Mohol by mi niekto poradit ako sa spravne stravovat mam novozistenu cukrovku picham si inzulin 4krat denne. Neviem ako sa spravne stravovat,ako aspon ciastocne zregenerovat pankreas. Je to mozne? Ktore jedla maju nizky glikemicky index? Ovsene vlocky je spravne jest?
----------------
Komunita "Cukrovka" cukrovka.zdravie.sk
Stručne popísaná choroba "Cukrovka" www.zdravie.sk
Cukrovka
kiti niečo od odbornika:
Pri cukrovke 1.typu sa často stava,že po niekolkych tyždnoch,alebo mesiacoch po začiatku liečby inzulinom je možne jeho davku podstatne znižiť,alebo dokonca vynechať bez toho aby sa zvyšila hladina krvneho cukru.Hovorime o tzv.remisii 1.typu.V tomto obdoby stupa produkcia vlastneho inzulinu,avšak po určitom čase začne produkcia vlastneho inzulinu opäť klesať a pacienti su potom celoživotne zavistly od dodania hotoveho inzulinu do organizmu v podobe injekcii.
MUDr.Zbynek Schroner,PhD.
To bola odpoved v casopise diabetik 01/2008 na velmi podobny pripad a aj typ otazky ktoru si zadal ty...či sa to môže vratiť alebo nie,len tušim tam bola otazka že ako je to možne....
Andel
to je uplne v poriadku,že neveriš,ja mam aj tak rad tvoje nazory...nevadi mi to,nikto nie sme dokonaly...lebo ak by sme boli,tak to by iste nebolo ono :-)ani proti doktorom nič nemam,chapem ich,sam som mohol byť jednym z nich no rozhodol som sa inak....ostatne som pisal že ta surova strava je nad naše chapanie,preto ju ja nikomu nedoporučujem...bolo by to zbytočne,no som rad,že som ju obiavil medzi roznymi knihami...surova strava je doslova zadarmo,preto na nu nemôže byť ani reklama...nemôžu sa do toho vražať velke prachy...je to nezaujimave...a tak ludia ani nevedia čo to je...počuj...som rad že to neodsudzuješ aj ked v podstate malo o tom vieš...naozaj...mna presvedčili hlavne svedecstva ludi,ktory prešli na tu stravu,lebo im už medicina nemohla helpnuť,čiže im nezostavalo ani ine...boli prinuteny hahaha.No su ich stovky a prial by som každemu si to prečitať,aby sa nad tym zamyslel...nemôžem predsa veriť v niečo,čo ani neviem že vo svete existuje (To bola len moja slaboducha uvaha)ak je niečo proti srsti(lebo na surovu stravu si treba zvyknuť,tak človek dobrovolne len tak pre niekoho pekne reči sa nezmeni.
mira
ja už som ti raz na podobnu otazku od teba odpisal...že tu surovu stravu sice stale skušam,no je tu plno vplyvov,ktore to sťažuju,nie je to vôbec lahka vec,najma ak už tie beta bunky chybaju a ovplyvnuju to aj vykyvy glykemie(z hypoglykemii ja mam fobiu)...to že sa neda obnoviť nefunkčny pankreas žiadnou stravou som už pisal niššie...iba predchadzať sa da tymto chorobam...inač ja som v stravovani...no ani neviem najsť to slovo...a ani ho radšej hladať nebudem :-)aby neboli reči.Zadrhel samozrejme ta surova strava ma a to poriadny...a to že biznis z chorobami je lepši....bez nich by nebol žiadny...v blahobite sa nikto nevrati dobrovolne k jednoduchosti...dokonca ani ja celkom...ak by si mala na dvore mercedes a trabant,tak do ktoreho si sadneš?
