Schudnut zdravo a udrzat si hmotnost

Príspevok v téme: Schudnut zdravo a udrzat si hmotnost
poliewoocka

Zakladam tuto temu,pretoze si myslim,ze sa porobilo uz vela chyb,koluje mnoho velakrat nepravdivych mytov.Kedze mnohym z nas zalezi na zdravi a udrziavani si postavy,najdete tu zopar rad,ako dosiahnut to,po com tuzite.Mozete sa inspirovat,kombinovat,ale aj pridavat rady.
Ak chcete chudnut a schudnut,udrzat si postavu,citit sa fit a pritom sa nestresovat kadejakymi dietami(ktore su nezdrave,jednotvarne a obmedzuju)musite si navyknut na taky styl zivota,ktory vam vydrzi naveky.Nechudnite narazovo,ale dodrzujte urcite zasady.Kila pojdu dole,tak,ako sli hore a nevratia sa.Vedci odporucaju pre trvale chudnutie zhodit max. 1 kg za mesiac.Navyse,pre adolescentov je dolezite poznamenat,aby nedietovali narazovo,to by im len uskodilo,pretoze pre spravnu funkciu tela a optimalnu homeostazu potrebuju komplexnu stravu.
Dam vam par tipov:
-ranajkujte!Ranajky su dolezite,mali by byt vyzivne,komplexne.Celozrnne pecivo,chuda sunka,vela zeleniny.
-vela pite!Pite stale,aj ked nemate pocit smadu.Ked si telo pyta vodu,uz je neskoro.Vypite kazdu hodinu za pohar vody.
-pite nesladene vody a bylinkove caje.Nepite rovnaku mineralku,vystriedajte vsetky znacky.Bylinkove caje su zaroven aj vhodnymi antioxidantami.Zihlavovy caj je vhodnym detoxikantom,ale nie je vhodne ho pit dlhodobo,lebo zanasa organizmus.
-jedzte castejsie a male porcie.Udrzite si tak metabolizmus culy a aktivny.Nejedzte narazovo,to len zatazi vas zaludok.
-neodopierajte si maskrty.Tym sa len vyhecujete k tomu,ze pri najblizsom zlome zjete vsetko,co vam pride pod ruku.dajte si kludne cokoladu,aj chipsy...ale v obmedzenom mnozstve
-Jedzte pomaly,jedlo dobre prezujte.Naberajte si menej,pamatajte,ze hlad ma velke oci a "zaludocny" nerv je opodzeny,takze,ked citime pocas jedenia sytost,sme uz plni.Nedojedajte nasilu vsetko,co mate na tanieri,ak ste uz syti.
-pred jedlom aj pocaj jedla pite.Zaplni sa vam tak zaludok vodou.
-pite nalacno odstatu prevarenu vodu,do ktorej ste pridali stavu z citrona,je to pradavny "napoj krasy a zdravia"
-cerstvy ananas a jablcny ocot odburava tuky a chudne sa lahsie
-pouzivajte panenske rastlinne oleje,kde sa len da.Pri tepelnej uprave jedla netreba,vtedy sa narusa dvojita vazba v tuku a stracaju sa esencialne vlastnosti
-nenakupujte hladni!NIKDY.
-servirujte na modre taniere.Znizuje to apetit.
-ak mate neprekonatelnu chut na sladke,dajte si jablko.Pomaha,aj ak si umyjete zuby.
-vsetko robte so svihom,neopustajte sa.Spalite viac kalorii.
-cvicte,pohybujte sa na cerstvom vzduchu.Hocikedy cez den napinajte iste svalove skupiny.
-pri sprchovani striedajte teplu a studenu sprchu,rozprudi to krv v povrchovych cievach,vyskusajte aj masaz specialnou hubkou

TAKZE: nechudnut dietami,ani tabletkami,ale dodrziavat iste pravidla.Cvicit,cvicit,cvicit...svaly su mensie a tazsie ako tuk,tak sa neorientujte podla vahy.Svaly potrebuju viac energie na existenciu,preto mozu svalnati viac papat.

