aky mate nazor na dnesnu vysku rodicovskeho prispevku,podla mna sa tym percento populacie bude nadalej iba zmensovat.
Matersky prispevok-3rocna almuzna
presne tak svetlana,ja ked som sa vydala,tak uz v 19-20rokov sme mali byt 2+1,perfektne zariadeny a mali sme aj pracu.../popri praci som si vedela vela veci urobit sama,to tiez bolo velke +/
dnesnej dobe ma malo kto,s tych mladych na byt,dom...
je to velmi zlozita doba...
a nebudem tu len preto urazat a na mlade rodinny kydat,ze sa nevedia postarat o rodinu,nemaju mat deti a bla bla...
nie kazdy ma stastie,a to moze byt neviem aky pracovity...asi kazdy sa ma tak,ako mu je sudene...
lego,ked ti to pomoze tak si posluz...ty tiez nemusis nic znamenat,len sa tu vyvysujes,ved nikto nevie,co si zac,pise sa tu,ale nikto nevie,ci pisatel pise pravdu...:0)))).....
tiez som vyrastala vo velkom dome a co teraz?prave tu sa ukazuje,ze niekedy bolo aj na velky dom,dnes si malo kto moze dom dovolit postavit,alebo kupit vlastny byt...
a este si ludia uvedomte, ze kedysi si velmi vela "beznych smrtelnikov" mohlo dovolit 3-4 izbove byty, chatu, auto... kto si to moze dovolit kupit dnes (bez zadlzenia sa do konca zivota? pretoze nasi rodicia to vsetko mali (teda nie vsetci) a zadlzeni neboli. hodnota penazi bola sice ina, ale nie az taka mala..tzn. byt odkupeny za 30 000SK, chata par desiatok tisic, plus 1 skodovka a stale sa zmestite do 60 000,- bolo to sice vela penazi, ale nie tolko ako dnes napr. 5 milionov (ktore by clovek musel mat aby si kupil vsetok ten (ne)hnutelny majetok.
wwwww: ja to beriem, len sa snazim tu vyvratit take tvrdenia, ze mlade rodiny, co nemaju nasetrene by nemali mat deti. prepac, taraz to nemyslim v zlom, ale dieta v 40tke by som uz mat nechcela, aj tak mi to uz v dnesnej dobe pride skor ako zazrak mediciny. a vidis to, ocko bol z chudobnej rodiny a prezil to a urcite napriek tomu z neho vyrastol slusny chlap. napriek tomu, ze jeho rodicia boli chudobni, nasetrene nemali a keby ho kvoli tomu nesplodili, nebola by si tu dnes ani ty. a aj ked ho nepoznam a nemozem vediet, ale podla mna mal mozno krajsie detstvo ako hocikto iny z nas, ci z nasich buducich potomkov. ach, uloha penazi sa v dnesnej dobe velmi precenuje a casto vyzdvihuje nad vsetky ostatne hodnoty :o(
svetlana6 ja som sa narodila nasim ako najmladsie dieta. Mali 40 a 45 rokov a starsie deti uz vyleteli z hniezda. Vsetci sme boli planovani. Stvorizbovy byt, chata v lese, prva skodovka v meste. Nechvalim sa tym, nie je to moja zasluha, len pisem, lebo si sa pytala. Ocko bol z chudobnej rodiny, ale vsetkych 5 deti (jeho surodenci) ma VS vzdelanie. Som na rodicov pysna, lebo vsetko dosiahli svojim pricinenim, nikto im nikdy nic nedal. Manzelky starsich bratov otehotneli neplanovane, ja som sa tomu vzdy snazila vyhnut. Moj manzel mi velmi pripomina mojho otca- je milujuci a pre rodinu urobi prve aj posledne. Nikdy by som nepriviedla na svet dietatko, keby som nan nemala dost peniazkov - nemyslim tym rozmaznavat ho.
Osobne si toho o PhD. nemyslim vela - za tento titul este nikdy v ziadnej robote clovek nedostal peniaze navyse, ak nepracuje ako ucitel. Takisto si nemyslim, ze VS je na urovni strednej skoly, to by ho potom malo viac ludi. Zalezi vo velkej miere o sikovnosti cloveka, jeho charizme, aj od stastia, kde sa uchyti...Ja nezazlievam ludom, ze maju deti skoro alebo na ne nemaju, ale na tychto cudzich chybach som sa poucila.
och lego, skoro som sa od dojatia rozplakala :op krasny rodinny dom v case komunizmu, tazko pracujuci podnikatelia, mama popritom tehotna, vsetko islo ako pomasle, peniazky sa len tak kotulali na ucet, za par rokov bolo zarobene aj pre surodencov, hahaaa :) tak vam vsetkym ludia zelam, aby vam to vychadzalo tak ako legovi a jeho rodicom! s tym splacanim krasneho domu to bude asi tazsie (bo malta ani tehly uz nie su zadarmo)..a keby vam to takto nahodou nevychadzalo, tak zeny! neroztahujte nohy! :o) aby z toho nahodou,preboha, nebolo dieta!!!
Moja mama mala 28, otec 31 ked ma mali a narodil som sa do krasneho rodinneho domu ako prvorodeny. Moji rodicia su tiez kapitalisti, akonahle padol rezim, zacali podnikat. Vtedy mali vsetci rovnake moznosti. Niekto bol sikovny, iny zas lenivy alebo neschopny. Podobne ako aj dnes.
maria... to si riadne trapna.. Jednoducho Maria- to teba vystihuje, tvoju prostost.....
svetlana - trafila si pre mna do cierneho :).este by som poznamenala akurat to, ze v dnesnej dobe je uz VS nieco ako SS pre nasich rodicov..a to, ze niekto ma VS, neznamena, ze hned bude zarabat majland..takze tiez neviem, z coho tak rychlo nasetrit..je x pripadov, kedy aj ludia s PhD.skoncia s 13-15tis.platom..a takisto prace vhodnej pre absolventa je malo..
presne tak, vychvalovat sa, aka je dnesna generacia skvela, ze vsetci studuju (o VS skolstve na SVK pomlcim), je to ako pisala dd. ked clovek skonci ako 24-25 rocny skolu, bez praxe, nebodaj si chce spravit PhD. (dalsie 3 roky), to by ma zaujimalo, aku musi mat pracu, aby za tych 5-7 rokov nasetril na vlastne byvanie, na svadbu, na dieta..si precitajte aj ine temy, ako koncia mladi ludia. busenie srdca, depresie, vysoky krvny tlak (opomeniem ako casto deti vidia rodicov a co z nich potom vyrasta, ked sa rodicovska laska nahradza peniazmi)..by ma zaujimalo mili moji kritici, ci ste vy boli planovane deti svojich rodicov, ci vasi rodicia mali min. 30 rokov, ked vas mali a narodili ste sa "do purpuru"..kolko mali vasi nasetrene v tej dobe, a pokial nic, zda sa vam, ze vam nieco chyba, resp. chybalo? ze ste trpeli nejakym nedostatkom?