Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

alybetka

ahoj rusnatka,ja nemam tak isto pri sebe nikoho kto by mi pomohol a ako?Preto som sa odhodlala ze pojdem psychologovi,este len ma objednali na bud.tyzden ale bojim sa ze mi to nepomoze Urcite potom napisem aky som mala z toho pocit Drz sa

rusnatka

Mario, ty vies ake je tazke nepit. ja si to neviem ani predstavit, ze by som mala ist medzi ludi a rozpravat sa s nimi bez strachu bez toho, aby som si dala aspon jeden poharik. Myslis, ze sa da z toho strachu vyliecit aj bez psychologa? Lebo viem, ze tam urcite nepojdem. Nemam pri sebe nikoho, kto by mi v tom pomohol a sam clovek tazko zmeni svoje myslenie. Niekedy je to lepsie, niekedy som ,,celkom" ok, ale vacsinou je to naopak.

MarioFazekas

ahojte rusnatka a alybetka.obe by ste mali prestat pit alkohol,ten zhorsuje fobicke strachy.samozrejme,ze prvy ucinok je ulava ale casom sa to zhorsi.ja som si takto ulavoval a prepil som sa az k alkoholizmu a nezvladal som ist ani na ulicu.keby som pocuval psychiatra a nepil urcite by som nespadol este hlbsie.taktiez by som vam odporucil ist za psychologickami alebo psychologmi.fobia nieje jednoducha vec ale potrebuje odborny dozor.nevahajte a bezte k lekarovi.obe!!!

rusnatka

ahoj Alybetka. Ja to citim uplne rovnako. Bojim sa ludi, dokazem sa zabavat a komunikovat az ked si vypijem. Tiez casto rozmyslam nad tym, ze naco tu som, ked nic nedokazem, nech sa akokolvek snazim, vzdy ma nieco polozi. Pre inych bezne situacie, pre mna hrozostrasne veci. Niekedy sa mi vobec nechce zit. Verim, ze psycholog ti pomoze, ja sa k nemu neodvazim. Velmi ti drzim palce...

alybetka

ahojte uz som objednana psychologovi po prvy krat Bojim sa ludi,mam pred nimi tremu a vazne sa mi to zhorsuje Pocula som ze sa tomu musim postavit a nebat sa takych situacii,ale zhorsuje sa to Uz ma kazdy vecer napada ze som neschopna a nepatrim do tohto sveta a zacinam mat depky a ked mam volno riesim to alkoholom aby som mohla ist von Bojim sa ze pridem o pracu,ved som v styku ludmi Dufam,ze psycholog pomoze Drzte mi palce pa

sasa7

ja som ok, mam toho strasne vela ale zvladam to, zatial :) takze buduci tyzden zacinas, budem na teba mysliet nech vsetko pojde "hladko"

MarioFazekas

ahojte.mam sa celkom dobre.moj prakticky lekar si mysli ze 18 teho uz mozem ist spokojne do prace.ale asi to skusim.este uvidim.ty sa mi pochval.ako sa mas ty?

sasa7

ahojky, no prave teraz som/pripojena/ v tychto dnoch som strasne rozbehana takze sem kuknem ako sa mi da aj to za hodinku zase bezim prec, som zvedava ako sa mas a co mas nove :)