Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena
Hernia disku - vysunutá platnička
Karlos:
Ďakujem Ti veľmi pekne za Tvoje skúsenosti. Pre mňa sú to naozaj veľmi cenné informácie, ktoré môžem získať jedine od ľudí, ktorí majú podobné problémy, ak nie rovnaké. Mám obdobné skúsenosti od lekárov ako Ty, ktorí mi tiež povedali, že ďalších 50 % je na mne. A to si aj uvedomujem a zároveň aj realizujem. Pretože odvtedy čo som bola v nemocnici (r. 2005) dodržiavam školu chrbtice. Je to niečo, čo môžem ovplyvniť sama a to je pre mňa motivátorom. Zároveň žiadne ťažké bremená, nič ťažké nosiť... Vždy som bola aktívny typ človeka – myslím aj športovo: turistika, chodenie pešo, v zime aj lyžovanie a začala aj cvičenia. Je to omnoho lepšie ako nejaké lieky. V apríli 2011 som bola na tom tak, že výsledky boli pre mňa negatívne, čo sa týka platničky a k tomu pribudli aj problémy s tlakom (veľmi vysoký) a cholesterol – no hrôza. Odporúčali mi diétu – zmenu stravy a samozrejme vzhľadom na pracovné povolanie aj zníženie stresu a nie denná práca takmer 12 hodín denne. Karlos, všetko som zmenila! Pretože je to niečo, čo môžem ovplyvniť ja sama. Výsledky po 3 mesiacoch boli pre lekárov doslova „šokujúce“. Ale tá platnička? To nedokážem zmeniť sama, tu naozaj potrebujem pomoc. Pôvodne som chcela operáciu odložiť na jar 2012 ale po kúpeľoch a po informácii od lekárov (že čas je teraz proti mne, pretože mi hernia disku môže spôsobiť „ošúchanie“ nerva a ako mi povedali – nerv nie je možné technicky zoperovať, preto odporúčali čím skôr). Toto všetko rozhodlo, že som sa rozhodla po toľkých rokoch podstúpiť operáciu.
Karlos, ak sa môžem opýtať, ako dlho si bol Ty po operácii v nemocnici a na PN? A kúpele? Kde si absolvoval?
Ďakujem pekne za informácie a prajem Ti veľa sily a vnútornej pohody, pretože to je určite základ pre zvládnutie.
Ahoj nanenka...no presne ako si napisala u každého je to individuálne po operácii....ja som bola 05.09....zatial sa citim ok....aj ked ok to už nikdy nebude...ale hlavne presla bolest nohy....neviem po vsetkých tých príspevkoch co su uvedene v tomto fore..je to tazke rozhodnutie ci operovat alebo nie...ale ako som pisala uz skor..nebudem sa zaoberat tym ako dopadli iní,ale hlavne ako dopadnem ja...takze snazim sa mysliet pozitivne..a ako napisal práve karlos treba asi naozaj dodržiavat vsetky odporucania...tak sa drz a vsetko dobre....
milka3:
a kde budeš operovaná? Ja som bol na ortopédii a tam to bolo skutočne na vysokej úrovni,t.j. ako operácia, tak aj pooperačná starostlivosť. Teda aspoň ja som to tak cítil, aj strava ušla.
