Depresia a panicka porucha

Súvisiaci obsah

ketsut

áno nepomohla a zvrtla sa na PP, čítaš dobre.

mala si taký tlak alebo hádaš, že si taký tlak mala?hmmmmm?

to je bežné že sa tlak zvýši a pulz pri ataku....a telo je po nom vyčerpané....ked by si išla k lekárovi tak ti pichnu magnezium viackrát-myslím obvodák to tak riešil u mna. ale to mi vôbec nepomohlo

búšenie srdca, trpnutie končatín, pocit na odpadnutie, nemožnosť dýchať-zovreté hrdlo, triaška, potenie sa...to je panický atak s prejavmi..ked sa ti to prihodí viackrát, začneš byť bezradná, smutná....a možeš upadnuť do depky..lebo si budeš myslieť, že neviem ako si chorá a ideš umrieť...

jenni791

ivanka díky mala som tu do včera priatela a bolo fajn včera išiel domov a dnes my je total nahovno, chvilami sa cítim že si zavol´ám zachranku uplne mimo neviem čo mám robiť trasem sa aj terAZ ako osika uplne som zufala nevkládzem urobiť ani krok išla som na kona a tak my ostalo zkle že som sa vratila, ale ked tu bol priatel ani som nevedela že my niečo je.. on o mojej chorobe necvie zatial lebo sme len dobrý kamaráti ale ked bol tu a bolo my gfajn bola som v pohode takýto stav som nemala a teraz chvilami akoby som mala závoj pred očami a nič nevnímala, len sa trasem a mám sto chutí si zavolať pomoc a neviem čo robiť už takto nevládzem

jujula

ketsut, ty si chodila k psychologovi a aj napriek jeho navstevam sa to zvrhlo na PP?
ivana, vies, myslela som o PP, o roznych stavoch, ktore doverne pozname. ja som tento tyzden mala najhorsi stav, nikdy som taky nemala a prave vtedy som mala tak strasne vysoky tlak, ze urcite nie len 120, ale aj vyse 200 by som povedala. prave preto sa bojim o srdce, co to pre neho musi znamenat, tym nemyslim, ze len chore srdce toto nezvladne, ale ved co to musi byt aj pre zdrave srdce.

ivana4837

JENNY...keď ťa to chytí...to isté čo sa týka toho dýchania+zabudla som napísať predtým pohyb-akýkoľvek,ak sa bojíš chodiť von zacvič si doma...,začni robiť nejakú fyzic.aktivitu ja začnem napr.upratovať+zdravá strava,dostatok tekutín,minimum kávy.Určite alkohol žiadny a cigarety buď obmedziť na minimum,alebo ich hodiť do koša...ja som prešla pred 3rokmi z krabičky na 3cigarety denne,ale aj to je úspech.

Jujula,

ja trpím touto chorobou 8,5roka,ak sa z toho dostaneš sama budem ťa obdivovať...bolo by super a zázrak,keby si sa z toho dostala za pomoci psychoterapie a bez AD.Na terapii povieš podrobne čo ťa trápi,trvá cca.1hod. raz do týždňa,ale na tom sa podľa tvojho stavu dohodneš s psychológom.Naučíš sa správne dýchať,relaxovať,zvládať stresové situácie...

Prepáč,ale nepochopila som ohľadom čoho máš toho veľa naštudovaného...ohľadom choroby psychickej či srdca???Zabudla som sa ťa spýtať či máš potvrdené nejaké srdcové problémy,lebo ak máš srdce v poriadku,tak toto srdce bežne pri atakoch robí!!!Keď máš tlakomer a príde to na teba odmeraj si tlak a hlavne pulz v tom čase a potom keď si pomaličky predýchaš a uvolníš telo relaxač.dýchaním.Ja mám pulz pri ataku 120 a potom 80.Ak nemáš tlakomer pulz si môžeš odmerať aj sama,ale je dobré mať ho doma,hoci na čas požičaný...len aby si pochopila,že sa to deje iba pri záchvate a ak máš zdravé srdiečko nič sa ti nestane...

ketsut

tak ja ti prajem až to zvládneš bez liekov...

ja som bola na začiatku na tom presne ako ty...raz za čas búšenie srdca, mierna precitlivelosť....a aj ku psychologovi som chodila nepomohlo mi to...a stav sa mi zvrtol na PP.

tým nechcem povedať,že ty budeš na tom rovnako...snaž sa už teraz všetko robiť, aby si sa do toho štádia ako sme mali my nedostala...

keby som ja mala vtedy kámošky, ktoré by mi poradili čo a ako robiť...tak by som nemusela mať za sebou dva roky života s PP.

