Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena
Hernia disku - vysunutá platnička
Prajem príjemný večer.. i keď tu teraz vlastne nik nie je:-) prečítal som si pár strán diskusie a dám teda i ja svoj postreh. Momentálne som po druhej operácii. Pri prvej /2003 v NZ - mal som vtedy 23 rokov/ som absolvoval klasické "vyštikanie" platničky v krížovej oblasti. Bol som po úraze - padol som krížami v zime na obrubník/ Načas bolo super.. po čase začalo opäť pobolievať, strieľať do nôh, skrátka problém. Dospelo to nakoniec do takého štádia, že teraz 6.10. som si ľahol pod nôž druhý krát, tento krát v RK. Vyfasoval som umelú platničku, 4 skrutky, dva kliny čo ich spájajú - skrátka dva stavce v krížoch už navždy zafixované. Zatiaľ nedokážem reálne odhadnúť výsledok operácie, takže uvidím. Akurát špekulujem kam do kúpeľov. Mám ísť začiatkom roka. Obe nemocnice musím len chváliť pokiaľ ide o profesionalitu a prístup tak lekárov, ako aj celého personálu... Ako však dopadnem - netuším. Som od Prievidze, máme tu mnoho banských invalidov, tu sa invalidné nedostávajú ani na mnohé diagnózy, na ktoré v iných okresoch bez problémov:-) Nuž a môj odkaz všetkým, ktorí sa rozhodujú či operovať, alebo nie.. nedajte na žiadne reči a počúvajte rady lekárov, ktorým dôverujete. Ak takých nemáte, hľadajte ich inde. Napr. v mnou spomenutých nemocniciach. Som si absolútne istý, že žiadny lekár sa do operácie pacienta nehrnie, skôr naopak, hľadá spôsob ako jej predísť. Obzvlášť ak sa jedná o mladšieho človeka. Ak však lekár povie operovať, myslím že nie je nad čím váhať... Po prečítaní x diskusíí na nete mi vstávali vlasy dupkom, doslova som sa operácii bál, videl som sa pomaly na vozíku. Blbosť! Nenechajte sa ovplyvniť subjektívnymi pocitmi. Iste, každá operácia predstavuje riziko, už samotná anestéza nám neprospieva. Myslím si však že keď to naše klasické lámanie v krížoch začne pobehovať po nohách, rukách, rozkrokoch a ja neviem kade ešte, nie je nad čím špekulovať...
Bosco
ahoj , no ja si osobne tiez neviem predstavit ze niketo masazou odstrani vytecenu platnicku ....bolo by zaujimave keby si si dal urobit znova CT a osobne si myslim ze herniu mas taku istu , len ti ustupil zapal a opuch tak to mas v klude ...ale jeden blby pohyb a si tam kde predtym mozno horsie ,....otazka je kolko milimetrov si mal platne vytecene a nie POSUNUTE , lebo platnicka sa neposuva ...praskne a vytecie , tzn. ze sa !predlzi! ....osobne som mala problem 1,5roka L5/S1 9mm ...striedavo - oblacno ale aj tak som skoncila pod nozom ...a cim dlhsie sa operacia odklada , tym viac sa drazdia - poskodzuju nervove korene ...a bude to nenavratne poskodenie ...ci uz vo forme parezy alebo neuropatickej bolesti , krce a pod. vsetci asi vedia o com hovorim...drzim ti aplce aby ti liecba pomohla...
naneka,ja idem na operáciu až 6.12. v Košiciach.
bosco,milgama n nie je na obnovu nervu,ale len na jeho výživu.
nanenka,
tvoju históriu z 30.9.2011 som si prečítal pozorne. Ak veríš a si o tom presvedčená, že operácia je potrebná, tak to určite dobre dopadne, držím palce.
dafne,
presne to isté mi hovorili lekári v nemocnici, aby som sa rozhodol do týždňa, lebo po 10 dňoch nerv začne odumierať a už sa neobnoví. Mne nerv uvoľnil lekár až po dvoch mesiacoch a myslím si že neodumrel, keď chodím bez obmedzenia. Mám priateľa, ktorý mal podobný problém, neudržal sa na nohe, už mal aj predoperačné vyšetrenia urobené, ale tesne pred operáciou ju zrušil. Začal navštevovať fyzioterapeuta a po pol roku slabosť prešla. Odporučil mi každé ráno cvičiť jogu. Píšem to len preto, aby ste nestrácali nádej, že nerv tak rýchlo odumrie a už sa neobnoví. Na obnovenie nervu mi neurológ odporučil tabletky MILGAMMA N, pravidelne ich užívam 3x denne a myslím si, že mi to pomáha. Dajú sa kúpiť bežne v lekárni bez receptu.
