi. Tí ktorí majú ešte problémy s platničkou, doporúčam tento cvik. Ale veľmi pomaly ho robte.
Dúfam, že som Vám v niečom pomohla a prajem vám len a len uzdravenie. :) PaPa
ahoj bosulka.tak od tej L5 ti to asi moze vystrelovat až hore chrbtom.mne sa to zacalo robit asi 2 tyzdne do zadu až po lopatku,a rano sa s tym uz budim.no baby my sme asi tak na zastrelenie.neviete ci aj po tomto srobovani chrbtice mas narok na predcasny dochodok?ahojte.
trinity
ja rada šokujem:-)na spanie beriem lieky od vtedy ako ma ten blbec trafil na prechode, lakte ma vraj bolia preto, lebo som si uhnala nie tenisový ale "golfový" lakeť a zasmejme sa, keď poviem že v posteli, rehabilitačná dr. mi vysvetlila z akej polohy zápästia sa dá k tomu prísť a keďže už 10 mesiacov nič nerobím, tak ma napadlo len jedno, velakrát som sa zobudila že ma bolí zápästie z toho, že spím na boku a rukou ktorú má normálny človek položenú na tele alebo spustenú vedla seba, tak ja sa ňou zopieram o dlaň ako keby som sa bála že spadnem z postele, ja som mala zacvaknutý nerv na ľavej ruke, preto som do operácie nemohla ležať na ľavej strane, tak teraz si to užívam a preto ma bolí pravý lakeť viac, mne prišli na krčnú len preto, že ma nenormálne bolelo rameno
mimochodom, ja mám spinálny kanál zúžený na 9mm a bolo mi vysvetlené, že tie bolesti jednoducho budú
viete mi povedať, či z tej L5 to vystreluje aj hore do stredu chrbta, alebo len dolu do nohy?
To Trinity:
Vedie sa mi zo dňa na deň lepšie:-) Noha síce máličko ťahá, ale je to neporovnateľné so stavom pred operáciou. Som prakticky bez liekov, akurát večer si dávam 1 Ibalgin (predtým aj 10 roznych práškov).
Už som aj oveľa pohyblivejšia, ľahšie sa mi vstáva a vydržím sa i trochu motať bytom. Nič ale nerobím, takže byt je plne v správe mojich clapov a podľa toho to aj vyzerá:-) Ale ono sa to nezblázni!
Budúci štvrtok mi vyberú stehy, takže to zas bude o niečo lepšie - budem mocť ležať na chrbte. Nie že by som to mala zakázané, ale kvoli povodnej jazve mi na chrbte ušili taký divný "fald", ktorý ma tlačí.
Inak chodenie len s barlami a zákaz sedenia je "opruz", ale už si zvykám:-)
To Mrska:
hypointenzita diskov so znakmi chondrozy s desikaciou = znížený signál na MRI, platničky sú znížené, so znakmi kostnatenia chrupaviek a stratou vody
medialna protruzia s anularnou disrupciou,s lahkou kaudalnou propagaciou v prednom epidur. priestore = vyklenutie platničky v stredovej línii, s prasknutím jadra, vyklenuje sa do miešneho kanála
dur.vak je utlaceny a deformovany,spin kanal dosahuje ventrodorzalne 13mm.L5-S1 = placnička tlačí na obal miehy, miešny kanál je zúžený
Osteoproduktivne zmeny facetov s lahkou biforaminalnou stenozou = zmeny (kostatenie)na sklbeniach stavcov s miernym zúžením otvorov, ktorými vedú nervové korene.
Je mi ľúto, že zas musíš na operáciu čakať. Viem, aké to je - mne to tiež odložili o 2 mesiace. Je to na infarkt. Drž sa, utečie to raz-dva:-)