Ahojte, prosim vas mate niekto skusenost s ochorenim "Sínus pilonidalis"? Ako dlho sa to lieci? Priatel je uz po operacii a stale sa to nechce zahojit, tak sa chcem trochu informovat. Ak nieco viete piste prosim.
Sínus pilonidalis
Dobrý večer, tiež mám s týmto ochorením skúsenosti. Mám 20 rokov a toto ochorenie sa mi prejavilo pred cca rokom a pol, kedy to bola malá hrčka pri kostrči tesne nad zadkom. Z počiatku som si myslel že je to nejaká vyrážka alebo niečo podobné. Časom sa to zväčšovalo až kým sa mi to skoro nedostalo cez kožu, vtedy som si povedal že si vypučím tu "vyrážku", tak to išlo asi 5 mesiacov. Furt išiel z toho hnis a dierka nie a nie sa zceliť. Rozmýšľal som už aj nad doktorom. Keď som to povedal mame (čo mi bolo totálne trápne), tak ma skoro vysmiala že prečo chcem ísť s "vyrážkou" k doktorovi?! Tak sa to ťahalo asi ďalšie 2 mesiace, no potom som si už povedal dosť! Nevedel som si pomôcť. Najhoršie bolo keď som bol napríklad na rodinnej oslave a zrazu som cítil, že mi znova začal z toho tiecť hnis, to isté v robote. Je to dosť nepríjemné. Popozeral som na webe rôzne fóra a došlo mi že je to sínus pilonidalis, tak som sa rozhodol ísť teda k doktorovi,(Dávajte si pozor, nie veľa všeobecných doktorov to pozná, treba si vynútiť odporúčanie na chirurgiu, kde to chirurg učite spozná.) ktorý mi to potvrdil, že je to sinus pilonidalis: odporúčil ma na operáciu. Začiatkom júla 2015 som bol operovaný, vraj som to mal dosť rozsiahle, takže ranu som mal od kostrče až ku konečníku, čo je cca (15 cm). No po operácií mi to stále hnisalo, v tom čase som bol už na PN-ke, ktorá nakoniec trvala až 4 mesiace. Dával som si nato Betadine na sterilné štvorce 10x10 cm a tie som priložil na ranu a prelepil páskou. Menil 2-3x denne. Nakoľko som to mal dosť rozsiahle, tak mi nemohli ranu úplne zašiť, preto mi to spravili plastickou formou, veľmi hrubé štichy a čakalo sa kým sa mi rana sama zahojí. No nikdy sa nezahojila úplne, stále tam ostala možno pol centimetrová rana, cez ktorú mi ďalej išiel hnis, a neskôr krv. Napríklad som išiel na WC na veľkú a pri tom mi z tej rany doslova vystrelilo možno pol deci krvi. Betadine som si dával stále, no nepomáhalo to. Medzi tým som zas bol ďalšie 2 mesiace na PN. Čítal som ďalej rôzne fóra a iba v jednom príspevku som našiel že jednému chalanovi pomohla Bio-Lampa. Malo ľudi o tom vie.... Ja som si povedal že to vyskúšam a tak som si od sesternice požičial takú lepši bio lampu za 700 €, po 3 dňoch ožarovania tou lampu na ranu už sa diali zázraky, nechápal som. Rana sa začala zmenšovať. Po roku boja so sinusom mi táto LAMPA pomohla. Za 2 týždne už bola rana zcelená. Samozrejme popri tomto nahrievaní bio lampou som si aj nadalej dával betadine na ranu. Vždy to treba dôkladne vyčistiť. No keďže som mal dosť hrube štichy, tak sa mi jeden z nich zapálil a začala mi cez to ísť krv. Opäť bio lampa a za týždeň už to bolo v pohode, momentálne už asi 3-4 týždne je to OK. Od operácie prešlo pol roka. Ale stále mám obavy, že sa to vráti a podobne. Ostal mi aj zlozvyk- furt sa chytám za trenky vzadu, či mi to náhodou zas nepreteká. Sľúbil som si, že ak sa mi to podarí vyliečiť, tak to budem ďalej rozšírovať prostredníctvom rôznych fór na webe, pretože je to fakt hnusné ochorenie a z velkej časti aj po psychickej stránke. Furt premýšľate či vás za toľkú dlhu PN, dovolenku nevyhodia z práce, u študentov je to zas dlhodobé vymeškanie v škole. Keď sa vás niekto spýta čo vám je, tak je to totálne trápne povedať že vám nad zadkom tečie hnis z cysty a celkovo furt rozmýšľate a furt sa chytáte za zadok či vám to zas nepreteká. Na kúpaliska cez leto môžete zabudnúť, tak isto doma jedine sprcha, pretože sa to nemôže máčať vo vode. Športy taktiež musia ísť bokom, pretože ten prvý pol rok je na tom mieste koža fakt dosť slabá a kedykoľvek pri väčšej športovej aktivite sa vám to môže pretrhnúť a liečba začne odznova. Je to úplna neistota. Neprajem toto ochorenie ani najväčšiemu nepriateľovi. Takže kto ma s týmto problémi, tak u mňa jediný overený spôsob je Bio Lampa, nič iné......... Mastičky a podobné pi*oviny čo tu podaktorí píšu sú nanič, možno vám zcelia ranu, ale sinus pilonidalis je cysta, je to považované za cudzie teleso v tele, pred ktorým sa telo síce snaží brániť (čomu môže nasvedčovať zvyšená telesná teplota), ale bez operácie sa to vyriešiť nedá, jedine sa vám môže podariť zceliť dierku, ale to teleso tam stále ostane. Takže nebáť sa, ísť k doktorovi a potom hneď si kúpiť bio-lampu, (existujú aj lacnejšie verzie za 350-400 €) a hneď po operácií si to začať ožarovať touto lampu 3x denne po 4 minúty cca a po každom ožarovaní priložiť na ranu sterilný štvorec s betadine. Viem, nie je to lacná záležitosť, ale toto jedine mi pomohlo. Dúfam, že sa mi to už nevráti a každému prajem skoré uzdravenie.
ahoj...my sa zo sinusom trapime uz 3 mesiace s tym, ze bolo 5 rokov bez problemov a teraz sa objavil...nasla som vsak novu a setrnejsiu moznost riesenia tohto problemu
´´elastickou ligatúrou´´ mate snou niekto skustenosti?
