Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena
Hernia disku - vysunutá platnička
CVIĆENIE V PREVENCII BOLESTI CHRBTA
Doc. MUDr. Mirianna Brtková, PhD., PaedDr. Ivan Uher
Fakulta športu PU, Prešov
Sedavý spôsob života s nízkym stupňom pohybovej aktivity považujeme za jeden z hlavných faktorov hypokinetických chorôb. Z dôvodu vysokej automatizácie, kde väčšinou pracujeme, cestujeme a voľný čas trávime v sede, dochádza k statickému preťažovaniu pohybového systému, zvlášť chrbtice, ktorá sa stáva viac zraniteľnejšou. Vo väčšine prípadov bolesti chrbta nie sú prejavom choroby, ale sú prejavom funkčných a začínajúcich štrukturálnych zmien, ktoré si nevyžadujú liečbu, ale kontrolu. Na kontrolu bolesti chrbta je potrebné venovať približne desať minút denne a to cvičeniu, ktoré vedľa redukcie bolesti chrbta zníži aj pravdepodobnosť návratu bolesti do budúcnosti.
ja cvičím 2 x cca 45 min a keď mám bolesti väčšie tak len 1 x denne no a podľa hore uvedeného článku a aj podľa Dr. Gútha stačí vraj poctivo každý deň 10 min. a 6 základných cvikov...takže ako nám to ukazovali na reha. po 10 opakovaní s každého cviku.
Ahojte ,
zrdavim novych spolutrpiacich....
10/2009 som podstupila operaciu na Antolskej he-di L5/S1 9mm , len ma "oskrabali" , po operacii som zaala sediet po 14 dnoch , par min. denne a posrupne som pridavala , opracai bola v pohode - oproti bolestiam pred operaciou. 2 mes. po operacii som zacala ambulantne rehabilitovat ,treti mesiac som nastupilana 6 tyzdnov do NRC Kovacova - odporucam - odbornici , a potom som dalej ambulantne rehabilitovala. Cele to trvalo 9 mes. kym som mala pocit ze je to OK. 8.10.2011 su to 2 roky od operacie , nelutujem , aj ked mi po operacii ochrnula zdrava noha ....teraz chrbat striedavo - oblacno , lieky tak v priemere raz za tyzden , takze je to super . Momentalne ma zacina trapit hrudna chrbtica tak uvidime , ale ak mji tam najdu herniu tak sa dam bez vahania operovat , uz nechcem zait tie bolesti a hltat kvantum liekov proti bolesti ...vsetkym cakatelom na op. drzim palce , ja som bola v nemocnici 3 tyzdne , 7 dni na traume a nasledne 14 dni na rehab , co bolo vyborne , lebo som mala cas sa dat ako tak dokopy. A moja rada .....este pred odchodom do nemocnice si skuste zvysit vasu postel , ja som ju mala podlozenu vo vyske zadku , co bolo super pretoze som aj doma mohla ist na postel "cez lastovicku " a nemuselom som robit ...hlboky sed , ktory nie je dobry na chrbat , naozaj doporucujem co najvysiu postel , mala som ju tak skoro 11mes. , teraz ju uz mam dole , ale ak budem kupovat novu kupim si vyssiu.
DRZIM VAM PALCE .
Ahojte...celkom fajn sa to rozbehlo po dlhom case....chcem sa opýtať ako je to vlastne s tým sedením po operácii ??..a ako dlho cvičite denne, prípadne koľko opakovaní cvikov robíte ? Budem vdacna za každu radu...dík
Karlos:
Ďakujem pekne.Súhlasím s Tebou.Teplo-tak to nie je nič vhodné pre nás.Preto žiaden "parafin" alebo niečo ako "lavatherm".Chce to hlavne vnútornú silu a pohodu.Som dosť zodpovedný typ človeka, či už voči sebe alebo ostatným.Verím, že po všetkom tom, čo ma čaká zvládnem aj nejaké tie túry, ktoré mám ešte naplánované :-) Také "light" ako sa hovorí.Len si trochu neviem predstaviť ako to bude po tom všetkom v práci. Pretože tiež mám sedavé zamestnanie, práca za PC a denne tak 10-12 hodín.Musím však povedať, že od apríla 2011 som to znížila a robím v práci max.10 hodín a potom doma, keď prídem, vystriem chrbát a na takú hodinku potom pokračujem.Neviem si to fakt predstaviť byť tak dlho potom v práci.(a to nie kôli tomu,že by som bola nejaká lenivá,alebo ako to správne pomenovať, ale že vzhľadom na moje pracovné zaradenie a situáciu aká je).Teraz si snažím nejako zosúladiť všetky pracovné povinnosti, tak aby som sa potom mohla venovať len a len svojmu zdraviu a pracovné povinnosti-maximálne konzultačne cez telefón a potom možno z postele na PC :-)Preto si aj pred operáciou idem vziať v práci dovolenku, aby som sa dostala do kľudu a vybavila si predoperačné vyšetrenia. Určite sa ešte ozvem pred mojím dňom "D" :-) a medzitým ma napadne ešte množstvo otázok. Ďakujem Karlos veľmi pekne.
vie mi niekto povedat co je to osteochondroza?
