Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

ema

Ja som trpela sociálnou fóbiou spojenou s depresiou celých desať rokov(od svojich 15r.!).Až po tak dlhom čase som sa dokopala ísť k lekárovi. Psychológovia vám stým veľmi nepomôžu, pretože si to vyžaduje medikamentálnu liečbu. Zašla som za psychiatrom, ktorý mi predpísal antidepresíva SEROXAT a anxiolytikum NEUROL a poviem vám,že môj život sa od základov zmenil. Mala som sa odhodlať skôr zájsť za psychiatrom.Pred liečbou som akoby ani nežila,bola som stále doma,bolo mi zle,nedokázala som riadne jesť,mala som 47(!)kg.Bolo to zúfalé. Tera som trošku pribrala(mám 62kg),vyzerám a cítim sa dobre, som komunikatívna,atď. Ľuďom,ktorí majú takýto problém,odporúčam-choďte za psychiatrom-on vám pomôže a váš život sa zmení k lepšiemu.

alive

jj asi hej,stane sa...v skole najcastejsie ked nic newiem :D

a teraz ci je to ok ? no nesnazim sa za kazdu cenu zviditelnovat, ale nebojim sa ludi.

No a u mna to trvalo asi rok-dva, mam vyhodu ze som ten problem odhalil skoro(stale som si hovoril,ze som raz taky.......ale raz som si klikol na net a zacal som patrat) a este som mlady, :)....

rusnatka

alive a teraz si uz v pohode? alebo sa ti este niekedy stane nejake faux pas? a ako dlho ti to trvalo, kym si sa z toho dostal?

alive

rusnatka- pozri, vides von neco vybavit, nekto sa ta neco spyta, ti si z toho hotova. ok, dobre, ale chybu robis v tom ze na to myslis a hovoris si, ze si nemozna. Skus sa na to pozriet inak, z tej lepsej stranky,
predstav si tu situaciu este raz, nezda sa ti to byt usmevne ? zasmej sa nad tym....

mne sa kopu krat stalo ze som sa znemoznil pred ludmi, som sa cervenal atd...,no ale nelutujem sa, prave naopak, zasmejem sa nad tym a idem dalej, vobec na to nemyslim, co sa stalo stalo sa....

proti SF ti nepomozne ani doktor ani lieky, jediny kto ti moze pomoct si ty sama. Zalezi na tom, ako sa na to pozeras, ak z toho robis tragediu,tak to tragedia bude vzdy-rok,dva a aj viac.

monika19

tak to ti zavidim že si sa z toho dostala. Ja som s tým sama bojovala 4 roky a neuspešne skušala som všetko cez liečbu /šokem/ vieš hodiť sa do problemu ktorý robý problem. Nepomohlo potom som to skušala znovu zasa nič. Potom postupne nič. A tak už som nemohla dalej a tak som zašla za psychologom a ten ma poslala k psychiatrovi ten mi dal AD a dalej neviem lebo to je ešte v dalekej buducnosti čo sa bude diať

alpaka

nerobis chybu, treba sa len prestat bat, chyba je vyhybat sa. da sa z toho dostat, len nie hned, ja som si uvedomila, ze uz je to rok co som sa zacala snazit, a ze konecne som sa niekde vo svojom zivote posunula. cely rok bol pre mna vlastne uzasny aj vela trapenia, ale to vsetko za to fakt stalo. drzim palce

rusnatka

alive- velakrat som sa snazila spravat sa normalne, ako vravis, no nie je to take jednoduche, ako opisujes. vela zalezi od okolia. ked si v neustalom strese a tlaku, tak tazko mozes bojovat proti SF. ked ta niekto podporuje, je to ine.
A ked je to take jednoduche, tak preco to riesime uz niekolko rokov? v com robime chybu? Dobre poviem si, som normalna, idem von, nieco vybavit, niekto sa ma nieco spyta a najradsej by som sa prepadla, nedostanu zo mna ani slova a nic mi nepomoze, ze som si predtym povedala, ze som normalna.

alive

ja som mal kedysi SF, ale som sa z toho dostal sam a bez liekov....
Moje vystupovanie nie je sice najprirodzenejsie, ale je to celkom v pohode.....
jednoducho som na to nemyslel a powedal som si, ze kaslem na ostatnych nech si myslia co si myslia....ved nikto nieje dokonaly......
a myslim si ze tieto reci o vnutornej krase su sice pekne ale hovno platne...

zamyslite sa nad svojimi problemami, ved su to fakt len banalitky, niekto zomiera a niekto zas nema kde byvat a co jest.....a my sa tu trapime,ze sa hambime a cervename....
tym,ze stale na to myslite to viac zhorsujete, jednoducho si powedzte ze ste normalny a budete...aj ked sa sem-tam zacervenate alebo roztrasiete, to neznamena ze ste chori a odpad spolocnosti, kazdy jeden clovek je taky....
a este jedna vec: vobec neodporucam lieky, tie vam este pridaju na chorobe, budete na nich zavysly a bez nich sa uz nikam nepohnete.....

tod vsjo

cila

alybetka,ano beriem antidepresiva.A strasne som z nich pribrala.Som ako taka veleryba:D Ale nie zo vsetkych sa pribera.Ak pojdes ku cvokarovi a odporuci ti lieky,tak ti ich moze menit aj niekolko mesiacov.Kym AD zaberu trva to dva tyzdne.A ak ti nesadnu,tak ti ich bude upravovat.Ja som mala aspon 10 druhov.A z jednych mi dokonca preplo a vtedy som si podrezala zily.