Poprosila by som Vas, ktori mate skusenosti s liekmi proti depresii Anafranil, ake ste mali neziadujce ucinky, menila som si Seroxat, ktory mi nevyhovoval a lekarka mi predpisala Anafranil, medzi inym neziaducimi ucinkami sa z nich vraj pribera, napiste mi prosim ake mate s nim skusenosti. Dakujem.
Depresia a panicka porucha
Zuzka,
ešte som zabudla,mne sa nikdy PP nevrátila,lebo ju mám stále...iba som s ňou vedela prvé 4roky ako-tak žiť,ale teraz iba prežívam,ja som mala silné ataky hlavne prvý rok a chodila som von a teraz ich mám mierne...sú to také závraty a pod.a neviem chodiť sama mimo domova.
Milá Zuzanama
som rada, že mi niekto odpovedal, mala som ročné dieťa, keď to na mňa doľahlo. Vôbec som nevedela o čo sa jedná. Dusiť som sa začala v aute, išli sme k rodičom.
Mám teraz 59 r. a musím vystihnúť čas., kedy sa mám pohnúť trebárs len do supermarketu. Môj psychiater, nechcem ho zhadzovať, ale už vyskúšal hádam všetko, ale ešte tak 4 Xanaxy 1 mg mi pomôžu. Veľmi mi to sťažuje život. Myslela som, keď ostanem doma, že to ustúpi, ale nie je to tak. Podľa mňa bolo lepšie, keď moja práca /stereotyp/, jedna kolegyňa v miestnosti, ktorá mala pochopenie pre mňa vedela ako na mňa, keď ma to chytilo v práci. Som jej za to vďačná.
Už si začínam myslieť,že som pre psychiatra pokusný králik. Momentálne beriem Mirtazepam 1 denne. Odpíš prosímmm!!!! Neviem, komu sa mám vyžalovať!!!
Zuzka,
ja som si to hľadala v ten deň cez google ako si o tom prvý raz písala myslím s Ketsut,lebo ma to veľmi zaujalo,vtedy si spomenula,že si to absolvovala v LM a ver mi hneď ma v hlave napadlo,že mám tam super tetu,ktorá býva priamo v centre mesta,že ísť tam na ten čas bývať,ale musím sa nejako informovať,či je to vôbec možné,lebo som z mesta vzdialeného odtiaľ cca.350km,možno by to nebol problém...
Najbližší DPS máme 2hod.od nás,takže by to bolo dosť finančne náročné,ale väčší problém je,že by ma nemal tam ani kto voziť,ja mám z busu ešte strach a vodičák nemám (je to smiešne na dnešnú dobu,ale je to realita) a manžel pracuje na dve zmeny.Ako si to myslela byť v nemocnici je finančne náročné,veď aj tak by som bola PN a čo sa týka stravy ja neviem zjesť v nemocnici ani to čo mi donesú nie ešte si dokupovať,lebo máličko jedávam ako vrabec.
Ešte aj nad tým som rozmýšľala,že tam kam mám ísť ležať,tak snáď iba ak by mi dávali priepustku každý týždeň od piatka do pondelka rána...to by som ešte zvládla.
Neviem prísť na ten spúšťač pred 4rokmi,nič sa nestalo...milionkrát som nad tým premýšľala,ale nič aj psychologička sa ma to pýtala a na nič sme neprišli,...možno som pribrzdená a došlo mi to,že mám PP až po vyše 4rokoch :-)
Podobne ako tebe aj mne teda individ.psychoterapia (KBT) 2-3x do mesiaca veľa nedala.Nevravím,že nič...to by som klamala,ale denná skupinová musí byť fakt o niečom inom.
Čo sa týka výberu psychiatrov v mojom okolí...sú traja z toho jeden je na tom psychicky horšie ako jeho pacienti,druhý má cca.70rokov a chystá sa do dôchodku a potom môj a toho všetci "vynášajú" do neba je mi divné,že za nim chodia ľudia aj z Blavy a tam majú na výber teda určite.Preto to nechápem,že prečo nepokladá za problém predpisovať 8rokov AD s benzákmi...
Jediné čo viem,že musí byť spôsob ako sa z PP dostať...neviem ako no ja budem trpezlivá,ale určite nie už daľších 8rokov a viem,že prvoradé je zmeniť tie myšlienky v mojej hlave,lebo to je jediný spôsob uzdravenia,ani ak vysadím všetky lieky a budem užívať tie najlepšie vyživ.doplnky sveta mi to nepomôže,ak nebudú myšlienkové pochody naladené na správnu vlnu!!!
juliusq a Zopiclon je slabý liek na spanie ?
Ivanka, teraz ta chapem, preco sa tej psychotrapii branis. Ist lezat do nemocnice, to by som sa aj ja branila. Na DPS som prisla rano o 8 a o 14 som uz bola doma. podla mna je to zbytocne , lezat koli PP v nemocnici.Uz si presne nepamatam, ale skupinovu sme mali kazdy den asi 1,5 hodiny okolo pol jedenastej. Predtym cvicenie, pracovnu terapiu, potom relaxaciu a asertivitu atd. Tak rizmyslam, ked nemate u vas DPS, to tam budes 24 hodin len koli 1,5 hodine skupinovky lezat? Vsak skus sa opytat, ci by si nemohla dochadzat. Okrem toho, ze vypadnes z normalneho bezneho zivota, je to podla mna aj neekonomicke, zbytocne plytvanie peniazmi aj tvojim casom. Neviem odkial si, ale DPS je na mnohych miestach pri psychiatr. oddeleniavh. Skus is dat do googla. Mozno by stalo za zvazenie aj dochadzat do vzialenejsieho mesta, tak do jednej hodiny cesty by sa to malo dat zvladnut. Ako som uz pisala, nie je to len o psychotrapii, je tam cely rezim a hlavne relaxacia a cvicenie, to by som brala znovu a hned, taky fajn skoro pioniersky tabor, ktory pomaha ludom.
