Ak mate podozrenie, ze Vase dieta trpi poruchou prijimania stravy /PPP/, nestracajte hlavu. Prave teraz Vas bude Vase najdrahsie stvorenie velmi potrebovat.
Zakladne zasady:
1. Zachovajte pokoj a pripravte sa na narocny boj hlavne psychicky. PPP je choroba ako kazda ina a treba ju liecit. Liecba je dlhodoba ale uspesna
2. Kupte si knihu, kde budu vysvetlene priciny spustania PPP, co s tym, hladajte odborne informacie, prip. Vy sami navstivte psychologa
3. Kedze spustacom tejto diagnozy v pubertalnom obdobi su najcastejsie pomery v rodine, prehodnotte vztahy v rodine a pracujte na ich pozitivnej zmene. Treba si uvedomit, ze nedostatok lasky a pozornosti rovnako ako nadbytok "opicej" lasky spusta problem
4. Prehodnotte doma stravovacie navyky. Naplnte kuchynu rozumnym mnozstvom cerstvej zeleniny, ovocia. Pri bulimii majte v chladnicke len mnozstvo stravy urcene na jeden den, takmer ziadne sladosti
5. Dajte dietatu pokojne, bez navalov zurivosti na javo, ze o jeho probleme viete. A tiez, ze vyzdravenie je vylucne v jeho rukach, pricom s Vasou maximalnou pomocou moze pocitat.
6. PPP nesmie byt jedinou temou rozhovorov v rodine
Verim, ze aj vo Vasej rodine tuto chorobu zvladnete.
Rodičia a anorexia, bulimia
dakujem Gabi, presne toho sa bojim, co si opisala. Ale slubila som si, ze idem do toho, so vsetkymi moznymi rizikami.Viem,ze to nebude lahke a nepodari sa to na prvykrat, ale raz urcite.
Moja dcerka je rozhodnuta a ona velmi dobre vie, ze tu naruc mala, ma a vzdy bude mat u mna otvorenu.
Gabci,diky za podporu.Ani nevies,ako ste mi aj s altinou pomohli...
Drzte palce.Urcite vam budem pisat,ako pokracujeme.Ela
eli 1 .-)
Je to výborné ale chcem Ťa upozorniť: nezľakni sa, keď sa stane, že dcérka zlyhá, Ty to budeš vedieť a ona Ti bude tvrdiť niečo iné. Nebuď nahnevaná, keď nebude chcieť o zlyhaniach rozprávať. Nehnevaj sa na ňu, keď bude mať znova fázy, možno horšie, ako doteraz...Ono sa to celé deje v akýchsi krivkách...Raz je lepšie a darí sa jej a potom sa cíti zle, nedarí sa a znova sa uzavrie do svojho sveta. A môže sa stať, že bude všetkých okolo presviedčať, že strašne bojuje ale príde chvíľa, keď opäť nebude sama vedieť, či sa vôbec chce vyliečiť...
Zamaká, trošinku priberie, hlava sa splaší a ona cúvne. A odznova. Ani mne sa to nepodarilo na prvý raz. Skúšala som to do nemoty. Milión krát som sa obvinila a cúvla. A znova a znova...
Buď jej prosím iba citlivou oporou, mamou, ktorá má veľkú, teplú náruč, ktorá príjme slzy dcéry a kľudne pridá svoje, buď mamou, ktorá ju bude držať za ruku aj vtedy, keď ona bude neúprimná a sklamaná a zúfalá a nebude si veriť...
Dcérka to určite nebude myslieť zle, psychika s ňou bude veľmi mávať a bude len výhodou, ak sa na to pripravíte...Nebude to ružové, aj keď odhodlanie je úžasné a na štart nesmierne dôležité...
Skúšaj to aj Ty, aj ona a píš nám, ako pokračujete. Ja budem veľmi držať palce...Určite to dokážete...
ahojte! Ako sa vsetci mavate? U nas doma prislo k dost vyraznemu obratu. Lepsie povedane,prislo na Gabikine slova.K tomuto velkemu rozhodnutiu prisla moja dcerka postupne,za udatnej spoluprace so psychologickou,ku ktorej chodi pravidelne raz tyzdenne.Viete,ako som vam pisala,ze sme spolocne zdielali PPP, spolu sme bojovali,smiali sa aj plakali. No a dnes ma sama dcerka poziadala o to, aby som dala priestor jej samej, ze to bude riesit sama a ze mame doma fungovat tak, ako keby sa nic nedialo.Mame jej doverovat a chce pokracovat touto cestou-sama za seba, sama pre seba.Dohodli sa so psychol. na takejto alternative, vraj to bude ucinnejsie.Aby nemala pocit,ze to robi pre niekoho ineho ako pre seba samu.
Gabi, alti, je to presne o tom, co ste hovorili.Tesim sa, ale zaroven aj trolililinku bojim, ale bude fain, zee??
ahojte,no presne kiky,vieme co by sme mali robit,ale keby sme to aj robili..je to tazke,no..zuju-hej,sme si dako neuvedomili..:)
sonyk:a prečo chudnúť???Veď to máš krásne...
baby prečo je to tak?Každá z nás vie čo by mala robiť,ako by to mala robiť, radíme si jedna druhej a pritom každá z nás to robí naopak...nechápem to..prečo keĎ viem ako tak to tak aj nerobím??Čítala som vaše debaty a je to tak krásne napísané to AKO treba žiť..ale je to fakt sakra ťažké..viem že musím veľmi chcieť a nesmie byť žiadne zajtra...musí to byť DNES..
ahojky chcela by som sapridat do debaty s vami mam jeden problem chcem byt este chudsia ako som , ale nevem ako to mam urobit mam 15 rokof 173 cm vysku a 55 kg ja chcem mat aspon 50 ...pls odpiste mi alebo poradte
Misha, len sa ozvi. nedalo mi celú noc spať, či tie moje slova nespôsobili niečo niečo iné, než na čo boli určené. Každý človek reaguje inak ...
Ak ublížili, veľmi ma to bude mrzieť.
citame si myslienky:-)) dobru noc zatial anka.
a co je to by ok? neviem ci uz niekedy budem ok.ved vies.. ja uz pomaly pojdem,snad sa nenahnevas:) posielam vela dusevnej sily,aj tebe ,aj mne,prajem ti pekny vecer.
drzs aj ty anka.