Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena
Hernia disku - vysunutá platnička
Zdravím všetkých pacientov s herniou disku. Chcem Vám opísať moje skúsenosti s týmto onemocnením. 1.4.2011 ma prijali do nemocnice vo vážnom stave s parézou ľavej dolnej končatiny (čiastočná strata hybnosti) keď som sa neudržal na špičke a nohu som ťahal za sebou. Hneď na druhý deň mi urobili CT vyšetrenie a stanovili diagnózu okrem iného aj midiolaterálnu intra-extraforaminálnu herniu vľavo L4-5 a mediolaterálnu intraforminálnu herniu L5-S1 vľavo. Na konzultáciu prizvali neurochirurga, ktorý mi oznámil, že operácia je nevyhnutná a čím skôr, tým lepšie. Upozornili ma však, že môj zdravotný stav sa po operácii nemusí zlepšiť. Bez operácie mi však môžu zostať trvalé následky. Termín operácie mi stanovili o sedem dní a preto som mal celý týždeň na rozmyslenie čo urobím. Nasadili mi najsilnejšiu liečbu infúziami, ale môj zdravotný stav sa po týždni výrazne nezlepšil, bolesti síce čiastočne ustúpili, ale paréza nohy zostala. Potom prišiel deň D, kedy ma mali previesť na neurochirurgiu. Vtedy som lekárom oznámil, že sa operovať nedám. Pretože iné riešenie okrem operácie už nemali poobede ma prepustili domov.
Po konzultácii s rodinou a priateľmi som sa rozhodol, že skúsim aj iné možnosti liečby ako je klasická západná medicína. Aj keď ma väčšina odborníkov odhovárala, rozhodol som sa podstúpiť liečbu na Taiwane. Najväčšiu obavu som však mal zo 14 hodinovej cesty lietadlom vzhľadom na môj zdravotný stav. Cestu som s menšími problémami nakoniec zvládol. Priamo z letiska som išiel za lekárom. Celá ordinácia sa skladala z jedného masážneho stola umiestneného v malej miestnosti a dvoch mastí, ktoré používal pri masáži. Povedal, že nepotrebuje žiadne snímky chrbtice. Vyzliekol som sa do pol pása a ľahol som si na brucho na masážny stôl. Stal si k mojim nohám, spojil ich pozrel sa na chrbticu a povedal mi kde je problém. Presne vedel ktorý stavec nie je na svojom mieste a ktorá platnička je kde vysunutá. Diagnóza sa presne zhodovala s CT. Hneď mi povedal zdroj, prečo k tomu došlo. Problémom je moja panva, ktorej pravá strana je vyššie ako ľavá. Toto spôsobilo to, že platničky sa vysunuli do ľavej strany. Povedal mi, že určite musím často sedávať s prekríženými nohami cez seba, čo bola pravda. Hovoril, že tento problém s platničkami majú aj ženy, ktoré nosia sukne a pri sedení majú nohy spolu do strany a tým si vytáčajú panvu.
Celá procedúra trvala denne asi 12 minút a spočívala v masáži chrbta v oblasti postihnutých stavcov, lopatiek a nakoniec nohy. Všetko trvalo veľmi krátko, necítil som žiadnu bolesť, lebo používal len mäkké techniky. Na záver masáže mi nalepil na oblasť krížov a sedacieho svalu 4 veľké náplaste na ktorých bol natretý nejaký hnedý výťažok z bylín, ktorý bolo potrebné nechať pôsobiť 6 hodín. Celý prvý týždeň sa zameral na nápravu mojej panvy, aby ju dostal na svoje miesto. Druhý týždeň rozposúval stavce, aby vytvoril priestor pre platničky, ktoré mi tretí týždeň napravil a nakoniec uvoľnil nerv. Na záver procedúry zafixoval všetky stavce na správnom mieste. Počas celého pobytu som nesmel piť kávu, alkohol, jesť hrozno, ananás, mango, pomaranče, lepkavú ryžu, lebo tieto potraviny zvyšujú bolesť. Na záver liečby som sa už bez problémov udržal na špičke postihnutej nohy. Celá liečba trval 30 dní aj keď hovoril, že ideálne by bolo 45 dní.
Cestu domov som zvládol bez bolestí. V súčasnosti mám už len jediný problém a to je moje zamestnanie. Celodenná práca na počítači v sede, resp. jazda autom na dlhé vzdialenosti mi robí problém. Ale aj toto by sa údajne malo zlepšiť po ukončení kúpeľného pobytu na ktorý som nastúpil minulý týždeň.
