Ak mate podozrenie, ze Vase dieta trpi poruchou prijimania stravy /PPP/, nestracajte hlavu. Prave teraz Vas bude Vase najdrahsie stvorenie velmi potrebovat.
Zakladne zasady:
1. Zachovajte pokoj a pripravte sa na narocny boj hlavne psychicky. PPP je choroba ako kazda ina a treba ju liecit. Liecba je dlhodoba ale uspesna
2. Kupte si knihu, kde budu vysvetlene priciny spustania PPP, co s tym, hladajte odborne informacie, prip. Vy sami navstivte psychologa
3. Kedze spustacom tejto diagnozy v pubertalnom obdobi su najcastejsie pomery v rodine, prehodnotte vztahy v rodine a pracujte na ich pozitivnej zmene. Treba si uvedomit, ze nedostatok lasky a pozornosti rovnako ako nadbytok "opicej" lasky spusta problem
4. Prehodnotte doma stravovacie navyky. Naplnte kuchynu rozumnym mnozstvom cerstvej zeleniny, ovocia. Pri bulimii majte v chladnicke len mnozstvo stravy urcene na jeden den, takmer ziadne sladosti
5. Dajte dietatu pokojne, bez navalov zurivosti na javo, ze o jeho probleme viete. A tiez, ze vyzdravenie je vylucne v jeho rukach, pricom s Vasou maximalnou pomocou moze pocitat.
6. PPP nesmie byt jedinou temou rozhovorov v rodine
Verim, ze aj vo Vasej rodine tuto chorobu zvladnete.
Rodičia a anorexia, bulimia
Ahoj rodicia,
je blizia sa Vianoce a u deti chorych na PPP sa stupnuje strach z toho, co je nasou zivotnou nevyhnutnostou - strach z jedla. Skusme vsetci pre nich nieco aj v tento vianocny cas urobit: nech sa stol neprehyba od sladkosti a napecenych maskrt. Kupne "vagon" ovocia. Aj takeho, ktory denne doma nemaju : banany, ananas, avokado, mandarinky, hrozno, nemali by chybat jablka a oriesky. Napr. take kesu oriesky urcite nekupujeme detom denne, ved cena nam to nedovoli, a pritom je to zasobaren mnohych potrebnych latok pre organizmus. Skusme nasim detom bez ohladu na ich vek pripravit tieto sviatky naozaj naplnene laskou, pohodou, pohladkanim, dobrym slovom. Tak co, maminy, nezredukujeme to vypekanie a nevbehneme do zelovocu? :o)
Nevsimat a nereagovat, a "zle je" vyskoci z koze...ok, dievcata?
miska mala by si prestat jest ak ti nechuti. ked si hladna tak nejec. ak nahodou do niecoho zobnes, bez to vygrckat.inak si narobis problemy.
este neprdkas plynove ofuky?
Janka471,
tak Ty zacni s Mishkou prva rozhovor a nedaj sa po zamietnuti odbit. Jasne, ze kazdy moze sam poprosit o pomocnu ruku, ale aj kazdy z nas ju moze tomu druhemu ponuknut.
Janka,
zmenili ste psychologa? Pracujete na sebe obe? Miska aj Ty? Snazite sa robit kroky vpred tak, aby ste o tom obe vedeli alebo si tak nejako celu pritomnost zahmlievate a oblukom sa sustredujete sice na PPP ale ani jedna nie na seba...
Janka, pouvazuj, ak nazbierate peniazky, vykaslite sa na nove handry alebo cojavie co, odlozte na odbornika. Dobreho: Misla ho potrebuje bezodkladne a Tebe by omohlo, ak by si sa o PPP dozvedela viac. Prinasa to ulavu, netreba sa toho bat, cim viac vieme pochopit, o com to cele je, tym ucinnejsie zbrane nachadzame.
Skuste namiesto slov aktivne zapojit svoju energiu smerom, ktory niekam vedie...A nie ze zoberies moje slova v zlom, su uprimne a myslene s najcistejsim umyslom...gabina
Milá Iriska....viem,že Miška na teba vždy dala.Situácia od nemocnice sa skoro vôbec nezmenila..Miška sa sice snaží jesť-aspoň niečo,ale komunikácia medzi nami dvomi je z jej strany skoro nulová..Trápi ma,že vlastnej mamičke,ktorá sa o ňu stara od malička a stále sa o ňu bojí-ona nič nepovie a vypisuje si z druhými o svojej chorobe.Pre svoju dcerku urobím čo budem môcť a trpieť touto hnusnou chorobou ju určite nenechám!Nerada by som sa dočkala aby zomrela skorej ako ja-to by ma zabilo.Ďakujem Ti,že Ti na Miške záleží-je to ozaj správne a dobré dievčatko,len už nejakú dobu sama nevie kam patrí..Jana
Zle je....ako si môžeš dovoliť napísať,že moja dcerka Miška je kostra!ty si ju videl...vieš vôbec o nej niečo?Alebo ju chceš zničiť týmito svojimi blbými poznámkami?!keby som nič pre nu nerobila....cítila by som sa strašne sama pred sebou i pred druhými....Láskavo si odpusť takéto poiznámky....asi sam nevieš o čom tu je vlastne reč a prečo sem chodíme..Jana
mishka, klud,
niektori sem zajdu, aby trosku poprovokovali a cakaju, ako zareagujete. Ludia sa bohuzial vedia aj vyzivat v neistote a neporiadku, ktory v nas vyvolavaju. Nepoznas, neries...
Nezamyslaj sa nad nickmi, ktore nepoznas, skus brat vazne tych, ktorim doverujes a ktori sa Ta snazia pochopit a podrzat.
Nemyslim, ze to thesiamee myslela zle...o by to potom musela mysliet zle aj moja sestra, ked ma nasla zvracat na zachode a povedala to nasim. Ibaze - ona sa o mna bala, preto nemlcala. Isla za mojou mamou rovnako, ako isli dievcata aspon slovne za mamou Misky. Na tom nevidim nic zle...
Zle je: ako môžeš vedieť, že vyzerám ako kostra, keď si ma nikdy nevidel? Prečo tu píšeš, že zvraciam, keď JA nezvraciam?...Ja už naozaj neviem, čo si mám dnes o vás myslieť, kto sa ukrýva pod akým nickom....