Poprosila by som Vas, ktori mate skusenosti s liekmi proti depresii Anafranil, ake ste mali neziadujce ucinky, menila som si Seroxat, ktory mi nevyhovoval a lekarka mi predpisala Anafranil, medzi inym neziaducimi ucinkami sa z nich vraj pribera, napiste mi prosim ake mate s nim skusenosti. Dakujem.
Depresia a panicka porucha
Niko, nebudem ti pisat mail, vsetko co viem, je v mojom prispevku. Neberiem lieky, hoci mi na zaciatku pomohli a uzivala som ich viac ako rok, presne rok a tri mesiace. Nespoliehaj sa len na lieky, to bude pravdepodobne tvoj problem. Beries lieky a cakas, ze to prejde. To nestaci. Precitaj si este raz, co som napisala, ak mas konkretnu otazku, co sa tyka prispevku, pokojne sa pytaj.
PRECITAJTE SI POSLEDNY ODSTAVEC-zujimave.../dala som tu cely clanok-mozno niekomu pomoze/
Praslička roľná (Equisetum arvense)
Na skorú jar, hnedá bezspórová stopka, v pôde hlboko najprv vyháňa bočné korene. Len neskoršie sa objavia zelené 40 cm vysoké neplodné výhonky, ktoré sa podobujú na malé, pravidelné ihličnaté stromy. Najdeme ju na orniciach, na hrádzach a nábrežiach. Prasličká ktorá žije v čistej hlinitej pôde má najväčšiu liečivú silu. Podľa miesta pôvodu obsahuje 3 až 16% kyseliny kremičitej. Prírodzene nemali by sme robiť zber z pôdy, ktorá obsahuje umelé hnojivá. Praslička lesná, ktorá má jemnejšie výhonky a rodí najmä v lesoch, má takisto liečivé účinky.
Všeobecné odporúčanie:
# na problémy oblíčiek a močového mehúru
# na hnisavé vyrážky kože
# na problémy dýchaciého systému
# na citlivé nervy a na depresiu
V ľudovom liečiteľstve túto rastlinu oceňovali v každom veku, najmä kvôli tomu že zmierňuje krvácanie, a pre jej liečivé účinky na choroby oblíčiek a mechúru. Ale aj napriek tomu časom sme zabudli na ňu . Jeden prírodný liečiteľ, kňaz Kneipp objavil ju opäť. On ju nazýval ako "nenahraditeľnú a neoceniteľnú" pri krvácani, vracani krvi, problémoch mechúru a oblíčiek, v prípade oblíčkových kameňov alebo piesku. Každý človek mal by konzumovať jednu šálku prasličkového čaju pravidelne. Zmizli by reumatické a pakostnicové a nervové bolesti, posledná časť každého človeka bola by zdravá.
Na bolestivé katary mechúru, na krčové bolesti neexistuje lepší prípravok, ako obarená praslička, s ktorej parou by sme mali ohrievať mechúr. Keď to niekoľkokrát zopakujeme, bolesť sa rýchlo pominie. S touto technikou zbavia sa svoje bolestí aj tí starší ľudia, ktorím náhle sa zastavili močové cesty, a prežívajú strašné muky.
V prípade oblíčkových kameňov alebo piesku mali by sme vyskúšať horúci kúpeľ, a pritom popíjať horúci čaj prasličky. Močenie musíme zdržať, aby sme na konci so silným tlakom vytlačili zo seba. S takou technikou najčastejšie aj kamene sa odstránia. Je výborná na liečene močových ciest vnútorne a aj zvonka. V prípade zápalu oblíčkovej panvičky už jediný kúpeľ prasličky robí zázraky. Kúpeľ prasličky stupňuju prekrvenie oblíčok, a tak v očiach sa zníži tlak, a tak poruchy videnia sa pomaly pominú. Jeden najväčši znalec prasličky, nemecký lekár dr. Bohn hovorí o rastline: "Praslička je jednak výborným zmiernovačom krvácania, z druhého hľadiska - a to je ešte dôležitejšie - je výborným čističom obličiek. Po konzumácii čerstvého čaju prasličky ľahko a vo veľkom množstve sa vylučuje moč tmavšej farby. Keď iné diuretikum nám nepomohlo, prestaňme s používaním každého iného bylinného čaju, a dajme si počas štyroch-päť dní päť-šesť šálok čaju prasličky, ale prehltajme ju po glgoch počas celého dňa. Podľa skúseností, táto terápia je veľmi účinná."
