Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena
Hernia disku - vysunutá platnička
K umelým platničkám:
Ono nejde o chcenie či nechcenie lekárov, ale či je dynamická náhrada vhodná. Ak sú degeneratívne zmeny príliš pokročilé, implantát sa použiť nedá a chrbtica sa musí napevno zošróbovať, aby sa ďalej "nesypala".
Mrska, keď ti raz urobia pevnú fuziu s dlahou, umelé platničky ti už nikdy "nehrozia". Stavce sa za pár mesiacov po operácii zrastú dokopy, takže už sa medzi ne nič nedá dávať.
Caute kocky
ja som na bolesti brala tralgit, pekne svinstvo tiez, ale vobec mi nepomahal. toto co som pisala zabralo. inac som prechodila celu noc a plakala od bolesti.
ked vas cistam, som normalne stastna, ze to uz mam za sebou a fakt vam nezavidim.
bosulka
a ty beries na spanie? to kvoli tej nohe? lebo ty ma furt s niecim prekvapis :)
ja som myslela ze si skoro fit a len tie ruky ta bolia, hoci aj tak nerozumiem stale preco, ked ti krcnu robili.
mrska
precitaj si co urobila leja, ked jej prelozili termin.
zhanaj inu nemocnicu, kde ta mozno urobia skor a zmen tu poistovnu. s tou nemocnicou si zase ber priklad z makaronky, ta sa s tym neparala a zavolala tam :)
Leja
dufam, ze nevylihujes, uz by si konecne mohla napisat ako sa mas :)
ja som inac zacala postupne sediet cca po 2 mesiacoch. teraz uz skoro pohoda, len nesmiem dlho, lebo citim potom krize. zatial som 3 mesiace po.
nic nesur, hlavne je dat sa do kopy a neplas sa do roboty. mas dve male deti.
makaronka:
som na teba pysna :)
inac vymena platniciek sa robi z prednej strany. ja mam z chrbtovej, 1 steh. vy budete mat trocha vacsi. kto rodil cisarskym, to bude asi nieco podobne. ale nic sa nebojte. ako pisala leja, kazdy den lepsie a lepsie. fakt to citit.
bosulka.ja sa tiež snažim vydrzat bez liekov,lebo len na cievy uživam troje,to je 5 tabliet a vecer na spanie,takze 6,a ked si dam od bolesti 2-3,tak si predstav ten zaludok.a s tymi cievami to je tiez vdaka chrbtici,hovoril mi to neurochirurg. dnes uz mam v sebe dva od bolesti,je to trochu lepsie,kym lezim,ale ak sadnem alebo pochodim uz to dube.a zaludok mam ako betonovy.a to s tou MR,on hovoril ze to je aj na vymenenie,aj na fixovanie.tak asi skusia co to urobi.ale asi to nebude len jedna operacia.aj leja to ma podobne,najskor jej menili platnicky,a teraz jej to fixovali.tak sa majte.
mrska
to nechápem, keď čítam tvoju dg. čo tam všetko máš a povedali ti že platničku ti meniť nechcú, ja tam mám napísané paramediálna hernia iv. disku a hneď mi povedala, že je to na novú platničku, okrem toho ja som vo všeobecnej a čakala som niečo vyše mesiaca, snažím sa vydržať bez tab. od bolesti, lebo novalgin a tramal som mala každý deň, ale bez hypnogenu nezaspím, podstatné je, že potom keď zaspím nič necítim, dnes som si ho nedala a TV som zúfalá vypínala o 6,30 s tým, že možno už konečne zaspím
ahoj triniti.ta zmena by mi aj tak nepomohla.to by bolo az od noveho roku.a ja som na ibalgin alergicka.ten voltaren trocha zabral,ale nohy mam stale slabe.a samozrejme na spanie uzivam lieky od psychiatra,a to su dost silne,a predstav si ze sa aj tak budim a hladam miesto,a vraj aj jojkam,to povedal muž.najviac ma serie ta slabost v tych nohach.a to že rano vstanem a mam bolesti ale hnusne ako dnes.clovek by si myslel ze mas byt ukludneny a odpocaty.uz som z toho zdeptana.teraz som si sadla a uz boli.majte sa krasne.som rada ze si tu takto mozeme klebetit.lebo pochopi ta len ten kto to prezil.ahojky.
Mrska:
mne moj lekar poradil, ked mi nic nepomahalo dat si novalgin s ibalginom. ja som si davala po 1/2 tab z kazdej, hoci on mi povedal po jednej. zaberalo mi to, jedla som to len na noc, aby som sa vyspala. vyskusaj.
kym to asi nebudes mat za sebou, nic neporiesis s bolestami, ale myslim, ze po operacii, by to mohlo prejst, aspon u mna to tak bolo.
zaludok si oddychne asi az po operacii..
ja uz neberiem vobec nic.
Mrska:
mna picne tiez. uz som sa tesila, ze sa ti to blizi. aku mas poistovnu? chod si ju zmenit na vseobecnu, a vykasli sa na tu co mas. ja som raz mala skusenost tiez s poistovnou, detska lekarka mi (daavnejsie)povedala, aby som to urobila, prave kvoli tymto veciam. vratila som sa nazad do VZP a zatial som sa od vtedy s tym nestretla.
Makaronka:
drzim, ti prsty, a som si ista, ze si zvolila dobru cestu. dolezite je, ze nepojdes k "nejakemu" lekarovi, ale odbornikovi, ktoreho podla mna, praca velmi bavi a hlavne jej skutocne rozumie.
co sa tyka pravidiel, myslim, ze ste ich vystihli :)
myslim na Vas!
pre Leju.v tej MR mam:L4-L5-S1 je hypointenzita diskov so znakmi chondrozy s desikaciou.L4-L5 chondroza disku,medialna protruzia s anularnou disrupciou,s lahkou kaudalnou propagaciou v prednom epidur. priestore,dur.vak je utlaceny a deformovany,spin kanal dosahuje ventrodorzalne 13mm.L5-S1 chondroza disku,med.protruzia s anul. disrupciou,s kontaktom na ventralny okraj dur.vaku.Incip.osteoproduktivne zmeny facetov s lahkou biforaminalnou stenozou.ak mozes preloz mi to do slovenciny.ahojky.
ahojte vsetci.tak makaronka to su fajn pravidla.a ja mam blbu spravu.vcera mi volali z nemocnice,ze sa operacia odklada lebo mi to este neschvalila poistovna.a apollu tvraj trva najdlhsie.mam si zavolat koncom septembra.ja ze ma picne.uz som si myslela ze sa zbavim bolesti.ma normalne nasrali.asi som dopadla ako leja,jej to tiez odlozili.jednej tam lekar povedal ze sa na to neumiera.moju mamu skoro uchytilo,vraj sa pojde stazovat,asi na lamparen,tak mi kricala do telefonu ze som skoro ohluchla,este to by mi chybalo.tak bude cakat,esteze sa mozem aspon tu s vami vyrozpravat.a teraz mi baby poradte neake dobre lieky od bolesti,a co moc nedrazdia zaludok.rano som vstala ubolena,dala som si voltaren.manzel mi dava do spalne TV,to som dopadla.ahojte.