Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena
Hernia disku - vysunutá platnička
Ešte by som sa chcela spýtať, kde nájdem ukážky cvikov vami spomínanej brnenskej zostavy
Ahojte. Tiež mi zistili herniu disku L4/5 ešte pre 2 rokmi. Zatiaľ som sa z ťažkostí dostala - vďaka rehabilitácii, liekom, akupunktúre a injekciami do spinálneho kanála. Čo ma však teraz trápi je bolesť členka a chodidla, pocit pálenia, ledva viem došlapávať po dlhšej chôdzi na pätu a neviem sa postaviť na päty. Samozrejme v driekovej a sedacej oblasti mám bolesti, ale tie by sa dali vydržať. Mali ste podobné problémy pred operáciu? Dakujem.
mrska mne tam nic nedavali aj ked som mala platnicku vonku dva cm tak moja operacia proti tvojej malina operovali ma pol hodinu. ty si si vytrpela dost pred operaciou tak teraz uz vydrzis uvidis bude lepsie. ja som dnes ako zbity pes po vcerajsom vylete. ahoj
ahoj henemene.tebe tam aj nieco davali ci iba obrezali platnicku?a s tymi ludmi to mas pravdu.ja ked som si vybavovala predoperacne,tak som uz mala palicku,kazdy sa pozeral ze asi mlada tak co to ma byt?a stretla som spoluziacku,ta na mna zrevala-ty uz chodis o palici?nie ze co sa ti stalo,ved podopierat sa moze aj po zlomenine.no nech sa pozru.ja tam trocha to zelezo citim hlavne na pravej strane,ale hrkotat to tam uz prestalo.ja nemozem moc cvicit len na posteli 2 krat denne asi 10 min.sediet vobec nesmiem este 4 tyzdne iba na WC a predklanat sa aspon 2 mes. a tocit v trupe.dostala som aj sedak na WC,taky zvyseny a mozem sediet len na stehnach nie na zadku.jedavam pri kuchynskom pulte a mam aj utierku ako podbradnik.no co,musime vydrzat.ahojky.
ahojte
trinity ano som teraz po operacii takze je este asi skoro zacat s vybavovanim CID vsak. ja sa v to vobec nevyznám kedy je čas s tým začať nie som na PN rok iba štvrtý mesiac. včera som bola u ortopéda s kolenom tak našťastie to mám iba natiahnuté a mám si to dva týždne šetriť nechcel mi ani dať nič od bolesti, lebo keď nebudem cítiť bolesť budem myslieť, že som fit a môžem si ublížiť a to sa týka aj chrbtice. pýtala som sa aj na tu brnenskú zostavu, že je toho moc na to aby som to cvičila tri krát za deň a on hovoril, že sama postupne vynechám niektoré cviky tak to potom v pohode odcvičím aj tri krát. kolko lekarov tolko nazorov. včera v tom aute po ležiačky to bolo niečo trapné niektorí ľudia si zabúdali zatvárať ústa keď na mna pozerali, myslím že podobných situácií ešte zažijeme alebo ešte mesiac nepôjde nikam z domu.
ahoj triniti.dik co si tam napisala.mne ta slabost noh presla aj noha je zivsia,ale mavam bolesti noh.a vcera ma zacala boliet prava anie lava no des.cvicim len opatrne na postelieste uzivam jeden novalgin za den.ale ako hovoris treba trpezlivost,nic nejde naraz.ale chodim celkom dobre,aj rano sa mi vstava dobre,a tie tahy v lytku presli uplne.pobolievaju ma aj tie rany.mam 2 rezy asi 8 cm,a mala som tam 28 stehov.tak padam lezat.ahojte.
Bianka to presne vystihla, trvá cca1,5 -2 roky, kým sa vytvorí svalový korzet.Každý cvik má svoje presné pravidlá, ako ho robiť.To by mala byť úloha terapeutiek na rehabke, aby to naučili.Inak sa může stať, že docielime pravý opak toho, čo sme chceli.Každý uhol napnutia svalu alebo zdvihu trupu a pod.má svoj predpísaný limit. Po tých 2rokoch už možno cvičenie podľa seba obmedziť na 3-4 x týždenne.Ale to každý musí cítiť sám.
Ja cvičim poctivo uz 2 roky, kazdy den po 40 min. Po operacii som vôbec nemôhla cvičiť tu brnensku zostavu. Potom som asi po roku začala chodiť na rehabku, tam sa ma pytali ake cviky cvičim a mala som ich nazorne ukazat, tak ma upozornili, ked kde som robila chybu,napr. bicyklovanie na chrbte, driekova chrbtica - treba ju tlačiť k podložke nie prehybat. A to je vlastne pri všetkych cvikoch lebo namiesto pomoci si môzete ubližiť. Po tych 2 rokoch môzem povedať, že mi spevnelo chrbtove svalstvo,bolesti sa zmiernili.Ale nemôzem prakticky ziadnu zaťaz, žiadne nosenie a dvihanie veci.Caka vas po operaci este velmi dlha cesta. Naozaj to môze trvat aj 2 roky kym sa to ustali.Mam jednu kamaratku, ktora beha po op. ako keby jej nič nerobili.Ale to je jedna z tych, čo sa vravi "česť výnimkam".Dokonca aj lyžuje.
Anies:
Cvičenie sa nesmie stať ,,galejami".Cviky napr. brnenskú zostavu /tú cvičím ja / a pod. treba postupne po OP zaraďovať a zvyšovať počet cvikov.To, čo sa ti cvičí zle, treba zo začiatku vynechať.Ja som napr. vyradil úplne predklon, podobné tzv.Thomayerovi,vyslovene mi nerobil dobre, a napokon aj v jednom odb.článku som čítal, že ho veľmi pre operandov nedoporučujú.Naopak som si zaradil nové cviky, napr. kliky, a niektoré ďalšie doporučené pre vertebropatov.Treba veľmi intenzívne počúvať ,,reč" tela, ono samo vyselektuje vhodnosť cvikov.Je to veľmi individuálne.Ja si myslím a aj to praktizujem už 2.rok, že si treba hlavne vybudovať svalový korzet, t.j. brušné a chrbtové svalstvo a to kombinovať chůdzou, denne 5-8 km, zrýchleným tempom.To je na nezaplatenie!To je moja skúsenosť.Drž sa!
Triniti 13
Chcem sa ta opytat ci si cca 2 tyzdne po op cvicila vsetky cviky co ti dali v nemocnici. Ja to uz dva dni skusam, je to dost narocne a neviem ci to nepretazujem. Dnes rano som vstala ako by ma vcera na kolese lamali :)
Dik