jujula

ketsut, dakujem. ja viem, ze treba hladat povod tohto, ja som to aj pravdepodobne zistila, ide o nadmerny stres (a aj nahromadeny pocas zivota), odmalicka som taky stresak, vsetko prezivam, so skolou som vzdy mavala velke stresy, potom som nemala stastie na ludi v okoli, velmi mi ublizili, nevedela som to stravit a teraz toto. neviem zvladat tazke situacie, hlavne tie stresove. ale touto dobou mi zvysuju tlak aj obycajne banality. ale zaujimave, ze chvilku som najstastnejsi clovek, hned na to ma chyta uplne zbytocne amok. nastastie dokazem fungovat bez liekov, nebriem, klop-klop ziadne, len by som sa chcela naucit ako to zvladat. napriklad ako potlacit ten strach, ako nemysliet na najhorsie, nepredstavovat si co sa stane.

ketsut

ahoj jujula, nič sa ti nestane so srdcom...len srdce ti reaguje na nahromadený stres a úzkosť...problém nehľadaj v srdci...ale je nervového pôvodu!

terapia u psychologa obnáša- najkôr diagnostiku čím vlastne trpíš presnú a podľa nej ti stanoví terapiu ak podľa tvojho stavu by si to mohla zvládnuť bez liekov...a ak dokážeš fungovať a tvoj život, prácu tu výrazne neobmedzuje.

naučíš sa relaxačné techniky, a KBT ťa naučí ako pozerať na to ako v danej situácii konáš, ako máš konať a podobne....

niekedy to nie je môžné zvládnuť terapiou a je nutné užívať aj lieky, prípadne oboje-to všetko závisí od stavu.

ivanka ti dobre radí dýchanie- to je potrebné začať akonáhle cítiš, že to na teba ide...ked už je uzkosť v silnom bode je neskoro predýchavať....nemá to taký efekt.

súhlasím so všetkým čo ti ivanka poradila!

a nezabudni myslieť na pohyb, zdravé stravovanie, preč-alkohol, cigarety, káva-zvyšujú úzkosť, nervozitu

jujula

ivana, dakujem za odpoved. aj ty tym trpis? nevies mi povedat co taka psychoterapia obnasa? a to naozaj by som sa z toho nedokazala dostat aj sama? a poslednu otazocku, nevies ako je to so srdcom? pri tychto stavoch, ked bucha tak silno, ze sa to ani spocitat neda, ked zacne zvlastne bit, preskakovat, moze sa zastavit, oslabit alebo nasledne prist infarkt? ja o tom mam vela prestudovane, ale ked stale sa toho bojim, milujem svoj zivot, nechcem o neho prist.

ivana4837

Tvoja choroba má všetky príznaky diagnózy-generalizovaná úzkostná porucha,ale od toho je lekár-psychiater,aby ti to potvrdil,...infarkt nedostaneš to sú fyzic.prejavy,tvoje telo už nezvláda úzkosť a stres.Keď to príde na teba ľahni si polož ruky na brucho a pomaličky dýchaj (nádych nosom-zadrž dych-výdych ústami)opakuj to 5x za sebou v intervaloch 6-3-6,5-3-5,alebo 5-5-5= čo ti bude vyhovovať.Mne osobne sedí varianta prvá=napočítať pri nádychu nosom do šesť,zadržím dych na tri a výdychu ústami rátam opäť do šesť.Sorry,že ti to tu vysvetľujem ako decku,ale neviem či máš už s relaxač.dýchaním na uvolnenie napätia skúsenosť...

Psychiatrovi povedz,že to chceš skúsiť najprv bez liekov nech ti vysvetlí o aký druh psych.choroby u teba ide a hlavne odporučí dobrého psychológa zaoberajúceho sa psychoterapiou-KBT,ktorá je ideálna na GUP a PP.

Bude to super ak sa ti zadarí bez AD a to ti zo srdca želám!!!

Ak ti však bude veľmi zle je možné,že aj psychológ ti ako "pomocnú barličku" odporučí zo začiatku lieky od psychiatra,...niekomu stačí iba psychoterapia,...niekomu iba lieky,...niekto potrebuje oboje a niekomu roky nepomáha nič,aby sa úplne vyliečil...iba sa s chorobou naučí ako tak žiť,lebo musíme...

V PONDELOK CHOĎ K PSYCHIATROVI!!!

(nenechaj to tak,čím skôr začneš odborne riešiť problém,tým lepšie...Držím ti palce!!!)

jenni791

ahojte chcem vás poprosiť o radu, čo robite ked vás chytí panika a máte pocit že odpadnete a že sa zbláznite a hlavne ked sa citite mimo . ja už neviem čo mám robiť