Mám diabetes l.typu od 28.roku, teraz mám 40 rokov, inzulín pichám 4xdenne.
Diabetes mellitus
Ahoj Miro!
Mám inzulínovú pumpu tiež veľmi krátky čas a skúsenosti so zdravotnou poisťovňou sú takmer na vlas rovnaké. Je to strašná byrokracia takto posielať recepty.Najskôr to musí vypísať diabetológ, potom to nesiem do pobočky zdrav.poisťovne odkiaľ to posielajú do centrály poisťovne. Čakám na schválenie - podotýkam ešte nikdy to nebolo do 5 dní a keď je to schválené tak to posielam do distribučnej firmy. Naposledy som osobne volala revíznemu doktorovi a ten bol pekne nepríjemný. Tak sa správal ako keby to dával zo svojho a tie komentáre k tomu...... no strašné, nikomu to neprajem.Stále sa niečoho doprosovať a báť sa, že bude keď mi to neschália.
Caute vsetci,
narazil som na Vasu diskusiu a chcem zistit Vase skusenosti. Moja dcera je pomerne cerstvy uzivatel pumpy Medtronic a moja otazka sa tyka skor vztahu so zdravotnou poistovnou. Pri predpisani novych infuznych setov (kanyliek) som sa na moje neprijemne prekvapenie dozvedel, ze pri kazdom predpisani je potrebne aj odniest a dat potvrdit reviznym lekarom v poistovni tlacivo \"Ziadost o suhlas RL s uhradou zdrav. pomocky!\" Taketo potvrdenie tlaciva vraj zo zakona trva 5 dni, az potom recept a ziadost mozem poslat do Blavy distribucnej firme, ktora nasledne tovar doruci. Nemozem si pomoct, ale ja to chapem ako nenormalnu buzeraciu a byrokraciu zo strany poistovne a chcel by som sa dozvediet, ake su Vase skusenosti s predpisovanim pomocok k pumpe - ci je rovnaky postup aj u Vasich distributerov, alebo ci je problem u nasej pobocky VsZP Presov??? Podla mna by poistovna mala akceptovat predpis diabetologa a nie davat si potvrdzovat rovnake tlaciva kazdych 2-3 mesiacov!
Vopred dik za Vas nazor!
Laco1-inzuliny se teď vyrábí geneticky-takže jsou k nerozeznání od lidského,nemají proto žádné vedlejší účinky.Novorapid se používá do pump,je to krátkodobý inz.(mám ho i já).Mix má potom delší dobu působení a používá se v penech.mimochodem je dost kruté,že tvoji mamku tak odbyli!Nenechej to tak!
Zupa nejen pro tebe-doporučuju všem www.diastyl.cz,je to časopis pro diabetiky s dobrýma tématama,v č.5/2006 najdeš odpověď na svoji otázku.
ahojte.Dakujem Lubosovi,ze ma opravil.je jasne ze som to tak nemyslel.uz som si odvykol od dvojtvarností,ako som napisal tak som to aj myslel,mna to postihlo,mozno ze uz dlhe roky som to nevedel,a teraz je to kazdemu lekarovi jasne ze moje priznaky tomu nasvedcovali,len pokym mi to nezistili v Rakusku,zatial to nebolo jasne...Mojej mamke meriavam cez den nad 12 a lekari jju poslali domov aj bez liekov,ze to je veku primerane...78 rokov.to je nase zdravotnictvo.Otazka pre Lubosa,ake vedlajsie ucinky ma inzulin , rapid a mix? Dakujem za odpoved
Zato nemusite brat vsetko na seba co ma iny clovek......kazdy je na tom inac..:-)
zupa-to ti nikdo nepoví s určitostí.Já mám DM.I diagnostikovanou 4r po narození mého posledního dítěte a taky mne to zajímalo a zajímá.Ale nikdo z odborníků mi s určitostí neřekl,jestli ano či ne.Cukrovka se totiž chová dost nezvykle.Někdo má v genech,že je budoucí cukrovkář a cukrovku nikdy nedostane,někomu stačí nějaký banální podnět,aby ji vyvolal.Takže si myslím:moc na to nemysli,nebo si ji přivoláš.Taky neriskuj se svým zdravím.
Přeju ti,aby tě ta nemoc minula.
Zupa,
citaj na cukrovka.zdravie.sk
moj otec ma cukrovku 2. typu. ochorel az po mojom narodeni. mam aj ja na cukrovku nabeh?
Poradkyňa,mám takový dojem,že to je asi 1000ks/rok.Ale člověk je dostat může,ale i nemusí.Záleží to na diabetologovi a pak na revizním,jestli to schválí.Taky diabetik musí splňovat kriteria pro předepsání.Hlavně musí píchat inzulín min.4x/den(intenzifik.režim)a jeho selfmonitoring je k něčemu platný.A proč nevím kolik proužků je vlastně na rok?Protože jako pumpař,zvlašť labilní,mám vyjímku z pojišťovny-většinou se měřím 6-10x/den,tomu pak odpovídá moje "poněkud"vyšší spotřeba.
Dik Lubos, ze si tie Lacove vyjadrenia uviedol na pravu mieru...lebo tam fakt bolo zopar dezinformacii. Keby sme to tak brali ako pisal Laco, tak by sme sa mali triast aj pred celiakou, lebo aj to je autoimunitne ochorenie...ano, mame vacsie predpoklady uvedene choroby dostat, ale nie je to zakonitost (ani casova, ani ina)...
A len tak pre zaujimavost, Lubos, na kolko ks testovacich pruzkov do glukometra mate narok v Cechach? Lebo tu v SR je to bieda :-(.