Podľa skúsenosti, aj vážnejšie problémy platničky zmiznú od kúpeľa prasličky, keď dôvodom bolesti je pricviknutý nerv. Aj keď rontgenová snímka ukáže, k veku primerane opotrebované stavce, to nie je dôvod na bolesť. Bolesti pôsobí tlačenie oblíčok, ktoré podľa mnohých prípadov rozširujú sa do horného smeru a tlačia na nervy, ktoré sú v chrbtici. Kúpeľ z prasličky, s tým že pôsobí hlboko v oblíčkách, ihneď zastaví hore smerujúce tlačenie.
S vývarom prasličky by sme mali umyť a obkladať vyrážky kože, ktoré svrbia, na ktorých sa tvorí chrasta, alebo hnisajú. Tieto umývania, kúpele, pomôžu v prípade hnisavého zápalu nechtoveho lôžka, zvredovatej nohy, zápalu vlasových fulikulov. Tinktúra prasličky je odporúčaná najmä proti poteniu nôh. S týmto pretrime nohu, po tom, čo sme ju dôkladne umyli a osušili. Okrem toho denne ráno na nalačno, pol hodinou pred raňajkami vypime si šalku čaju prasličky. Proti poteniu nohy tak isto pôsobia účinné nožné kúpele z prasličky.Proti lupinám umyme si vlasy denne s vývarom prasličky a potom jemným olivovým olejom natrime si kožu našej hlavy. Lupiny sa odstránia veľmi rýchlo.
Je účinný na kloktanie pri zápale mandlí, a pri zápale sliznice úst, pri ústnej plesní, pri krvácaní a zápale ďasien. Pri trvalom krvácaní nosa používajme vychladnutý vývar prasličky na obkladanie. Nemali by sme zabudnuť ani to, že praslička je jedným najlepším liekom na ochorenia dýchacích ciest, aj na chronickú bronchitídu, aj na tuberkulózu. Keď pravidelne používame čaj z prasličky, do nášho organizmu sa dostane kyselina kremičitá, ktorá napomôže liečenie tuberkolotických pľúc, ale zastaví aj všeobecný pocit slabosti. Kvôli jej schopnosti čisteniu krvi praslička použitá spoločne s veronikou, dobre slúži na prevenciu arteriosklerózy a oslabenie pamäti.
Známy lekár dr. Wagner-Jauregg píše:
"Dve tretiny nervovo chorých, by sa nedostala do nemocníc, keď ich oblíčky by boli zdravé. Mnohým chudákom, ktorých trápi depresia, klamné predstavy, záchvaty zúrivosti kvôli poruchám oblíčiek dnes už odporúčam kúpeľ prasličky. Pomocou kúpeľov sa mnohý vyhli nemocnici.V takýchto prípadoch, pri kúpeľoch je odporúčaná konzumácia aj čaju prasličky ráno a večer s 1 šálkou.
Taka som na seba hrda, ako som to tu pekne napisala, a pisala som to pekne dlho. Kym som to zosmolila, ocitol sa tu prispevok od rybizly, ktory som predtym necitala.
Rybizla, my sme na tejto teme fyzicky pomerne zdravi ludia, preto prepac, ak sa ta nieco v mojom prispevku dotklo, ozaj som ho predtym necitala. Nedovolila by som si ti radit, lebo ozaj neviem ake problemy maju ludia na voziku, prepac. Podla toho co pises, mas to este ovela tazsie. A mozno, co ja viem, aj tebe to tu pomoze, napis, niekedy pomaha uz len to pisanie. Drz sa a nevzdavaj sa zivota.