nanenka,
tvoju históriu z 30.9.2011 som si prečítal pozorne. Ak veríš a si o tom presvedčená, že operácia je potrebná, tak to určite dobre dopadne, držím palce.
dafne,
presne to isté mi hovorili lekári v nemocnici, aby som sa rozhodol do týždňa, lebo po 10 dňoch nerv začne odumierať a už sa neobnoví. Mne nerv uvoľnil lekár až po dvoch mesiacoch a myslím si že neodumrel, keď chodím bez obmedzenia. Mám priateľa, ktorý mal podobný problém, neudržal sa na nohe, už mal aj predoperačné vyšetrenia urobené, ale tesne pred operáciou ju zrušil. Začal navštevovať fyzioterapeuta a po pol roku slabosť prešla. Odporučil mi každé ráno cvičiť jogu. Píšem to len preto, aby ste nestrácali nádej, že nerv tak rýchlo odumrie a už sa neobnoví. Na obnovenie nervu mi neurológ odporučil tabletky MILGAMMA N, pravidelne ich užívam 3x denne a myslím si, že mi to pomáha. Dajú sa kúpiť bežne v lekárni bez receptu.
malaanka:
Každý človek sa rozhoduje sám a volí si sám cestu, ale cieľom všetkých nás je, aby sa náš zdravotný stav, čo sa týka platničiek zlepšil a nie zhoršil. Tu sme všetci na rovnakej vlnovej dĺžke.
A Ty si už bola operovaná, alebo sa len chystáš?
Mne toto fórum tiež pomáha, dlho som ho sledovala až nakoniec som sa zaregistrovala. Taktiež mi pomohli kúpele – po psychickej stránke, ktoré som absolvovala v auguste 2011, aj keď síce len týždeň. Stretla som tam ľudí s obdobnými problémami (platničkári), ktorí sa podelili o cenné skúsenosti, ktoré som ani tu nenašla. Som aj s jednou pani v kontakte, ktorej cca pred 25 rokmi operovali 3 platničky a výsledok veľmi pozitívny. Takže dúfam, že aj ja sa budem môcť pochváliť po 25 rokoch, že sa cítim omnoho lepšie a už žiadne „sekové“ stavy :-)
nanenka,aj ja som zvolila operáciu.Tiež si neviem predstaviť ako sa dá napraviť platnička,ked už ide do miechy.Miecha tiež nemá regeneračnú schopnosť a ked sa raz poškodí,tak sa už nedá nič napraviť.Myslím si,že čakať,kým bude veľmi zle a povedzme,že nám ochrnie končatina,tak to je už zle.Tak mi to bolo aj vysvetlené,že treba operovať,kým nie sú celkom poškodené nervy.Možno keby som mala peniaze a priateľov na Taiwane,tak by som sa možno pokúsila ísť alternatívnou cestou.Kedže nemôžem,už som sa vnútorne stotožnila s operáciou.Tiež som dlho váhala a rozmýšľala ale iné východisko nemám.Aj toto forum mi veľmi pomohlo aj pomáha.
Dafne:
Súhlasím s Tebou. Podľa môjho názoru a názoru viacerých odborníkov, poškodený nerv nie je možné technicky "zoperovať" a dať ho do plnej funkčnosti. Preto niekedy je potrebné rozhodnúť sa aj pre tú operáciu, aby "odbremenila" ten tlak. Po všetkých tých útrapách a nehybných situáciách (naozaj doslova nehybných) som zvolila Dafne tú istú voľbu ako Ty. Momentálne to považujem za správne rozhodnutie.
Bosco:
Svoj príspevok som uverejnila 30.09.2011, kde som detailnejšie opísala svoj priebeh.
Každý sa naozaj rozhoduje sám. Ja som sa rozhodla pre operáciu (po dlhej dobe), pretože som vnútorne presvedčená, že je toto rozhodnutie správne. Urobila som všetko, čo som mohla zo svojej strany urobiť (znížiť krvný tlak, hmotnosť, zníženie cholesterolu, čiže úplna zmena stravy, pravidelné cvičenie...) a hernia si zväčšovala... :-) Takže potrebujem odbornú pomoc a potom je to na mojom tele, prístupe a verím, že výsledok bude pozitívny. Tak som sa naladila a verím, že mi to ostane :-)