A ešte niekoľko rád ktoré mi dal doktor pred odchodom: dôležitá je poriadna posteľ na ktorej spávajte vždy len na chrbte, resp. na bruchu. V žiadnom prípade nie na boku, to je najhoršia poloha pre chrbticu. Nepoužívajte nízke sedenie (sedačka) pri sledovaní televízora, kolená nesmú byť vyššie ako zadok, s úsmevom dodal že najzdravšie je umiestniť televízor na strop a sledovať ho v ležiacej polohe na chrbte. Nikdy neseďte s preloženými nohami cez seba. Na moju diagnózu nesmiem robiť v drieku žiadne rotačné pohyby. A ešte jedna dôležitá informácia pre tých ktorí sa nevedia rozhodnúť či operovať, alebo nie. Operácia je ako lotéria. Niekedy to vyjde niekedy nie. Preto operáciu zvoliť ako krajné riešenie, ak ste vyčerpali všetky možnosti. Lekár na Taiwane mi povedal, že stavce v driekovej oblasti sa nazývajú dračie kosti, držia celé telo a nikto sa ich nikdy nesmie dotknúť.
malaanka ja idem na 13. poschodie, len ešte neviem kedy..chcela by som okolo 06,12,...budem sa objednávať koncom novembra, tak ti dám vedieť..
dafne ja idem do nemocnice 6.12.Kde pôjdeš na kontrolu?Na polikliniku alebo na kliniku na 13.p.Možno sa tam aj stretneme,bola by som rada.
Ahoj Evitkae...to som neabsolvovala čo píše mucike...ale ozon áno,lenže ked je tá hernia už vačšia,tak už ozon nezaberie...to mám z vlastnej skúsenosti...čo sa týka cvičenia,tak neviem, či to pomáha, ale jednoducho bolo povedané,že cvičiť musíme do konca života,aby sme udržali svaly pevné okolo chrbtice...čo sa týka bolesti,tak veľmi nie,pretože som už po operácii a bolesti krížov sú rovnaké ako pred operáciou...jediné tá najvačšia bolesť z nohy je preč..ináč je to rovnaké....ale iné to už nebude...cvičiť sa mi veľmi nechce,ale beriem to ako nevyhnutnosť,lebo už sa bojím,už nechcem znova skončiť na operačnom stole...a to by sme chceli s manželom dieťa, takže ma ešte čakajú "časy" čo to urobí s mojím chrbátikom...a čo sa týka plávania,tak určite je to dobré...ja ešte nemôžem plávať,lebo som 2 mesiace po operácii,ale už pomaly by som chcela tiež vyskúšať..a aký štýl plávaš ??..vraj po op je najlepšie na chrbte...
..Dafne..bola som u p.neurologa a teda som z toho nejak mimo,ma ma objednať do BA,vraj mi pod CT napychaju niečo..poriadne som mu nerozumela o čom hovori,že ma objedna a potom mi všetko vysvetlí.Ked to nezaberie,tak mi da ozon..no moje nervy,zrovna si hladam inu prácu a neviem kolko budem zvladat.No ved uvidím kam ma to posunie.Ked ja som taky živel:-)Dafne s tym cvičením máš ty ake skusenosti?Ja to nevidím nejak ružovo.Skor sa mi plavanie pozdava,lenže najbližšiu plavaren mam 30km od domu.Aj som nejaku dobu chodila,len časovo to bolo naročne
milka 3
Ahoj. Takže si tiež v procese všetkých predoperačných vyšetrení. Ja som dnes bola na ARO vyšetrení. Takže postupne mi to odbúda a čas operácie sa blíži. Budem na Teba 8.11.myslieť. No a do kúpeľov? Viem, že je to ešte ďaleko, ale ak všetko pôjde OK, tak by som išla do Dudiniec. Keďže som bola teraz v lete na týždeň v Turč.Tepliciach, veľmi mi to psychicky pomohlo a stretla som ľudí s obdobnými problémami, ktorí už majú po operácii a 95% z nich mi odporúčali Dudince (hlavne kôli zloženiu vody). Takže aj keď nemám rada "rovinu", ale skôr hory, tak uprednostním Dudince. A Ty kam plánuješ?
dafne
tie cviky s knihy nemusíš hneď na prvý krát urobiť až na doraz, tam to aj píše to som ani ja nedokázal ale to pôjde na druhý tretí deň, a tie cviky sa cvičia ako prvé záchranné keď sa niečo prihodí tak sa nemusíš báť...ja si pamätám že pri mojej prvej hospitalizácií v nemocnici som nemohol ani poriadne chodiť a rehabilitačná ma už mučila a boli to tieto cviky takže pohoda...a s tou bolesťou kríže aj noha klasika ale skôr viac tie kríže ale musím povedať že sa to lepší nech nevyzerám ako pesimista, a tŕpnutie nohy cez zadok až hore po rameno to je už banalita...a s tým dýchaním to máš ako pri brušákoch nádych keď si hore výdych a keď sa vraciaš tak sa vlastne už nadychuješ na ďalší...
Ahojte, došla som z rehabilitácie a z tých cvikov som troška jeleň :-)))-vysvetlím....z nemocnice mi dali papier s cvikmi, kde pri prevádzaní cvikov sa nadýchneme, a pri výdychu prevádzame cvik,...no na rehabilitácii je to samozrejme ináč...nadýchem sa,prevediem cvik a s výdychom sa vraciam do východiskovej polohy...tak ako je to vlastne správne ??!!