Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

cila

rusnatka chapem co si chcela povedat.Zda sa,ze sme na jednej vlne.Neuveris,ale sme si v tychto veciach strasne podobne.Ja som sa tiez vyspala s niekolkymi chalanmi len preto...no asi preto,preco aj ty.A teraz ma to strasne mrzi,nielen preto,ze to boli totalny debilkovia,ale preto,ze som katolicka a strasne som chcela,aby som to spravila az po svadbe.A ked som to spravila,tak prisli strasne depky.Aj vcera sa to skoro stalo.Lebo som sa tak spila,ze si ani nepamatam co som robila.Mam len take utrzky a tie nie su celkom najprijemnejsie:/ A takisto nesudim ludi podla vzhladu.Je mi jedno ako moji priatelia vyzeraju,ale ja "musim" byt dokonala.A preto,ze dokonala nie som (samozrejme)mam depky.A takto by som mohla vymenovat x veci,preco sa nenavidim.A este som zabudla povedat,ze mam bulimiu,takze este viac sa zaujimam o svoju postavu...Uz si fakt pripadam ako blazon,ked som si teraz vypisala vsetky moje choroby.Nikdy by som nepovedala,ze ja by som mohla mat nejaku psychicku chorobu.A bac...mam ich na "rozdavanie"

alybetka

rusnatka,to si pekne vystihla ze vnutorna krasa je naj,len svet je povrchny Ja som bola zo sebou vzdy spokojna,ale teraz s mojou fobiou sa viac nenavidim a ponizujem aka som neschopna...a tebe cila-aj ja som porobila v zivote blbosti ale nelutujem to pozeram do predu Neni si jedina neboj

rusnatka

no, prave som si precitala, co som napisala.. vyzera to dost odveci :-)
ale chapes, co som chcela. Na ostatnych mi vady krasy nevadia, no na sebe ano. Dost divne. Mala by som sa nad sebou zamysliet

rusnatka

Viem, ze je cennejsia vnutorna krasa, no napriek tomu mi vadi ako vyzeram. Kvoli SF. Lebo mam pocit ze sa na mna kazdy pozera. Ze sa vsetci pozeraju na moje nedostatky. Ked sa ale s niekym spoznam, viem, ze tie nedostatky nie su dolezite. Neviem to presne vysvetlit ako to myslim... Proste viem, ze clovek je pekny, nie podla toho ako vyzera, ale podla toho aky je vo vnutri, ale na sebe to tak nevnimam. Na sebe vnimam ten zovnajsok, aj ked viem, ze to nie je dolezite, aj tak ma to trapi.

rusnatka

Teraz mam komplexy zo seba. Z toho ako vyzeram. Cize vonkajsok. Predtym mi bolo zle zo seba kvoli tomu, co som spravila. Kedysi som sa vyspala s kazdym kto o mna trochu stal, lebo som si tak liecila pocit menejcennosti. Potom mi to doslo, ze taketo liecenie je len povrchove a ze sa k takym veciam nemusim ponizovat. A mala som z toho dost depky, lenze... zmenit sa to uz nedalo. Teraz uz viem, ze existuje vnutorna krasa a ta je ovela dolezitejsia a cennejsia ako ta navonok.

cila

Mario,ja viem,ze takto myslim.V tom mas pravdu.Aj rodicia mi vycitaju,za chcem bud vsetko alebo nic.Vraj som extremista.

Rusnatka,aj so mnou to je takto.Nenavidim sa,ze som taka "skazena".A robim strasne blbosti.A viem,ze to je chyba a just ju spravim a potom si to vycitam.To ta len tak preslo?Z coho mas komplexy?

rusnatka

Cila a co take si spravila, ze sa nenavidis? Ja som sa tiez niekedy strasne nenavidela, ale nejak som sa toho dokazala zbavit. Nie ze by som bola teraz zo sebou spokojna, stale mam komplexy, ale predtym to suviselo skor s tym, ze som sa nedokazala vyrovnat s mojimi cinmi, ktore som vykonala. Bolo mi zo seba na vracanie. Ale cas to zahojil. Teraz sa k tomu uz nevraciam.

cila

rusnatka ja by som sa ho zbavila,len keby som ho zabila.Pretoze ten clovek som ja:(
Neboj,aj ja mam taky pocit dost casto.Tiez nemam oporu.Ale ak to zvladneme,tak o to silnejsie budeme:)