Nanenka:
Moj príbeh s chrbticou je s tým tvojím podobný, iba s tým rozdielom,že ja som síce nemal tiež skoro žiadne zdravotné problémy, /ak nerátam operáciu na mandle na ZŠ, inak viac ako 30 rokov takmer čistá zdravotná karta/,ale chrbtica -kríže ma ,,zdrapla" ozaj kruto v lete 2006. Už sa zdalo,že to bude cca po 3 mesiacoch v poriadku, ale potom sa to vrátilo ešte horšie (pri nasadaní do auta).Pochodil som nemocnice v BA,TT,NZ, ozonoterapia podľa lekára by na tento rozsah protrúzie nemala účinok (L5/S1,13x12mm),takže som mal na výber: buď žiť s bolesťou a na liekoch, alebo OP! Po viacerých konzultáciách som bral OP a v 2007 som ju absolvoval. Dodnes neľutujem, ale chce to zmenu životného štýlu, lebo ako mi povedal moj operatér (primár na ortopédii), operácia je iba 50% úspechu, ostatné je na pacientovi a na tom, ako bude dodržiavať režim tzv.,,vertebropata" a rehabilitovať.To znamená, žiadne ťažšie bremená, veľa chodiť pešo, pravidelne cvičiť atď. Toto dodržiavam, aj keď to nie vždy jednoduché,ale zatiaľ sa mi to vypláca.Potvrdil mi to aj teraz v 2/2011 lekár v kúpeloch pri príjme, keď vravel: Vidno že poctivo cvičíte, dokiaľ budete cvičiť,dovtedy nebudete potrebovať lieky.Takže operáciu treba brať ako niečo, čo mi pomôže,byť o tom presvedčený, a vtedy sa to aj podarí, hoci takáto operácia je aj dosť veľké riziko /asi ako každý zásah do tela/.Ale je dlhodobé ,,kŕmenie sa " liekmi menej rizikové? To si musí asi každý zvážiť sám! Takže neboj sa OP, ver že ti to určite zlepší kvalitu života! Držím palce!
Ahojte všetci platničkari dnes som tu po prvy krat 8.11.2011 som objednana na operaciu hernie L5/S1 do Nových Zámkov chcela by som vediet ake sú vaše skusenosti s touto nemocnicou. Za Vaše odpovede Vám dakujem
Ahojte všetci "platničkári".
Už dlhú dobu sledujem všetky Vaše príspevky, ktoré vyplývajú z Vašich problémov, ktoré súvisia s platničkou. Keďže aj ja mám tieto problémy už dlhšiu dobu: cca od roku 1989 - ale vtedy to nebolo až tak výrazné, "len" ma seklo - tak som si myslela ja, potom to prešlo, sem-tam ma pobolievalo v chrbtici a stále som nevedela čím to je spôsobené. Niekedy som urobila zlý pohyb, zabolelo ma v chrbte. Bola som liečená na neurologickom oddelení, absolvovala som rôzne vyšetrenie, tzv."obstreky", lieky. Do r. 2005 som sa ako tak trápila a stále som ani poriadne nevedela, kde je problém. Až v r.2005 som skončila tak, ako to viacerí z Vás poznáte: doslova v jednej polohe so strašnými bolesťami. Hospitalizovali ma na neurologickom oddelení a po nastavení "kortikoidnej liečby" a CT vyšetrenia bol záver Hernia disku v seg. L3-4 v rozsahu 12x6 mm. Ako-tak ma dali dokopy a bola som naozaj 1.krát PN. Začala som cvičiť, dodržiavať všetko podľa odporúčaní. Ako-tak sa to ustálilo, dávala som si pozor na pohyby a bola som šťastná, keď mi ľavá noha odtŕpla - trvalo to cca 10 mesiacov a necítila som ťahanie do nohy. Chodila som na kontroly a stav sa upravil. Teda to som si myslela... V roku 2008 ma tento stav chytil opäť, teda ešte horší ako bol predtým. Po dlhšej dobe som sa ako tak dala dokopy (rehabilitácie, lieky, infúzie, injekcie...) Aj mi bolo hocijako, keďže pomaly ma už vo veľa mestách poznali "z pohotovostí". No a tohto roku od apríla opäť "bojujem". Bolo zrealizované CT, MR a výsledok: L4-L5 herniácia disku paramediálne vľavo o 5 mm - rozmer hernie: 13 mm s kontaktom až kompresiou nervových koreňov. L3-L4 chodnróza disku, cirkulárna protrúzia o 3-4 mm, L5-S1 cirkulárna protrúzia disku o 4mm, chondróza disku. Výsledok bol taký, že mi bola navrhnutá operačná liečba, pretože ozonoterapia by tento problém nevyriešila. Naozaj som dlho rozmýšľala čo a ako, ale keď si predstavím, že by som mala byť v takom stave ako v apríli 2011 tak si hovorím: "Nie". K rozhodnutiu mi určite dopomohla aj kúpeľná liečba (1 týždeň), ktorú som si v plnej miere hradila sama, nakoľko mi návrh na kúpeľnú liečbu bol zdr.poisťovňou zamietnutý. Preto ma čaká v novembri 2011 operácia a to bude moja tretia PN. Som aktívny typ človeka, ktorý si nevie predstaviť byť doma, ale zdravie je pre mňa naozaj v tejto chvíli najcennejšie.