A ten tvoj psychiater sa mi tiez nepozdava, nepouvazujes nad inym? Je pravda, ze mne sa to dobre hovori, lebo u nas v meste okrem psych. oddelenia v nemocnici, mame a Centrum dusevneho zdravia (sukromne), neviem sice ako to tam funguje, ci tiez robia skupinove terapie, viem, ze je tam nejake cvicenie, citala som letak, viem len, ze keby som mala problemy, mam na vyber.
Tvoja otazka, preco si 4 roky fungovala s PP a potom sa ti to vratilo a nemozes teraz nikam chodit ,aj napriek uzivaniu liekov, je urcite namieste, lenze odpoved na nu si musis dat sama. Co sa vtedy stalo, co sa zmenilo? Porozmyslaj, mozno tomu si tomu vtedy neprikladala vyznam, ale nieco tam bude. Hladaj spustac.
Ľudia,
tak prečo vtedy,keď boli tie panic.ataky najhoršie a aj nasledujúcich pár rokov som frčala s tou PP úplne v pohode a všetko sa zhoršilo až po 4rokoch???
NIE JE TO DIVNÉ???
To čo si ty prežívala Ketsut na začiatku to ja prežívam teraz!!!
(o tom chalanovi som to čítala v téme "závislosť na benzo")
Juliusq,vďaka za odpoveď!!!
Zuzka,
ďakujem za podporu,ta skupinová terapia má byť každý deň po dobu tých 6-týžd.a oni na tieto formy diagnóz majú najlepšie výsledky s KBT.Ty si absolvovala DPS,ale u nás v okolí nič také nie je,tak to mám absolvovať ústavnou formou a to ma desí!!!Denný stacionár mi pripadá taký prirodzený,lebo sa na 6-týžd.nevytrhneš z reálneho života ako pri ústavnej liečbe.
Dík Zuzi,že mám ešte rok :-).....dúfam,že netrhnem rekord práve ja!!!
PANIKÁR VO VÝSLUŽBE!!!
pre ivanka:
ja súhlasím s juliusomq, podľa mna by si sa tiež mala postupne zbaviť benzákov.
inak ivanka vieš čo som čítala, že taký chalan užíval benzáky dlhšiu dobu, a potom mal problémy vysadiť...a nemohol ísť z celej na trištvte, potom pol, štvrť...ale vieš ako to robil? budeš sa smiať - možno spadneš zo stoličky ale nožíkom si zoškrabával z tabletky po troche. chvíľu rovnako a potom viac, viac až vysadil...že ked sa mu to podarilo, tak sa sám na tom smial, že si pripadal ako šibnutý...ale len tak sa mu to podarilo...ti poviem normálne kovbojka....ja som rada, že ten môj frontin už kdesi oddychuje.
súhlasím s juliusomq, že benzáky utlmujú a AD stimulujú, sa ani nečudujem že je ti tak na kočku-majku a ešte takú dlhú dobu. ja si myslím, že ti nerobí dobre tá kombinácia čo máš....to je jedna vec a hlavne sa mi nepáči to ako dlho užívaš tie benzáky.
ja si viem uplne predstaviť tú časť čo píšeš o tom, že nemôžeš vychádzať sama z domu a podobne....tak to ja veľmo-dobre znám...ja som sa bála do koša vyniesť smeti, čo máme desať krokov od domu, obchod nehrozí, autobus to isté, skráta obmedzená ako neviem čo....
ivanka ja som na žiadnu terapiu poriadne nechodila...dva krát som bola u psychologa a to mi nepomohlo, u psychologičky čo som bola naposledy, tak ta si písala o mne poznámky, čo ja robím, tá sa pomali učila čo by mohla poradiť iným s týmto ochorením...takže mi nijako nepomohla.
mám za to, že skupinová terapia to by bola iná káva, vieš ľudia s rovnakými problémami....a tie rady čo by tam človek dostal...myslím, že zuzka má pravdu, to by človeku pomohlo isto.
ja na tvojom mieste by som sa neobvynovala, že si nezačala terapiu hned, však ešte máš čas...začať nikdy nie je neskoro...ale aj tak sa mi nepáči ten tvoj stav, že ti nie je lepšie...lieky sú len taký odraz a daľej musí človek sám robiť niečo preto, aby sa z toho vyhrabal.
a všetko potrebuje ČAS a veľmi veľa času, ja to vidím na sebe uplne.
ahoj zuzka ako sa máš? čo máš nové?
PP postihuje vo väčšine prípadov maldých ľudí medzi 20 a 30 rokom. Ja som dostala svoj prvý atak asi 6 týždňov pred 41. narodeninami. Nie sú tu len mladí ľudia, neboj sa a v táme úzkosť som mala asi dve alebo tri moje skoro rovesníčky, tiež trpiace touto porantanou potvorou PP.