Nieje taka invazna a je mensie riziko recidivy...
Ahoj chcem sa spyt ci neviete poradit dobreho chirurga na tuto chorobu? asi sa tomu nevyhneme :-(
Ahojte.. Tak uz to mam tiez za sebou. Asi po 10 rokov v zahranici som sa vratil s5 na sk a hned operacia. Uz som 6 den 'po'. Neje to take hrozne ako sa tu pise. Ak chcete poradit, poslat fota, napiste na mail - soltys2@azet.sk. Chcem este podotknut ze alternativna medicina vam pomoze len na chvylu, takze tomu neverte, tiez som ju skusal- pomoze jedine operacia.. Dalsia rada- nepozerajte vopred videa ako prebieha operacia, neurobte tu istu chybu ako ja. Je to len zbytocny stres.. S pozdravom Jojo
Myslite si ze je mozne aby som po troch rokoch trapenia sa so Sinusom po jeho finalnom radikalnom odstraneni operaciou mal Sinus naspet uz po par mesiacoch? Po operacii ma naozaj ubezpecili ze kompletne bolo odstranene to co to spôsobovalo a rana je krasna, zdrava a cista - nikdy som po operacii v tej rane nemal ani zapal ani nic ine a krasne sa to zahojilo. Uz som psychicky na dne, nemozem si uz viac v tomto roku dovolit ani dalsiu PN a ani dovolenku kedze uz po prvej operacii som bol velmi dlhy cas mimo pracu, dlho sa mi to hojilo a liecil som sa, po zahojeni od operacie som mal asi 4 mesiace uplny klud a ani som o tom nevedel ze sa nieco robilo ale teraz je vsetko naspet tak ako bolo, presne v rovnakom mieste to opetovne opuchlo, teraz je tam jazva a uz sa ten hnis nedostane ani von, prezivam dni v bolestiach a neviem sa riadne sustredit na pracu .. samozrejme ze asap navstivim lekarku nech mi da odporucenie na chirurgiu avsak najhorsie som na tom po psychickej stranke kedze vsetky zivotne plany na najblizsie mesiace sa mi pomalicky rozplyvaju ci sukromne tak aj pracovne, veci na ktorych som posledne mesiace pracoval a zakladal si na nich boli uplne zbytocne ked nebudem zo zdrav. dôvodov schopny ich v novom roku vykonat a ked si predstavim co obnasala operacia a ake som mal po nej stavy a problemy tak je mi nevolno uz teraz a vôbec osobne neviem ako sa s tym vysporiadam, je mi uplne jasne ze ma chirurg posle opetovne na operaciu a plne chapem ze nema iny spôsob riesenia daneho stavu ale obavam sa ze po psychickej stranke to uz dalej nezvladnem nakolko zaväzky ktore si musim plnit nie su realizovatelne bez toho aby som bol v praci, byt v strachu ze o pracu pridem ak by som bol dalsie 2 mesiace mimo a ake z toho vzniknu nasledky ma nicia cele dni...
Uz zacinam
Ahojte , môj priateľ je po operácii dva roky a poviem vám že nemá s tým žiadny problém, operovali mu to v medicentre vo Zvolene a ráno som ho odviezla a po obede som ho brala domov, je tam super starostlivosť doktor volal na druhý deň ako sa mu darí,spravil mu to na jeden krát a do mesiaca normálne fungoval.Tiež sa bál lebo veľa čítal o tom vo fórach a ale vždy lepšie ako keď vám tečie niečo zo zadku a vydávalo to zvuky strašné.
Takže my sme boli spokojný.veľa šťastia
Presnejsia adresa :
treba si precitat a sirit, nie je vzdy potreba riesit vsetky zdravotne problemy, operaciou ... zatial to pouzivam a zlepsilo sa to, kontaktujte kludne aj tuto pani a ona vam poradi viac, treba si uvedomit, ze na kazdu chorobu existuje (bylina) alternatyvna liecba, ja sam som sa otom presvedcil, ze viacero problemov sa da liecit aj bez beznej mediciny.Vic veci som si vyliecil prirodnou cestou a to kvalitnejsie a bez vedlajsich skodlivych ucinkov,. Co sa tyka Sinus Pilonidalis, je viac sposobou, natrafil som aj na ambulantne riesenie, ale pokial to ide skuste tuto stranku a objednajte si tie pripravky su naozaj ucinne,. pracitajte si pozorne co je tam pisane, ja sa toho drzim,. HLADAJTE VZDY INE CESTY AK TO IDE .. Stoji to za to ;) ...
ahoj, chcem sa opytat ja som po tejto operacii cca 5 mesiacov. mam tam sice este mensiu dierku aj ma obcas este boli ale ide leto a chcela by som sa ist aj kupat....ma s tym niekto skusenost? musi to uplne zrast kim budem moct ist do chlorovanej vody?