Poprosila by som Vás, aj keď som tu už veľa o tom čítala, o informácie, ktoré by mi "pomohli". Bola som informovaná, že mi bude "vyškrabávať" to jadro z tej platničky, aby to netlačilo na nervy a nespôsobovalo bolesť, pretože mne to dokonca ešte aj opuchlo a mala som tam zápal. Ako ste sa cítili po operácii. Viem, že rekonvalescencia je u každého určite individuálne, ale budem rada, ak mi niekto napíše.
Ďakujem Vám veľmi pekne a poviem mám pravdu (aj tak mám strach ale verím, že to dopadne dobre a tie desivé bolesti už nebudem prežívať. Dokonca mi "to" opäť začalo ťahať ľavú nohu. Inak by som do toho nešla.
Ešte raz Vám ďakujem za Vaše skúsenosti, sú pre mňa veľmi cenné.
Ahoj miro, ja mam podobný problém ako ty...ja mam nohu strpnutu od operacie....lekár pri vizite povedal,ze strpnutá moze byt,ale bolest niesmie byt. To bolo je vysvetlenie...je to dost neprijemne mat strpnutu nohu...iny lekar povedal,ze to prejde..a ci to prejde za mesiac,dva alebo za pol roka...ze to je individualne....ja som 3 tyzdne po op...ta noha uz nie je cela strpnuta, len stehno,a chodidlo-uz len polovica....odovodnil to tak,ze pri operacii ten nerv museli posunut a ze tym ho porusili a preto je noha strpnuta....mne este v tej nohe sem tam sklbe...taka mierna bolest...tiez neviem co si mam mysliet,ale snazim sa len pozitivne a ze to prejde....predsa som nesla na op,aby to bolo horsie ale len lepšie....takto sa snazim motivovat...a uz som si povedala,ze nebudem sa trapit tym co pisu iní...ze u nich je to horsie a tak dalej....musime verit ze to bude lepsie....lebo ja mam ciel....a to dietatko,ktore by sme chceli...v maji som mala svadbu a teraz je na rade baby...takze sa snazim mysliet na tento ciel....aj preto som sla na op...lebo roky ma moja neurologicka liecila liekmi a ozonom atd..a ked som jej povedala aky mam ciel tak ma rychlo poslala na operaciu....verim ze som urobila dobre...a dalsia motivacia preco som sla je aj vek 35 a na baby je to najvyssi cas...a viem,ze to bude sakra tazke...ale verim ze bude dobre.....ujjj ale som sa rozpisala....drzim palce a utekam cvicit...cawte
ahoj všetci
mám za sebou štyri týždne po operácií a posledný týždeň sem tam mi tŕpnu nohy(no skôr dosť často) zvláštne je len to že raz na lýtku potom na stehne potom okolo kĺbov hlavne mení sa to dosť rýchlo, behom pol hodinky to prejde napr.z lýtka na stehno a s pravej nohy do ľavej atď...čím to môže byť
veeveerkaa@: určite to bude na 100% ešte také ake bolo ... drzim palce ahojte vsetci a orgovanko orgovan13@centrum.sk na tu operaciu urcite chod ved to nic nie je. ... drzim prsty vsetkym päste drzim papa ahojte ahoooj
ahoj emilia,
ja som si mohla po siestich tyzdnoch. ale citala som tu ze niektorym povedali uz aj skor. a sedavala som len velmi krat zo zaciatku. mozno tak hodinu alebo dve s prestavkami a tak som si postupne pridavala... sak to aj sama budes citit