Depresia a panicka porucha

Súvisiaci obsah

mavika

KETSUT
ahoj:-) asi sa nechapeme...stava sa...ja vychadzam sama so seba a zo svojich skuseností...takze prvý atak PP som mala v novembri 2006 ako som to uz pisala...aj vtedy mi predpisala moja lekarka seroxat a vtedy aj nejake anxyolitika (nepamätam sa uz ake tak tu nechcem haluzit)...tie anxyolitika som mala brat len vtety ked mi prislo zle a seroxat kazde rano prve 4 dni po 10mg a potom 20mg kazde rano...mam taky pocit ze vtedy sa dostat do normalu mi trvalo kratsiu dobu asi take dva az tri tyzdne...seroxat som potom brala rok a pol...a cely ten rok a pol okrem tych prvych 2-3 tyzdnov som sa citila vyborne...A TERAZ POCUVAJ...po tom roku a pol som si sama vysadila lieky a zo dna na den (viem ze sa to takto nema a viem aj to ze by to mal urcit lekar - ale vtedy som vobec nemala cas na nic - chodila som na vysku a v labaku som travila v podstate cele dni od rana 7.30 do vecera niekedy az do 20.00 koli diplomovke)...a predstav si nemala som ziadne abstaky ani nic podobne...vratila som sa do normalneho zivota bez liekov...

teraz som som dostala druhy atak na zaciatku marca 2010 a zase som na liekoch...tentokrat mi to trvalo 5 tyzdnov dostat sa do normalu a vedela som ze sa to stane sudiac uz z mojho predchadzajuceho ataku co si mozes kludne precitat ze som to aj pisala uz predtym ze viem ze mi bude lepsie...a viem aj to ze lieky budem uzivat minimalne este takych 8 mesiacov ked nie dlhsie ale to ukaze cas...

"Panická porucha je liečebne úspešne
zvládnuteľná, v niektorých prípadoch vyliečiteľná.Prípadné relapsy nie sú prehrou, ale výzvou k opakovanej razantnej liečbe."

vidim ze si scitana tak preto verim ze aj to budes vediet preco sa mi to vratilo...lebo ja viem preco...zmena prostredia - nova praca - veduca pozícia - velka zodpovednost = vela stresu, povzbudive latky ako kofein...fajcenie (CO2)...malo spanku...ale pdla mna tvoj nazor sa aj tak bude lisit....

mozno si sa docitala aj to ze aj u zdraveho cloveka sa da vyvolat PP a to napriklad infúziou laktátu sodného,
prímesou CO2 vo vdychovanom vzduchu,
yohimbinom per os, isoprotenerolom i.v.,
ale i kofeínom a navyše cholecystokininom
i.v...

"Panická porucha avizuje u predisponovaných jedincov ohrozenie
psycho-somatickej integrity a homeostázy
ako revokovaný, paradoxne desivý
obranný archetyp-patern a či „deus ex machina“ pred nezvládnuteľným negatívnym
civilizačným náporom"...inymi slovami PP je obranou organizmu pred stresom...

mavika

KETSUT
ahoj:-) asi sa nechapeme...stava sa...ja vychadzam sama so seba a zo svojich skuseností...takze prvý atak PP som mala v novembri 2006 ako som to uz pisala...aj vtedy mi predpisala moja lekarka seroxat a vtedy aj nejake anxyolitika (nepamätam sa uz ake tak tu nechcem haluzit)...tie anxyolitika som mala brat len vtety ked mi prislo zle a seroxat kazde rano prve 4 dni po 10mg a potom 20mg kazde rano...mam taky pocit ze vtedy sa dostat do normalu mi trvalo kratsiu dobu asi take dva az tri tyzdne...seroxat som potom brala rok a pol...a cely ten rok a pol okrem tych prvych 2-3 tyzdnov som sa citila vyborne...A TERAZ POCUVAJ...po tom roku a pol som si sama vysadila lieky a zo dna na den (viem ze sa to takto nema a viem aj to ze by to mal urcit lekar - ale vtedy som vobec nemala cas na nic - chodila som na vysku a v labaku som travila v podstate cele dni od rana 7.30 do vecera niekedy az do 20.00 koli diplomovke)...a predstav si nemala som ziadne abstaky ani nic podobne...vratila som sa do normalneho zivota bez liekov...

teraz som som dostala druhy atak na zaciatku marca 2010 a zase som na liekoch...tentokrat mi to trvalo 5 tyzdnov dostat sa do normalu a vedela som ze sa to stane sudiac uz z mojho predchadzajuceho ataku co si mozes kludne precitat ze som to aj pisala uz predtym ze viem ze mi bude lepsie...a viem aj to ze lieky budem uzivat minimalne este takych 8 mesiacov ked nie dlhsie ale to ukaze cas...

"Panická porucha je liečebne úspešne
zvládnuteľná, v niektorých prípadoch vyliečiteľná.Prípadné relapsy nie sú prehrou, ale výzvou k opakovanej razantnej liečbe."

vidim ze si scitana tak preto verim ze aj to budes vediet preco sa mi to vratilo...lebo ja viem preco...zmena prostredia - nova praca - veduca pozícia - velka zodpovednost = vela stresu, povzbudive latky ako kofein...fajcenie (CO2)...malo spanku...ale pdla mna tvoj nazor sa aj tak bude lisit....

mozno si sa docitala aj to ze aj u zdraveho cloveka sa da vyvolat PP a to napriklad infúziou laktátu sodného,
prímesou CO2 vo vdychovanom vzduchu,
yohimbinom per os, isoprotenerolom i.v.,
ale i kofeínom a navyše cholecystokininom
i.v...

