Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena
Hernia disku - vysunutá platnička
...no Miro...a o tom to je,že každý povie niečo iné...každý ukáže cvik po svojom a pritom ked máme fungovať ako tak do konca života tak to cvičenie je dôležité ovládať správne, pretože ked sa nevykonáva daný cvik správne,tak sú zapojené iné svalové skupiny a potom je ten cvik nanič..a preto ja by som sa chcela zamerať hlavne na túto oblasť..ale nájsť dobru rehabilitačnú je umenie aspon u nás na východe....okole Spišskej Novej Vsi....
Ahoj všetci...
trošku ma to tu mätie ako v jednej nemocnici vám môžu povedať po operácií že skúste sedieť po 4 týždňoch v inej zase po 6... a prečo nesedieť- za posledné dva roky som bol 6 x v nemocnici takže všade som bol aj s rehabilitačnými sestrami a žiadna mi nepovedala že už keď sa dá sedieť tak to mám obmedzovať, je pravda aj to že každá rehabilitačná ma napríklad ten istý cvik učila po svojom...ja zase nemôžem ležať, radšej stojím alebo si sadnem takže každý si asi bude musieť postupne nájsť to čo mu vyhovuje a jasne cvičenie je dôležité.... tak ahoj :)
Ahoj veeveerkaa:
Mňa operoval vtedajší primár Dr.Lauro./odviedol skvelú prácu/. A teba kto ,,rezal"? Inak tu odporúčali sedenie až po 6 týždňoch,oplatilo sa to dodržať.A potom postupne pridávať. To sedenie treba ale stále nejako minimalizovať, aj po rokoch,nemyslieť, že je to na 100% už OK. Aj po viac ako 4 r. po OP pozerám TV ležiačky s vyloženými nohami na fit-lopte. ,,Strašiak" recidívy ma máta, takže aj poctivo cvičím svoju zostavu.
ahojte vsetci,
Karlos, kto ta operoval na ortopedii v NZ? ja som tiez tam lezala?
Nanenka drzim palce pri operacii. Urcite si sa rozhodla spravne...
Ja som bola operovana 28.10.2009. Odvtedy to pomaly uz budu dva roky a ja sa citim ovela lepsie. Ale ako povedal karlos, ze operácia je iba 50% úspechu, ostatné je na pacientovi a na tom, ako bude dodržiavať režim tzv.,,vertebropata" a rehabilitovať. - to je svata pravda. Ja keby som necvicila, tak by som bola na tom ovela horsie. Chodila som na rehabilitacie na kramare vyse polroka a velmi mi tam pomohli a naucili cviky. Odoporucili mi tam knihu Lecime si zada sami od Robina McKenzieho. Velmi dobra kniha. Po operacii som sedela prvykrat tiez az po 4 tyzdnoch, ak nie po dlhsom case, uz si toto presne nepamatam. Ale kazdopadne tak ze dlhsiu dobu som sedela az po dvoch mesiacoch po operacii, snazim sa aj teraz co najmenej sediet, aj ked nie vzdy sa to da, ale ked je moznost radsej si postojim.
Drzim vsetkym palce v liecbe.
Ahoj Dafne:
V RT bolo skvele,prístup fyzioterapeutov bol vynikajúci, aj prostredie.Mne ale chýbalo hlavne plávanie, a to je v Bojniciach /bol som tam už 2x, vždy vo februári/ ďaleko lepšie.Dá sa tam aj v zime vonku plávať, a plávanie, myslím tým skutočné plávanie, nie ,,močenie sa" v bazéne, mi robí najlepšie a tak som si to patrične užil.
Ahoj Karlos...ja tiež začínam uvažovať kde pôjdem na liečenie....na op som bola prvýkrát, preto ani v kúpeľoch som ešte nebola...spomenul si Rajecké Teplice, a potom,že radšej chodiš do Bojníc...môžem sa opýtať prečo ??....ja by som chcela hlavne zistiť,kde je to najlepšie čo sa týka cvičenia...pretože to je asi najdôležitejšie v našom budúcom živote....dík vopred za rady...
Mucike, ako to myslíš, že ti po operácii ochrnula noha ?
ahoj dafne
takže aj po prvej tak aj po druhej operácií som mal kázané od 4 týždňa sa pokúsiť sedieť 3 x denne 20 min.a to pri raňajkách, obede a večeri, ak je to bez bolesti tak pomaly pridávať aby si do 6 týždňa sedela už v pohode čo v mojom prípade asi nie lebo síce už začínam 6 týždeň ale sedel som tak hodinku a pol v kuse ale to bolo maximum, myslím si že problém nie je tak sedenie ako to že všetko musíme robiť s vystretou chrbticou...
Dík za rady...no neviem, každý hovorí ináč...mne povedali,že nesmiem sedieť 4 týždne po operácii...mucike písala,že sedela postupne už po 14 dnoch...ja som už z toho všetkého trochu paf...každý píše a hovorí ináč....nechcem sa unáhliť,aby som si viac neuškodila ako pomohla....