Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

MarioFazekas

ahoj rusnatka.ma tesi ze sa zbavujes alkoholu.ono to pojde aj bez neho.ja som napr. nikdy netancoval aj ked som pil a vcera som bol parketovy lev a celkom cisti.fical som na redbulle.cely tyzdem som niekde bol.bol som tak rozbehany ze som niekedy zabudal ze mam SF a zacalo sa mi to pacit.trening nam pomoze.

cila

alybetka chodim aj k jednej aj k druhej.A tiež mi to so SF nejak nepomaha,lebo ono sa to lahko povie,ze ved sa nemas coho bat...ale to..ja to neviem ani opisat aky je to pocit,ale ved vy to chapete.najprv som nevedela,ze mam fobiu,to mi povedala az minule.

rusnatka

Ahoj Mario.. Ty vyzeras, ako keby ti bolo fajn. Aspon dufam ;-)
Neviem preco, ale v poslednej dobe mi prestal chutit alkohol. Cez vikend som si dala pivo a po troch hodinach som skoro cele vyliala. Vobec do mna neslo. Stale totizto myslim na tvoje slova. A zistila som, ze sa dokazem zabavat aj bez acka. Nie som sice v pohode a bude este dlho trvat kym budem, ale snad som na dobrej ceste

rusnatka

no, vidim, ze to mame celkom pestre v tom zivote. Vies Cila, zalezi na tom, ci sa toho niekoho (koho nenavidis) mozes, ale hlavne dokazes zbavit. Ako to, ze si s nim kazdu sekundu svojho zivota? Je to niekto z tvojej rodiny? Alebo priatel? A cvok je kazdy clovek. Svojim sposobom. Ja tiez trpim depresiami, aj SF. Nemozem najst vychodisko, zda sa mi, ze ked sa aj z nejakeho bahna vyhrabem, tak zas spadnem do dalsieho. Keby mal aspon clovek niekoho pri sebe, kto by ho podrzal.. Ale nema..

alybetka

ahoj cila,vobec si neni cvok a nezhadzuj sa Uz si bola niekedy u psychiatra alebo psychologa?pytam sa preto lebo aj ja mam social.fobiu Psychologicka ma upokojila rozpravala sa ale realitu nezvladam som tam kde som bola

cila

veru..kazdý ma svoj kriz...aj ja-depresia.Vsetci sa ma pytaju preco,ved mam zivot pred sebou,ale ja im to neviem vysvetlit...ty by si vydrzala byt s niekym kazdu sekundu svojho zivota,ked toho cloveka nenavidis,nemozes ho vystat,zda sa ti ako najvacsie zlo ake existuje?

rusnatka

Cila - :-) celkom vtipne komunikujeme... Ozaj, ty si stastna? Alebo mas tiez nejake trapenie? (ja viem kazdy ma, ale vies ako to myslim)