"Panická porucha avizuje u predisponovaných jedincov ohrozenie
psycho-somatickej integrity a homeostázy
ako revokovaný, paradoxne desivý
obranný archetyp-patern a či „deus ex machina“ pred nezvládnuteľným negatívnym
civilizačným náporom"...inymi slovami PP je obranou organizmu pred stresom...

siisa 25

dnes bol zvlastny den taky skaredy,bolela ma hlava,rano som varila potom som spala,menzes stale nemam zajtra musim zavolat na gynekologiu,uz aj teple obklady som si na brucho davala ja uz vazne neviem,niesi nahodou na pokeci alebo niekde na facebooku,by som chcela vidiet tvoje foto,ale zas to pisat sem to tiez nie je dobry napad,noa ja tiez niesom na facebooku ani na pokeci ani len zaregistrovana,co si dnes robila? ako sa mas?

AnnaDr

:-( myslím, že sem patrím. len ešte chcem skúsiť niečo iné ako psychiatra. hľadám riešenia a možno aj seba. nie sú dajaké homeopatiká alebo dajaká alternatívna liečba. inak tie depresie sú strašné - niekedy sa až bojím čo ešte v tej moje hlave drieme. ke´d to prejde čudujem sa a vtedy si myslím,že to nie je asi normálne takto zmýšlať. (som vtedy nad vecou - akoby sa ten probém týkan niekoho iného)Keď ma to však prepadne - vtedy moc nemyslím, len vymýšľam a domýšľam a premýšľam a vidím všetko čierno čierno.
inak mám celkom pohodový život. detstvo v poho -nik ma netýral a nezneužíval
muž v poho - nie je alkoholik, násilník ani nič

ketsut

Anna čítaj v mojom príspevku, ktorý som tu teraz dala....máš tam skoro všetky prejavy.....zabudla som napísať sťažené dýchanie, zvýšené potenie,....

ketsut

tak klinická je charakteristická zmenou prežívania:
psychická oblasť: podráždenosť, poruchy koncentrácie, nervozita, smutná nálada, pocity beznádeje, menejcennosti,nízke sebavedomie,...
somatická oblasť:búšenie srdca, slabosť, nespavosť, problémy s trávením, bolesti chrbtice,....
sociálna oblasť: nezáujem o spoločenský život, vyhýbanie sa spoločnosti, zanedbanie zovnajšku.....

bežná depresia....sa prejaví len chvíľkovo narušenou náladou, ktorá po čase sa prinavráti...pričom klinická má dlhodobý charakter a symptomy sa prejavujú len občas, a potom intervaly sa postupne zmenšujú..až človek je len zavretý doma, nik mu nechýba, lebo sa ľudí stráni, je slabý, tak ani nemá záujem...stále sa podcenuje, plače.....

a toto si každý všimne a napokon aj samotnému človeku je jasné, že nie je v poriadku....

tak mi nehovor, že toto samo len tak prejde...ak by si viac študovala, zistila by si, že príčinou depresie,panickej, úzkosti....je genetická predispozícia,ale aj rôzne negatívne zážitky, stres...ak ak je človek citlivá osobnosť, a má toho v danom obdbobí viac....tak to niekedy môže dopadnúť aj tak.

čo sa týka vedľajších účinkov, všetky lieky ich majú....a o účinkoch AD ťa informuje lekár, takže ma prekvapuje, ked veľa ľudí to vôbec nevie....

AnnaDr

prosím Vás povedzte mi ako sa Vám choroba začala prejavovať. ako ste zistili, že niečo nie je v poriadku. prosím - nech viem či viem alebo neviem :-(

Camel

Tak potom beriem späť. Ja som nikdy nezažila skutočnú depresiu, keď môžeš, tak napíš niečo viac o depresii, o čo vlastne ide.

ketsut

Camel, názor o ničom, neviem či tvoj vlastný....ale veľmi plytký....ale neviem či je dobré tebe niečo vysvetľovať, lebo ak by si mal/mala vedomosti slušné, tak by ti malo byť jasné, že AD vyvolávajú rovnaké alebo príbuzné vedľajšie účinky, ako samotná choroby....inak nepočil/la si niekedy, že podobné sa podobným lieči....
ak máš názor, že nejaká choroba sama prejde a to je jedno aká, tak ťa obdivujem a hlavne tvoj prístup k vlastnému telu....základom úspešnosti akejkoľvek choroby je skoré vyhladanie lekára a liečenie....tým, že sa choroba dostane do vyššieho štádia je horšie liečiteľná aj zvládateľná.
tu nie je reč o bežnej depresii, ktorú ma niekto z toho, že si nemmôže obliecť nohavice, lebo pribral,alebo že nemá ísť s kým na diskotéku...to je zľahčené teraz....ale o klinickú, ktorá znamená odraz v týchto oblastiach ľudského života: psychická, sociálna, somatická a tu ti nepomôže si povedať, že to prejde len tak,sú to prejavy, ktoré každý na tebe vidí, že nie si v poriadku, ty sám sa tak chováš aj cítiš......