Depresia a panicka porucha

Súvisiaci obsah

zuzanama

Lenže ty si pravdepodobne musela byť v 1974 roku mladá. Tak to je sila, neviem si to ani predtaviť. Doteraz som sa dočítala o ľuďoch s PP, čo ju majú ( na striadačku) najviac 9 rokov.
( :-) Ivanka, už máš len rok :-) )
Ale teraz vážne. V roku 1974 na sto percent neboli ešte dnešné AD, ktoré mimochodom, majú človeka len naštartovať, upraviť stav a potom je to už len na ňom.
Liečiš sa teraz? Vždy môžeš začať. Veľa zdaru.

emiliana

Tak vážená pani"laička", my sa pozorujeme a všetci , čo tu mailujú sú mladí. To ste sa riadne kopla. Som zvedavá, ako by ste upratovali, išli do toho vášho kostola a vôbec sa pohli len krok., keď celé telo sa vám trasie, srdce pracuje k infarktu a máte problém dýchať a nie tam ešte upratovať. Vôbec neviete o PP nič!!! Prajem vám len 5 minút takého záchvatu. To nás tu chcete podpichovať, poučovať, a správať sa ako majsterka sveta??? Emiliana

zuzanama

Emiliana, vek s tým nemá nič spoločné, naopak, čítala som, že starší ľudia sa z toho dostanú skôr. Ale od 74 roku? Trpíš PP, ok, ale otázka je, ako sa liečiš.
Inak, mala si sa do tej sály vrátiť. Tvoj postup bol v rozpore s mne známymi postupmi liečby PP.

emiliana

prosím vás, neviem nájsť ten príspevok od "laicky". už som dnes raz písala, ale príspevok sa nezobrazil. Panickou poruchou trpím od 1974. /na striedačku/ a už neverím, že v mojom veku budem v poriadku. Len malá príhodička , vybrala som sa na koncert so sveoznámymi spevákmi.
Keď sa zavreli dvere a zhasli svetlá v tom momente som myslela, že je to moja posledná hodina. Bola som s dcérou, tá hneď vybadala,že je zle. Napriek bežiacemu dejstvu sme sa dostali k východu a na chodbe môj záchvat ustal.Dnu som už nešla, kašlať na peniaze, keď môj"umelecký zážitok" sa rovnal umieraniu. Emiliana

zuzanama

Ivanka, určite choď na tú skupinovú psychoterapiu. Vieš mi povedať aká psychoterapia to má byť, okrem toho, že je skupinová, ako často to má byť? Z vlastnej skúsenosti ti môžem povedať, že pre mňa bola individuálna terapia o ničom. Už som písala, že som chodila na DPS ( denný psychiatrický stacionár), tam to bolo super, ale to som bola tých 6 týždňov, čo som tam chodila na PN. V skutočnosti to bol len začiatok a keďže individuálna mi nesedela, tak som študovala doma z kníh. Nečakaj zázrak, ale nejako začať musíš, ak chceš dosiahnuť zmenu. Vidíš, že len lieky samotné ti nepomáhajú a zmena myslenia sa tiež nedeje zo dňa na deň. Ale neboj sa, dá sa to. Ja som bola ešte na liekoch, keď som sa vybrala po roku späť do zahraničia, kde som predtým ochorela. Bola som zvedavá, čo sa stane. Nestalo sa nič, bolo mi fajn, cestovala a chodila som sama, ale aj s dcérou po meste, občas som mala taký stiesnený pocit, ale žiadny atak. Ak mi aj nebolo dobre, dnes viem, že to boli vedľajšie účinky AD. Minulý rok som žila 4 mesiace v zahraničí, chodila som sama, cestovala metrom, lietadlom, síce som sa vrátila, ale nebolo to kôli môjmu zdravotnému stavu, boli tam iné príčiny a keby neboli, tak som tam možno dodnes. Neverím, že keď človek naozaj chce, že sa z PP nevylieči. Chce to len zmenu myslenia. Keď píšem "len" usmievam sa, lebo tá zmena je najpodstatnejšia. A ešte tá KBT, keď ju človek pochopí, keď vieš ako to funguje, ozaj zaberá. Nebudem ti písať o vitamínoch, o 3 omega, o náprave trávenia, o tom nemám veľmi vedomosti. Ale môžem ti skutočne odporučiť psychotreapiu, lebo mne pomohla. Držím ti palce.

juliusq

Ivana4837.