Usmev, moja zlata, presne ako pise vlocka, nechci vsetko hned a naraz. Co si urobila, okrem papkania lexaurinu, pre to, aby sa tvoja situacia zlepsila? Ano, chcela si sa spojit so svojou psychoterapeutkou, dobre, jeden bod pre teba. Ideme dalej... Navrhujem zacat tym, ze sa prestanes ospravedlnovat a obvinovat sa ( som nezodpovedna...). trochu viac sebavedomia by tiez nezaskodilo. Asi boli tvoji rodicia na teba privelmi prisni a narocni, alebo si to z nepochopitelnych dovodov sposobujes sama. Ty vies vela o uzkosti a panike, pisala si, ze to mas nastudovane teoreticky, ale v praxi ti to nejde, ok, navrhujem pokracovat v studiu ako si zvysit sebavedomie a ako sa mat rada. Mohla by si teraz protestovat, ze ty sa predsa mas rada, ja to vsak vidim z tvojich slov inak. Bojis sa o seba, ked sa ti rozbucha srdce ( mas sa rada) odmerias si tep...vies ze by si nemala, a sama sa za to hned karhas. Usmev, ty si velmi zlata a mudra osobka, len si asi este neprisla na to, ze tebe sposobuje problem pravdepodobne sposob tvojho zivota a sposob tvojho myslenia. Zmen svoje myslienky, zabudni na katastrofizovanie, prestan si predstavovat len to najhorsie, trochu sa zacni tesit zo zivota, i ked sa snazis, menej sa trap s tym co bude a hlavne nechci byt dokonala. Povedz si, som clovek, a clovek robi chyby, je to ludske. Ak sa necitim CELKOM v pohode, nevadi, hlavne ze zijem. Su ludia, co su na tom ovela horsie... V krajnom pripade navstiv onkologicke oddelenie v nemocnici. Nezaoberaj sa len a len sebou a svojimi stavmi. Ak sa toho nevies vzdat, zacni na sebe pracovat inak. Chod si zaplavat, alebo na korcule, zabehat, pobicyklovat, pracuj skor na svojej fyzicke, psychika sa pri tom upravi, ani nebudes vediet ako.
Ked som ja ochorela na PP, najhorsie bolo, ze som bola za hranicami a netusila som, co mi vlastne je. Chodila som na pohotovost pravidelne a stale mi davali nejake lieky na fyzicke prejavy PP, pritom to bola cista psychika, nikomu to nenapadlo, dat mi nieco na ukludnenie, lexaurin by bol byval vtedy vhodny. Dnes s odtupom casu viem, ze by mi bol na chvilu pomohol. Lenze ja som nevedela ich rec a nedokazala som presne popisat, ako som sa vtedy citila a neviem, ci moje pocity moja sestra, co so mnou chodila po lekaroch, aj dost presne prelozila, tak tam mohol byt zadrhel, takze som bola zufala z tej neistoty a bezmocnosti. Po dvoch mesiacoch trapenia, ked som si myslela, ze ozaj umieram, som sa dostala domov a moja obvodna ma hned poslala za psychiatrickou. Ten kto zazil panicky atak urcite vie, co clovek vtedy preziva a ake je to neprijemne. Neprijemne hovorim teraz, vtedy to bolo strasne a katastrofa. Dva mesiace s tymto zit a nevediet, je este horsie. Preto ked som naisto vedela o co ide, som sa rozhodla, ze sa z toho dostanem a uverila som kazde slovo svojej doktorke a neskor som hladala cesty aj dalej, na nete. Ked niekto napisal, ze si treba atak vychutnat, alebo ho ignorovat, tak som to skusila. Ked