Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena
Hernia disku - vysunutá platnička
To Trinity:
No veď hovorím, že Vás na tom Slovensku rozmaznávajú! Tu to bolo "jaképak copak": na WC chodíš, lieky neberieš - tak hupky-dupky domov! Ale mne to nejak zásadne nevadilo. Muž pracuje vačšinu času z domova, takže ma mal kto obsluhovať, pomocť mi na toaletu a do kúpeľne... A doma je doma...
V Motole je skutočne pobyt v nemocnici skrátený na absolútne minimum, ale ono by to asi ani inak nejde. Operujú 7 dní v týždni (i so a ne), každého lifrujú domov skoro okamžite a aj tak sú čakačky len na vstupné vyšetrenie viac ako pol roka, na operáciu v neakútnych prípadoch minimálne rok (ja som bola "protekčná"). Keď som bola na pooperačnej kontrole, objednávali nových pacientov do ambulancie až na koniec apríla. V niektorých nemocniciach je to lepšie, ale v Motole a na Homolke, ktoré sú v tejto oblasti špičkou, je to skutočne na "dlhé lakte".
A k tej aktivite v posteli - neviem, to by ste museli prebrať s manželom:-)))
ahoj trinity.tak Leji si napisala ze nema byt v posteli aktivna:) juj to ako si myslela:)ale ma napadaju somariny ze?a o tych chlapoch,viac ich bolo po opracii v Ružomberku ako zien.len oni sa nevedia tak rozpisat a vsetko rozoberat ako zeny,to mi povedal moj muz!tak sa majte.
inac mailove adresy a tel kontakty na lekarov - neurochirurgov najdete na nete, len sa s tym musite pohrat
bosulka:
o tom CID som ti pisala, precitaj si to v maily. ano, je mozne aby prepustil, prepustit nemoze na PN.
karlos:
mal by si sa tesit, ze ta Leja zdravi osobitne, aspon vidis, ze si ta "zenska komunita" vsima:)
mrska:
tak ako pisala leja, vyckaj casu a budes ako 15 rocna. to som ti uz pisala:)
Leja:
vy to mate v CR tiez nejake hrr na 3. den ta domov pustili? tu na 3. pustaju operaciu krcnej:) ja som bola 9
inac nebud aktiv ani v posteli, silis si ruky, aby si nesla nazad kvoli krcnej
Leja:
ďakujem za osobitné pozdravenie.Pravidelne sledujem v súčasnosti váš výsostne ,,dievčenský klub",vyzerá to tak, že mužov sa tento problém nedotýka,ale zo svojho okolia viem, že to nie je úplne tak.Zapojím sa iba vtedy, keď si myslím, že můžem nejakou svojou skúsenosťou pomůcť. Ahoj!
Ahojte vsetky.Leja tak na Teba som cakala,lebo ty mas to same co ja.Konecne si ma ukludnila s tymi nohami.Ja cvicim len na posteli ale to len tak hybem labami a rukami,vraj to je cievne cvicenie,ked vacsinu dna prelezime.inac mi vsetko zakazali.mna pustili z nemocnice na 7 den.a teraz uz treti den co som si nic nedala od bolesti,lebo tie nohy ma boleli.ale si ich poctivo natieram mastami 3 krat denne.a muz mi ich vecer aj masiruje.bolesti v krizoch mam malo.len tie rezy pobolievali ale sa to pekne hoji.mala som 2 rezy a na kazdom 14 stehov.aj teba tak rezali?chodim uz celkom dobre,a ked som prisla domov kazdy cumakoval ze ako chodim.a ako si pisala aj ja tam ked lezim niekedy nieco citim.tak sa maj a ahojte dievcata.
Michajelka, buď statočné dievča a bolestiam sa nepoddávaj! Všetci tu vieme, aké ťažké to niekedy je a ako to človeka vyčerpáva. Ale ver, že i psychika robí svoje!
K Tvojmu nálezu - v prvom rade by si to mala konzultovať so svojim neurológom a dožadovať sa toho, aby Ti všetko riadne vysvetlil. Úprimne povedané, nie som si istá, či to nebude skor na konzervatívnu liečbu a systematickú RHB, než na operáciu. Ty tam totiž nemáš nejaký konkrétny problém (ako je napr. vysunutá platnička či stenóza) v určitom segmente, ale v podstate degeneratívne zmeny na celej chrbtici.