Uz som to tu pisal, ale este raz: benzodiazepiny utlmuju a pouzivaju sa kratkodobo, antidepresiva stimuluju. Je konraindikovane dlhodobe uzivanie benzodiazepinov a antidepresiv. Nastava v organizme chaos. Ivana, moj nazor je zbavit sa benzo, urcite sa budete lepsie citit. Rozhodnutie je na Vas.

Prijemny vecer

ivana4837

Ketsut,

aj ja som z toho dosť mimo čo mi povedal,ale začala som práve k nemu pred 8rokmi chodiť,lebo je veľmi uznávaný ako odborník,chodia za ním ľudia aj z ďaleka,neviem čo si mám sama myslieť.

S tým súhlasím,že každý sme iný a že sú rôzne úrovne depresií.Nemyslíš,že aj to mi zhoršilo stav,že som nezačala hneď aj s terapiou a ako on vraví hlavne zmeniť myslenie v hlave...,že ja som stále napätá ako struna a to mi iba stav zhoršuje,nie som schopná sa mimo domova úplne uvoľniť,mimo miest,ktoré dobre poznám som ako uzlík nervov a to mi určite potom spôsobí ten pocit nevoľnosti,nedostatku vzduchu...,lebo doma si môžem všetko prispôsobiť ako mi to vyhovuje a preto tam mám pocit bezpečia.

Vidíš,ja ovládam dokonale čo mi robí zle a čo by som mala zmeniť,ale uviesť to do praxe neviem!!!Veď ešte pred 4-5rokmi som sa vybrala do Blavy (to už som mala PP 4roky) a tam som po skúške na VŠ peši sama pobehala centrum mesta,potom som išla bez problémov busom domov a teraz???Ten rok bola myslím aj moja posledná dovolenka mimo SK,predtým sme roky chodili stále do Talianska a ja,že to chce zmenu a dokážem tej PP,že som silná a trepala som sa busom až do Saint Tropez a zvládla som to,muž mi povedal VIDÍŠ!!!

Ja neviem čo sa stalo...čo sa vo mne zlomilo,ale postupne som sa začala stále viac a viac vyhýbať miestam ďaleko od domova,...bolo to asi tak,že som si to vôbec neuvedomovala,alebo nechcela pripustiť,až som dospela do tohto úžasného stavu!!!

Chápala by som to keby som celé to obdobie čo mám PP sa chovala takto,veď ataky boli najhoršie 1rok a vtedy som si išla s rodinkou do Bibione,prechádzala som sa tam aj sama,keď decká sa besnili s mužom v mori a teraz neviem ísť sama na prechádzku v mojom meste.

ČO MÁM ROBIŤ AKO MÁM TEN STRACH PREKONAŤ???

juliusq

Ivana 4837.

Som velmi sklamany. Suhlasim s Ketsut, 8 rokov je dlha doba. To, co Vam lekar povedal o tej vasej zavistlosti, je stupidne. Po takej dlhej dobe ste zavistla hoci aj na terapeutickej davke. Neviem preco nie je k Vam otvoreny! Vy sama to najlepsie viete. Ja by som sa zariadil podla toho, ako sa citim. Je to len a len Vas zivot tak zabojujte a skuste vysadit benzodiazepin. Robte to pomalicky aj mesiace . Budete mat super pocit, ked sa zbavite aspon 1mg xanaxu.

ivana4837

pre JULIUSQ:

Dobrý deň,popísala som Ketsut ako som pochodila u lekára,mám z toho veľmi zmiešané pocity,prosím o vyjadrenie Vášho názoru,vďaka!!!

Prajem pekný večer.