Milé (mladé) dámy, možno sem-tam páni :)
Pokiaľ sa vám priplietla do života anorexia alebo bulímia a chcete sa z nej dostať, môže vám pomôcť aj táto stránka.
Podnet k založeniu tejto témy dala Alternatíva, Igris, Z-uzka a ďalší...
V žiadnom prípade táto téma nenahrádza lekársku starostlivosť!!!
Akékoľvek pochybnosti konzultujte s vašim ošetrujúcim lekárom!!!
Píšte, pýtajte sa, na druhej strane, kto má skúsenosti názor, ako na to, NECH NAPÍŠE PRÍSPEVOK.
Podržme túto tému Qveci. Ak sú iné otázky, ako strava, píšte do tém, uvedených nižšie
.
Zdravie a radosť na tejto planéte je pre všetkých - AJ PRE VÁS.
Ale bez vašej aktívnej pomoci to zdravie sa vám bude vyhýbať.
Takže, aby sa vaše zdravie na vás takto usmievalo, : )))))))),
ZABOJUJTE !!!,
Súvisiace témy:
www.zdravie.sk
www.zdravie.sk
www.zdravie.sk
Strava, Anorexia, Bulímia-boj vyhráš II
Vrr, toto je prax ľudí, ktorí sú zdraví do vysokého veku a prakticky celého živočíšneho sveta (teda principiálne), ktorý ešte nestratil prírodné inštinkty.
Vieš, čo sa rieší každý deň? - reklama v tv, novinách, inet - taký nový výrobok, také super výhody...
Zuju, ešte konkrétne k tvojmu jedálničku:
- denné používanie mliečnych výrobkov viackrát denne (jogurt, syry, termixy, miláčkovia) ti môžu prispieť k nadmernej tvorbe hlienov - a potom má človek bližšie k náccham, angínam, chrípkam...
- myslím, že bez obavy z toho, čo si písala (hrozba anorexie...), môžeš viac zaradiť surovej zeleniny vo forme príloh, napr. zeleninových šalátov. Každý deň, aspoň mrkvička, paradajka, uhorka 1-2 (3?) x denne.
- s tým ránom bez jedla sa až tak netráp, ak potom nepociťuješ nadmerný hlad. Ak áno, daj si ešte na raňajky ľahšie jedlo - ovocie (jablko, hruška, slivky - ale si to najprv pomaličky odskúšaj).
-alebo ráno využi na vyplavovanie bežných splodín metabolizmu pitím bylinných čajov alebo čistej vody
.
Uf, hádam som vás dlhšími textami príliš nezmordoval : ))
toto sú samozrejem sklr doporučenia a treba ich odskúša
ale pista ty to moc riesis preboha. Jedlo je jedlo a basta. Reci typu pi vodu ale az hodinu po jedle aby sa ti stravilo a ze po nekratinke hodinu a pol nejedz...prosim ta toto zavezovanie tanaozaj musi robit stastym. jednoducho jedz a neries taketo detaily. stastny mozes byt nechjes hocico. a pokial ti ide o zdravie tak si vsugerovavas zbytocne divne pravidla.
Psychohygiena jedenia, ako písala Zuju, myslím najmä pri bulímii, nie je zanedbateľná vec. Ale aj obecne. Jedlo sme si zvykli považovať ako niekedy nutné zlo a pritom ide
O NAJDoEŽITEJŠÍ SPOSOB AKO SI BUDOVAŤ ZDRAVIE.
Látky, ktoré sú v strave, sa prakticky nedajú ničím iným nahradiť. Ani potravinovými doplnkami, lebo sú – doplnkami.
Na jedlo sa treba sústrediť. V kľude, každé sústo prežuť 15-20-30x, až je polotekuté. „Prežúvajú“ sa aj ovocné a zeleninové šťavy (jogíni aj obyčajnú vodu :) Nie je to pre nás také jednoduché, lebo životné tempo je vysoké. Na dobré požutie potravy sa dá zvyknúť no a naše trávenie sa nám poďakuje : ))
(niekde som čítal som také polovážne položartovné prirovnanie : „jedlo nie je žrádlo, ale dar boží...)
Toto sa ma najmä v minulosti zvlášť dotýkalo, lebo som hltal potravu „jedna báseň“, sem-tam sa mi to stane aj teraz, ak sa nechám príliš vyhladovieť.