mi psychologicka povedala, ze pomaha, ked sa nebudeme vzdavat svojich zauzivanych aktivit koli chorobe, napriklad, ked som ochorela, zo strachu o seba, prestala som pit kavu a fajcit. Viem velmi dobre ake je fajcenie skodlive, ale dnes znovu fajcim, lebo som to zasa ja, s kavou a cigou, ako pred chorobou, viem, ze to skodi, ale ide o to, ze ja som s tym neskoncila z presvedcenia, ale z obrovskeho strachu, ze teraz sa zadusim a zomriem, ked si jednu zapalim. Toto nie je navod, ako zacat fajcit, to je len priklad. Takze, nevzdavat sa vojich zauzivanych aktivit, napriklad sportu, chodenia von s kamoskami, nevzdavat sa dovolenky, naplanovanej cesty, ked mi je zle v dopravnom prostriedku atd. A co je podla mna najdolezitejsie, zmenit svoje myslenie, lebo tam to vsetko sidli, v hlave, nasich mysliekach. Ked myslienky sposobuju chorobu, treba ich zmenit. Znie to jednoducho, pre niekoho je to vsak to najtazsie a dokonca nepredstavitelne. Niekto si moze povedat, vsak preco mam menit svoje myslenie, ked vsetko sa snazim robit spravne, robim to tak cely zivot, som tak vychovana, snazim sa byt ku kazdemu dobra, mam len tu hnusnu uzkost a chcem sa jej LEN zbavit, vsetko ostatne je v poriadku, dokonca sa mam aj rada, to len ludia okolo mna su hnusni a sprosti, doba je tazka, uponahlana, ten zhon a stres je na vine... Nie, my sami sme si na vine, sposobujeme si to sami. Nik nam nezakazuje relaxovat, robit veci co mame radi, stretavat sa s prijemnymi ludmi, nesudit tych, co nam robia zle, kaslat na nich, snazit sa ich pochopit, su tiez len ludia a vybrali si, ako chcu zit. Tak isto si mozeme vybrat ako chceme zit my sami. Ja som si uz vybrala a nemam ziadne paniky. To neznamena, ze niekedy nie som smutna, nervozna alebo ze mam stale dobru naladu, ale atak PP som nemala uz asi dva roky. Teraz prave prezivam dost tazke obdobie, netyka sa to PP, viem, ze to prejde a napisanie tohto prispevku mi tiez pomoze. Uz som to chcela takto podrobne napisat skor, lebo si myslim, ze ty, Usmev, to potrebujes takto pekne polopate. Dufam, ze ti to pomoze a ze som to napisala dost zrozumitelne, lebo ty sa rada pytas na podrobnosti :-) Nie som psycholog, nemam odborne zdelanie, pisem a hovorim len to, co som sa sama naucila, prezila a mam s tym skusenost a aj dobre vysledky. Tu na tomto fore je vela sikovnych ludi, ktori verim ze ma pochopia a pochopia o com to tu pisem. Som aj dost zvedava na vas nazor, lebo mam taky problem, ze moja mama ma tiez asi pol roka zachvaty uzkosti a ja jej nemozem pomoct, lebo ona mi pravdepodobne neveri, ale s tym nic nenarobim. Stale jej opakujem, co viem, snazim sa jej pomoct a teraz sa citi uz lepsie, chce to pravdepodobne cas, ovela viac casu. Bude to asi aj vekom, takze vy, co ste tu mladsi ako moja mama(66) mate vacsiu sancu :-)
Prajem pekny vecer.
A Usmev, netrap sa, pomaly sa vydaj na cestu zdolavania PP, nikam sa neponahlaj, ale ani sa nevracaj. Jeden mudry clovek povedal, ze cesta je ciel.