veronika

ahojte, dufam, ze sa teraz nikto z vas nenapchava, vstup do chladnicky je zakazany!:))) ja sa momentalne premaham :))

poliewoocka

Pettra,
jogurt sa na veceru velmi neodporuca,skus skor dusene kura a zeleninu alebo nizsie recept na ovsene vlocky alebo nejaky salat(do salatu vzdy kvapni olivovy olej,cim viac panensky,tym zelensi,aby sa vstrebali do organizmu vitaminy nerozpustne vo vode-D,E,K,A).Jogurt doobedu...
A co take by si mala jest?Neexistuje vzorovy jedalnicek,len ti dam par k horeuvedenym radam:
Na jedlo si vyhrad cas,dobre prezuj,jedz v presne stanovenom case,pravidelne(hlavne ranajky do 9:00,potom ma zaludok odpocinkovu fazu).Jedz menej,viackrat.Vela pi a po jedle si daj aspon hodinku odpocinku.Mnozstvo jedla znizuj odrana,na ranajky nieco vyzivne,vela vlakniny.Moze byt celozrnne pecivo,morcacia chuda sunka...je len na tebe,ako budes kombinovat.Na obed je dolezita aj polievka z hladiska tekutin,ak chces schudnut,jedz zeleninove nezaprazene.Vela ludi robi chybu,ze k polievkam je chlieb a ine pecivo.Robil to aj moj znamy.Tym,ze ku kazdodennej polievke prestal jest chlieb schudol 5 kil za mesiac(!).

agina

Jaaaaj baby, ja mam z vas radost a zo seba tiez.Na vahu sa nestaviam, ale na rifliach citim, ze mi uz zo stehien ubudlo.Ja som aj na delenej strave, ale vacsinou cez vikend to porusim, ale behavam kazdy den.

pettra

Ahoj poliewočka,

ďakujem za podporu.. len som sa chcela opýtať, čo také by som mala papať na obed.. a na večeru stačí jogurt? mám stacionárny bicykel.. tak sa do neho pustím.. alebo nejaký vzorový jedálniček by si mi nevedela poradiť? moja e-mail: pettra.s@centrum.sk ďakujem ti.. chcela by som si konečne užiť leto..

poliewoocka

Agina to je super!Treba sa motivovat...ja si davam take ciele,napr.:nevedela som sa zohnut a dotknut sa spiciek na nohach rukou,co som mala take stuhnute slachy.A teraz?Dotknem sa bez problemov dlanami zeme:)

veronika

hej, aginka, mas pravdu,ja mam zase ciel citit s aopat fit, a lahka, a dat si spat moj piercing do krasneho bruska(uz som ho mala, predtym nez som z 47 pribrala na 64:(...ale najprv sa musim zbavit tej slaniny-pneumatiky...

agina

anmary musis mat nejaky ciel.Napr. ked schudnes, nabalis nejakeho fesneho chlapa, ked schudnes, kupis si za odmenu krasne nove handry s velkostou 36 alebo 38, ked schudnes, mozes sa spacirovat na plazi uplne sebavedomo....treba mat nejaky ciel a ist si za nim.Nejaku motivaciu.Ja som si povedala, ze ked do leta schudnem, pojdem na dovolenku k moru:) No a beham kazdy den.

poliewoocka

Nika,ja behavam uz rok na orbitracu 25 min denne,takze je to skreslene,nicoho sa neobavaj:)Bez ako vladzes,neprepinaj sily,to ti len uskodi.Bacha na tep,nie vyssi ako 140!Intenzivne zacina spalovat po 30 minutach aktivity.Najprv sa odburavaju cukry z krvi a pecene,potom tuk.Ale neodporuca sa cvicit dlhsie bez prestavky ako 4 hodiny(sice,kto z nas smrtelnikov by vydrzal?!)