Porušenie lordózy- kaudalizácia kyfózy = vlastne zlé držanie tela (chrbtica nie je optimálne esovite prehnutá)
Schmorlove uzly a Scheurmann = patologické degeneratívne postihnutie stavcov s tvorbou výrastkov, uzlíky vznikajú vrastaním (vtlačením) krycej medzistavcovej doštičky do tela stavca
Spondyloartropia = chronické zápalové ochorenie, postihujúce skĺbenia stavcov
Ahoj dievčatá (a Karlos:-)! Už som sa tu pár dní skutočne neukázala - usilovne už pracujem z domova a pripravovala som niekoľko výberových konaní, tak som sa k súkromným veciam dostala menej...
V prvom rade gratulujem Mrske a Henemene k tomu, že už majú operácie úspešne za sebou. A tým zatiaľ neoperovaným na "čakačke" držím palce, nech to rýchlo uteká.
Mrksa, je normálne že Ťa ešte bolia nohy - a dokonca i to, že viac tá opačná, s ktorou si predtým nemala problémy. U mňa to bolo presne tak isto. Ustalo to po pár týždňoch. Podľa mňa je to normálna reakcia na to, že sa ti "brabali" v chrtici. Skrátka nejaké podráždenie nervov... Chce to len čas, nervové dráhy sa obnovujú postupne! Konzultovala som to i s lekárom pri kontrole a potvrdil mi tak 6 mesiacov až rok. Ja mám momentálne 2,5 mesiaca "po" a je to fakt týždeň od týždňa lepšie. Nohu ešte trochu cítim, hlavne keď je vonku hnusne, ale nijak dramaticky. Mrška, ty už možeš cvičiť? Ja totiž nie, RHB mám povolenú až po druhej kontrole 10.12. - zatiaľ vraj žiadne cvičenie, ani samostatne doma nie.
Dievčatá, vás teda v tých slovenských nemocniciach ale rozmaznávajú:-)! Jednu si tam nechajú 9 dní, druhú dokonca 3 týždne! V pražskom Motole sa s nami tak nebabrali - poležať si 2-3 dni po operácii a hajde domov. V utorok ráno som bola pod kudlou (dlaha, 6 šróbkov, 2 medzistavcové implantáty, kostný štep) a v piatok (tj. 3. pooperačný deň) ma už sanitkou odlifrovali domov. Drény nemáš, na WC si dojdeš, lieky neberieš - tak sa už možeš povaľovať vo vlastnej posteli:-) A tých nešróbovaných posielali domov už po 2 dňoch.
Michajela
Neviem sice odkial si ale ak spadovo patris do NZ tak tam mozes jednoducho prist, najlepsie rano okolo 8.00 s tym ze mas hrozne bolesti a ze si sa chcela objednat na konzultaciu, no pre bolesti nemozes vydrzat. Oni su schopni ta zaradit do operativneho programu akutne. Kazde oddelenie musi mat nechanu rezervu pre akutne stavy. Len treba ist a ukazat sa, lebo sestricka ta cez telefon nevidi a lekari ta nenechaju tak trpiet. Zazila som to na vlastnej kozi. Prisla rano jedna pani na voziku kriciac s hroznymi bolestami a hned na druhy den ju operovali. Na stvrty den uz s nami veselo ranajkovala. Aj mne vraveli na konzultaciach, ze ak by sa mi stav do terminu operacie zhorsil treba okamzite prist. A to som az z vychodu! Nemaju to radi ak to clovek necha zajst do extremov. Ak mas ukrutne bolesti CHOD A UKAZ SA IM!
A urcite by to urobili aj na inej klinike ako napr. NR atd.
Vela stastia :))
ahoj michajela
vôbec tomu postupu nerozumiem, lekár ktorí ta poslal na Mr sa mal k výsledkom aj vyjadriť a ak tam bol nejaký nález ktorí treba hneď operovať prečo ťa neposlal na konzultáciu za neurochirurgom aspoň v Bratislave to tak funguje. neviem či si písala odkiaľ si? určite sa do roboty nežeň keď sa cítiš ako píšeš nestojí to zato, bez ľudí sa to dá vydržať idú vianoce aby si mala veľa sily kým pôjdeš na operáciu a nepohoršila si. nič sa neboj nám sa už ľahko hovorí ale za pár mesiacov tu budeš plná optimizmu aj ty. skús si tie termíny vytelefonovať na viacerých miestach a uvidíš či sa ti niečo hodí veľa šťastia a hlavu hore. keď som bývala už zúfalá tak mi pomáhal lexaurin mne sa tiež triasli ruky aj celé telo upokojí to aj psychiku.