Zuju, ale aj ostaní...
...neviem to rýchlo nájsť, kde to je, tak o žutí potravy píšem ešte raz:
Žutie potravy má niekoľko úloh:
-mechanicky rozdrobuje potravu. Tým sa zväčšuje plocha prijímanej potravy a vlastne môžu tráviace šťavy vstúpiť lepšie do biochemických pochodov. Takto natrávená potrava (chýmus) sa lepšie presúva cez vrátnik do dvanástorníka a v tenkom čreve jednoznačne lepšie sa vstrebáva ako rýchlo zhltnuté kusy.
- dobre požutá potrava uľahčuje mechanickú prácu žalúdku.
- dobrým požutím sa vylúči potrebné množstvo slín. Sliny prevhlčujú potravu, majú aj antibakteriálne (antiseptické) zložky, obsahujú aj niektoré enzýmy, ktoré potravu PREDTRÁVIA. Toto je pre žalúdok veľmi dôležité. Napr. v slinách sa nachádza enzým ptyalín, ktorý sa zúčastňuje trávenia škrobov (rozkladu na jednoduchšie cukry)
- Dobrým žutím má organizmus dosť času, aby zareagoval na dostatok prijatej potravy pocitom sýtosti. Ak jedlo hlceme, tento pocit príde neskoro a sme prejedení. Veľmi plný žalúdok, čo aj dobrej potravy, zaručene spôsobuje problémy – trávenie trvá neprimerane dlho, nadúva, potrava v žalúdku nahníva...
Zuju, ešte sa na Inet vrátim, cca za 1- 1,5 hod.
Zatiaľ aspoň toľko: o psychohygiene v jedení sa málo obecne píše.
V jednej téme som už spomínal (nájdem to a dám odkaz) o obyčajnom žutí potravy. Trošku nám pomôže aj to.
Naozaj si treba dať pozor pri prechode na zdravšiu stravu (i keď „zdravšia strava“ je pojem kus aj realatívny :).
Teraz musím bežať (povinnosti), veľa info som ti neposlal, ale trošku to rozpíšeme ešte aj dnes.
ahoj Pistam, dnes som mala terapiu len desat minut lebo terapeut vyzeral uboho, ale pacilo sa mi ze aj napriek krcom, ktore boli na nom viditelne, si nasiel cas, spytat sa ma co ma najviac tesilo, co trapilo. Rozpravala som o strave, ze mam psychicky problem, ked mam nieco v sebe / boze ja vobec neviem ako budem tehotna, ked jedlo neberiem do seba co uz dieta/, mam si sledovat stravu, kedy ten pocit pride, po akom jedle, ci to viem kontrolovat.
Hlavne musim zlepsit psyhohygienu / psychohygienu v jedle / jem na vsetkych moznych miestach v kresle pred telkou, pri PC, z misky, z lyzicou alebo rukami, vobec nie priborom, robim vsetky mozne cinnosti v ramci jeenia...
Ziaden pribor, ziaden klud pri stole v kuchyni. Na to si musim dat predovsetkym pozor.
Inac som sa dnes pustila do cokopiskot, ale moc sladkeho som v poslednom case nejedla, tak co: a su dietnejsie ako cokolada.
07.45 jogurt smotanovy, od Pezinka mi strasne chutia zvolenske smotanove jogurty, dovtedy som sa ich bala, dva BEBE dobre rano
10.00 banan
12.20 musli Fit tycinka kokosova / bola som hladna v autobuse, a mala som len to a kivi
13.20 zapekany baklazan so sojovym masom a udenym tofu / bolo to velmi dobre vobecd mi nechybalo maso, ryza
16.00 termix vanilkovy a 4 coko piskoty
18.10 dva pizza rozky, maslo, paprika a 1 coko piskota
P.S. Stale je problem rovnovaha rano vecer, rano sa mi vobec nechce jest.
Pijem uz teraz stvrty pohar, po chorobe uz si davam neperlivu mineralku, este chcem aspon dva pohare
Zatial tolko pa.
Ahoj, Zuju :)
Som tu, ale tak striedavo. Napíš, určite sa ku tomu dostanem, aj keď monžno nie hneď.