Nanenka:
Dĺžka PN po OP je isto individuálna,závisí od fyzickej kondície každého ako aj práce,ktorú potom vykonáva.Ja napr. sedím hlavne pri PC a za volantom, a to je dosť ,,zlá" kombinácia pre chrbticu po OP. Taktiež asi rok trvá, kým sa cvičením vybuduje dostatočne pevný svalový korzet/chrbtové a brušné svalstvo/ po ochabnutí spôsobenom ležaním pred, počas a po OP. Svalová hmota dosť rýchlo ochabuje a po polročnom ležaní boli svaly dosť oslabené.Závisí od teba ako sa budeš cítiť, ale ako mi lekár poradil, to čo ,,pokašleš" tesne po OP, už nikdy nenapravíš.Takže sa nauč počúvať hlavne ,,reč" svojho tela, a nedaj na to, kto koľko bol PN. Rehabilitovť sme začali už na posteli 3 dni po OP, tak jednoducho pod dozorom rehab.sestry, potom aj na žinenke.Takú intenzívnu rehabilitáciu asi po mesiaci na rehab.odd. v nemocnici, a odvtedy neustále. Čo sa týka vody v kúpeloch, tak ja si myslím /nemusíš súhlasiť/, že dôležitejšie ako jej zloženie je teplota, tie rozdiely v chem.zložení term.vôd nie sú na Slov. až také obrovské.Nám vertebropatom ,,nesedí" moc teplá voda,dôležité je v nej fyzicky ,,makať", t.j. cvičiť a hlavne plávať, hlavne znak.Ja si myslím, že pre našu diagnózu je hlavne dôležitá fyzioterapia a zatiaľ sa mi to osvedčuje.Pretože sú časté recidívy na inom úseku chrbtice.Raz keď je narušená ,,statika" už nikdy to nebude na 100%, ale dá sa správnym rehabilitovaním predísť, alebo aspoň oddialiť opakovanú OP.Nerád by som sa dostal opäť na ,,stôl". Ak ťa hocičo zaujíma, rád poradím ak budem vedieť.
Karlos:
Ďakujem Ti za ďalšie cenné informácie. PN 8 mesiacov??? To ma trochu tak „prekvapilo“. Nieže by som bola hŕŕŕ do práce, ja tak počítam, ak všetko dobre pôjdem, čo verím, že áno :-), tak 6 mesiacov aj s kúpeľnou liečbou. No a škola chrbtice a Dr. Gúth? Bola som aj u neho, keď som sa rozhodovala, či ísť na OP alebo nie. Samozrejme, že som nedostala jednoznačnú odpoveď, ale pomohol mi v nasmerovaní rehabilitácie (cvičenia) a konzultácia, čo vnímam ako ďalší posun vpred. Karlos, môžem sa opýtať, či nemáš skúsenosti s kúpeľmi v Dudinciach? Ja som dostala viacero informácií, že liečivé účinky vody sú najpriaznivejšie na pooperačné stavy platničiek práve tam. Aj prístup. Hm? A ďalšia otázka? Po akej dobe po OP si začal sedieť (ale tak v pohode), nie tie krátkodobé sedenia ako som čítala a dostala som info od lekárov. A po akej dobe si začal s rehabilitáciami? A začal si aj s nejakými cvikmi už aj po operácii? No naozaj si to neviem všetko predstaviť. Ale zvládnem to. Už aj nakupujem vianočné darčeky :-), pretože aj mojich blízkych chcem potešiť a potom by sa mi to teda dosť ťažko, keďže v 1/2 novembra idem na OP. Budem rada, ak si nájdeš čas na odpovede. Ďakujem.
no ja mam byt operovana na neurochirurgii v Nových zámkoch a bolesti take poriadne mam od decembra 2010 pracovala som ako doručovatelka na bycikli.Stále som na liekoch ale moc mi nepomahaju tak dufam že op mi pomože a má niekto skusenosti s neurochirurgiou v Nových zámkoch. Dakujem.Mám 37 rokov
Nanenka:
V nemocnici som bol 10 dní,operácia bola na 2.deň po príjme. Potom som bol ešte doma PN cca 8 mesiacov, z toho som chodil na rehabilitácie do nemocnice asi 2 mesiace. V kúpeloch po OP som bol v Raj. Tep., bolo tam skvele, ale teraz chodím radšej do Bojníc. Inak tvoj prístup hodnotím vysoko, ja tiež praktizujem školu chrbtice, i keď pre chlapa je to trochu ťažšie. Veľmi mi pomohla príručka od Dr.Gutha -Ako učiť Pilatesa...Ďakujem za prianie,tiež považujem psychiku za mimoriadne dôležitý faktor pri zvládaní našich problémov.
Dafne:
Aj Tebe chcem veľmi pekne poďakovať za Tvoje skúsenosti. Takže si „čerstvo“ po operácii. Zistila som z Tvojich príspevkov, že si to operácii nemala naozaj jednoduché. Presun v 3 izbách v priebehu 5 dní? Ani sa mi tomu nechce veriť. Som si myslela, že po operácii je človek v nemocnici tak 7 – 10 dní. Hm? A to ako si nedostala žiadne konkrétne informácie ako ďalej? Ako potom môžeš začať cvičiť a kedy, keď nevieš nič?
Ja musím ohodnotiť prístup odborníkov na vynikajúcej úrovni. Je aj pravda, že som sa pýtala veľa vecí, pretože táto stránka ma „nakopla“. Dokonca som si požiadala vysvetliť, ako bude operácia prebiehať, teda čo konkrétne mi budú robiť. A poviem Ti, že mám krásny obrázok od lekára – odborníka, kde mi detailne vysvetlil čo pôjde von a čo ostane a prečo :-)
A čo u Teba rozhodlo, že si sa rozhodla podstúpiť operáciu? Takže teraz podstupuješ už rekonvalescenciu (rehabilitácie) ? Prajem Ti veľa sily a vnútorne pohody, aj keď niekedy to je ťažké, ale však preto sme sa rozhodli podstúpiť operáciu, aby sa nám, ako písal Karlos, zlepšila kvalita života.