zdravím bojovníčky.vdaka tejto stránke vidím že nie som jediná ktorá má psychické problémy rôzneho druhu.a páči sa mi ako sa snažíte poradiť,môcť a povzbudiť.Mnohý mi vraveli že je to moja chyba a že si to ja vsugerujem a robím bubáka.majú aj pravdu ale neviem sa voči tomu brániť.trápia ma depresie nechuť k životu a časté myšlienky na smrt a strašnú fobiu z cestovania.a stále je to horšie a horšie.ak mám niekde ísť tak je to pre mna katastrofa začnú krče v bruchu a aby bol záchod večne po ruke,je mi zle a nič mi nepomáha.stačí už len spomenúť že mám niekde ísť a už som na wc.za každým výjazdom z domu hladám hned kde je najbližšie wc.a ak aj viem že tam je a nieje daleko aj tak mám problémy a najradšej rýchlo padám domov.je to už aj mne samej velmi nepríjemné a velmi ma to trápi lebo ma to vo všetkom obmedzuje a neviem si s tým dať rady.ani psychol.pomoc nezaberá užívam aj antidep.ale nevidím žeby to zaberalo trochu ma to ukludní ak som nervozna ale nie je to bohviečo.ale zas bez toho som celkom v háji takže aspon niečo.v septembri mám ísť prvý krát až do chorvátska a pôjdem autobusom čo je pre mna horor.neviem si predstaviť ako to vôbec prežijem.strašne sa toho desím naozaj neviem ako to zvládnem ale vidieť more je môj životný sen.som aj zdravotne ťažko postihnutá a o to je celá vec horšia a aj preto mám zhoršenú psychiku. takže ešte to mi plus pridáva a obmedzuje v mnohých veciach kedže bez vozíka sa nemôžem nikam ani pohnúť.často krát ma prepadá myšlienka ako skoncovať zo životom ale nemám na to, aspon zatial nie,celý život ma sprevádza len samé trápenie a lekári mám toho už dosť a čo je na celej veci najhoršie že to je a bude len horšie a vôbec sa to nezlepší takže ma čaká strašná smrť a z toho ma chytá panický strach,nechcem sa toho dožiť.aj preto by som radšej zomrela hned aby som sa toho trápenia nedožila.lebo pomaly skapíňať je hrozná predstava.prosím vás ludia ak viete nejako poradiť ako sa s tým všetkým popasujem pomôžte,ako sa zbaviť toho hrozného pocitu z cestovania nech nemyslím stále na to wc som zúfalá.
Ahoje Usmev:)
ani si nevies predstavit, aka som rada, ze sa mas dobre:)))))))
Ci si veriaca som sa pytala preto, lebo by som ti chcela poslat jednu super knizku. Kupila som si 2, jednu pre seba a druhu ze niekomu darujem a zistila som, ze by patrila Tebe. Je fakt super.
Ozvem sa ti na mail, rada by som ti ju poslala.
zatial papa.
Vlocka:), dakujem :) mas uplnu pravdu, velmi pekne si to napisala :) teraz uz viem, ze nemozem cakat zazraky, ze nemozem vsetko zlepsit zo dna na den a ze lusknutim prstov bude vsetko fajn :) treba na to cas.. postupne to pojde.. urcite :)
ospraveldnujem sa este raz za taky tmavy prispevok, ale ako som pisala, vcera som mala fakt kriticky den.. osobne si myslim, ze taketo dni viacere poznate :) ale ake je krasne vediet, ze raz pominu.. a pridu tie opat stastne :)
nechcem to zakriknut, ale dnesa sa citim vynikajuco :) a viem, ze mozno zajtra zasa bude zle, ale aj tak.. zijem pre pritomnost (aspon sa snazim) a uzivam si to zatial.. a co bude, bude.. a ked bude velmi zle, budem to riesit aj inak :)
a ano, Vlocka, som veriaca :) a tak ako mi jedna dobra dusa raz povedala - uver myslienke, ze "Boh ti na plecia naloží len toľko, koľko unesieš" :) krasna myslienka..
dakujem vsetkym, ktori tu su, radia a dokazu napisat ludom par peknych slov.. clovek si to castokrat ani neuvedomi, ale hodnota slova je nevycislitelna.. niekedy staci pocut naozaj par povzbudivych, prijemnych slov, pochopenie z druhej strany a cloveku je lahsie :) preto som rada, ze som tu takychto dobrych ludi stretla, naozaj vam patri velka vdaka :)
prajem vam krasny zvysok nedele :)