Hybe, beriem to, ze potraviny sa varenim znehodnocuju, teda hlavne zelenina straca vitaminy, vlakninu atd. A beriem aj to, ze mozno ak ma clovek prisun cerstvych potravin, tak je menej chory, aj tak si ale myslim, ze ludsky organizmus by mal mat teplu stravu, ja ked za cely den nezjem nic teple, boli ma potom zaludok, zjem teplu polievku a bolest je prec. Mozno teraz zareagujes, ze takto mam organizmus nauceny a moze to byt pravda, ale pravda je aj taka, ze "surovou stravou" sa ja osobne nikdy dlhodobo nezasytim. No vravim a priznavam, ked som mesiac jedla len zeleninu a ovocie (som mala pocit, ze musim schudnut hehe), v tom case som este bola na perku a na lantuse, tak som znizila davky inzulinu, ale myslim si, ze to bolo hlavne tym ze som znizila prijem uhlovodanov takmer na 0 a dopichovala som si inzulin len na to, co vyprodukovali organy pri ich praci. Avsak nevyliecilo ma to, ale vravim, kto ma pevnu volu, tak urcite sa bude citit lepsie, ked si za den pichne menej inzulinu, ja pevnu volu nemam, nakolko som odchovana na mase, chlebe a inych dobrotach (neexistuje nic lepsie ako knedlo-vepro-zelo a svieckova!) ;o) Samozrejme ze aspon raz do roka precistujem svoj organizmus tym, ze cely den pijem len mlieko a pomarancovy dzus (si nechces predstavit vysledky hihi). Ale dakujem za vysvetlenie, aj ked priznam sa ja nejako na tie alternativne mediciny neverim, neodsudzujem, ale neverim, som asi taky verny priatel lekarov ;o)
Hybe, ty sám to nedodržiavaš, tak ma zaujíma, prečo to propaguješ, keď to nedodržiavaš ?
Niekde je zádrhel, asi v teórii.
...no surova srava je nič ine,ako nevarena strava,teda všetko,čo nebolo ošetrene ludskou rukou,teda OBYLNINY,ZELENINA,OVOCIE,STRUKOVYNY,SEMENA...viem Andel je to ťažke..zvlašť pre nas na inzuline je to ťažke chapať,nie to ešte praktizovať,ved len pri hype musime siahať po sladkom,teda rafinovanom...a dni ubiehaju step by step a ono sa to všetko sčitava...svet je naruby,každy si pretlača svoje,ja nie,ale ak si sa opytala tak teda poviem len,že nie je to môj vymysel,ale odporučaju to aj profesory a mudrovia a tymto po svete liečia ludi(z cukrovky ibaDM2,pri DM1 sa da surovou stravou jej iba predchadzať,ale ja ju praktizujem,aj ked nie vždy sa to da...okolie,pocity,chute,nazory...)ktory im nasledne vyjadruju vdaku a to ma zaujalo,lebo nie je ich malo,tych šťastlivcov.Tu si dovolim niečo zacitovať na objasnenie:
S varenim potravin došlo k najvätšej tragedii ludstva,pretože to bol začiatok chorôb.Tu bol prvy raz porušeny zakon o vyžive,vedci dokazali,že 2/3 potravy,totiž ENZYMY,VITAMINY A MINERALNE SOLI sa varenim znehodnotia a stanu sa pre organizmus škodlivym balastom.Dôsledkom toho je podvyživa pri plnom žaludku,ktora vyvolava najrôznejšie choroby.Spomeňme len poškodenie chrbtice a klbov,zubny kaz,ochorenie žliaz s naslednou cukrovkou a chorobami štitnej žlazy.
Naša strava je upravena tak,že zuby sa pri nej stavaju zbytočnymi,to napisal Ernest Gunter...a ešte napisal: už 20 rokov,odkedy som na surovej strave,som nebol chory ani jeden den.Našu dceru,ktora je teraz 19 ročna,sme od utleho decstva vychovavali len na prirodzenej surovej strave.NIKDY nebola očkovana,nikdy nebola chora ani na detske choroby,pretože sa jej zachovala prirodzena odolnosť proti chorobam.
Ani neviem prečo to pišem Andel,to som len otvoril jednu knihu na jednej strane...to by si trebalo prečitať cele aby to človeka oslovilo...no dôležite je,že ja tomu uplne verim,že je to tak...vidim svet okolo seba a davam si všetko do suvislosti...možno je to aj o povahe,že kto si čo vyberie zo širokej ponuky liečby :-)no toto lieči pričinu a nie nasledok...pichať si musim,teda celkom dobre si tak liečim nasledky cukrovky,ale napriklad na štitnu žlazu neberiem nič,aj ked mi lekari predpovedali,že budem musieť už brať tie hormony do konca života,čiže tam sa ta pričina stravou vyliečila,lebo vysledky testov su vždy v norme....skus to aspon mixovať,teda surovu a varenu,aj to "niečo" iste telu pomôže pred rôznymi nechcenymi nasledkami varenia.Pri surovej strave sa nevyskytuje vôbec chripka,infarkt,či rakovina....
Hybe, co mas na mysli pod pojmom surova strava? Ja nejako to masssicko musim pripravit, surove mi nechuti ;o)A surovu zeleninu by som asi nevydrzala, asi mam mlstny jazyk :o( Najdlhsie som vydrzala zeleninovu a ovocnu dietu asi mesiac, ale po mesiaci som bola ako rakovina, zrala som co mi prislo pod ruky hihi. Nastastie nemam nadvahu a BMI je v norme, takze chudnut nemusim, ale rovnako si neviem predstavit nejest varenu a teplu stravu, to si predsa sam zaludok vyzaduje, alebo to bola len komunisticka propaganda?
10om doktori hovoria,že cukrovka je porucha metabolizmu...a metabolizmus je o spracovani...premene živyn...takže toto ich - V ZIADNOM PRIPADE - nie je na mieste.
Teraz trochu odlahčene: kedže DM v tvojej rodine nemal nikto,tak niekto predsa z tym už nňmusel začať nie? :-)
A zase trocha važnejšie: pri zvoleni si surovej stravy a pri podvyžive treba zjesť viac...napr pomixovanej surovej stravy človej zje s chuťou dvojnasobne množstvo...odporučaju sa vtedy jesť napr zrele banany(1banan=2SJ)ovos(10PL=5SJ)a kašičky...denne aj napr 3-4lyžice surovych pšeničnych kličkov....ja som mal pri zisteni DM1 pred 18 rokmi tiež podvyživu a teraz ak si nedam pozor,tak mam žial problem opačny.
Ano každy si môže vybrať...buď si vyberie tovar v žltom obale alebo v belavom...asi taky mame vyber,vždy je to to iste,len inak zabalene...okrem zeleniny samozrejme.
Dnes som čital v jednom diabet.časopise taku srandu: Boh vidi všetko a odpusti,ale cukrovka vidi všetko čo zjete,ale nič neodpusti...hm dobreee...
hybe pri strave ktoru som zvolil ja je dost tazke pribrat /z 2/3 surova/ a ked sa do toho primontuje "trosku" pohybu je to v ...
To s tym sortimentom v potravinach mas uplnu pravdu. Ale kazdy si moze vybrat, nie? :-)
chude tela a alkohol = mozno pravda, ale moj pripad to bohuzial /nastastie/ nie je DM + alk. = zla varianta.
10om,kupuj si pripravky doporučovane od rng za 3 tisicky mesačne a ono sa na teba nalepy už trochu vahy potom.To bol len žart...ak niekto si nevie ustražiť svoje BMI,tak zrejme nie je niečo v poriadku...a je pravda že na umelych potravinach a na mäse sa da celkom dobre priberať...všimol som si,že ludia popijajuci alkohol,maju vetšinou chude tela aj ked jedia za dvoch,pravda ak nejedia vela mastnoty a su v tom vyberavi....ak dnes pride človek do predajne potravin,tak čo vidi? všetko potraviny spracovane ludskou rukou..teda mrtva strava zabalena v peknom predajnom obale...človek si to ani neuvedomi a nahadže do koša bez ladu a skladu čo sa mu prave pači...na čo ma prave chuť a čim poteši svojich blizkych....a tak vznika zdravie naroda...z tym už vela nenarobime..kocky su hodene...ak ma niekto važne podlomene zdravie,môže sa buď spolahnuť na medicinu,teda tabletky,alebo na tzv alternativnu liečbu,teda experimenty z obsahom toho čo vchadza do ust,alebo začne sam premyšlať a možno dospeje k jadru veci,no bude to dlha cesta a na jej konci určite nebude umela vyživa ani doplnky,tabletky už vôbec nie...bude to presne to na čo už davno zabudol..a teda prirodzena surova strava v ktorej su všetky potrebne živyny potrebne pre život bez chorôb....zdravie je vysledkom discipliny ducha,tela,myšlienok a citov.Vždycky sa najde niekto,kto to bude popierať,lebo blahobyt je proste fajn.