Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

rusnatka

Alybetka, drzim ti palce a myslim na teba ;-)
Mario, napisala som ti mail, trochu zmateny...
Majka1 - je tazko povedat, ci si zrela k psychologovi, ak sa ti len trasu ruky, tak nie, tam je asi ina pricina. A preco byvas nervozna? Stava sa ti to uplne stale? Trasu sa ti ruky (napriklad s cigaretou) aj pred niekym, koho dobre poznas?

majka1

..ahojte...viem ze to ani velmi nepatri do tejto temy ale mne sa zase hrozne trasu ruky.... uz aj pri hociakych malickostiach, pred kamaratmi s ktorzmi sa casto stykam a tak.... nemozem si pred nimi ani naliat pohar, ani nic drzat o takej cigarete ani nehovoriac...volakedy som taka vobec nebola a to mam 20..ja som strasny stresak....to som zrela k psychologovi???

MarioFazekas

nemas mi za co dakovat.som tak isto obycajny clovek ako ty.mame spolocnu diagnozu a treba si pomahat.ak chces nieco pisat tak mozme aj cez mail alebo ICQ-447995735,nick Jimmy

rusnatka

Dakujem Mario, ze nas podporujes. Je to fajn pocit, ze sa niekto aspon trosku o mna zaujima, ze nie je vsetkym jedno co som. A hlavne, ze to niekto chape, ako sa zije so socialnou fobiou.

MarioFazekas

rusnatka,alybetka.nieje hamba spadnut na dno ale ostat tam.viete pre koho sa oplati zit?pre sameho seba!!!aj mne byva zle ked idem medzi ludi ale lepsi sa to,na to sa neumiera.bol som uz na tom aj horsie.to znamena ze som vobec ale vobec nevychadzal von.ALE prekonal som to!!!ste obe silne baby a zvladnete to aj ked nie lavou zadnou ale zvladnete to!!!to vam garantujem.fakt

alybetka

ahojte ja som tiez niekedy v pohode ale citim ze je to horsie a mam stavy na zrutenie Priklad dnes som isla do zelovocu platit melon doslo mi horko trasenie tak som ho nehala tam a doma som plakala Mam ist s kamaratkou a jej znamimi von a bojim sa ze sa zrutim,tak si dam pivo a bude mi lepsie Je to trapne a nikdo by to na mna nepovedal Najradcej by som nezila Uz aby som mala za sebou psychologa

rusnatka

Mario - a chodis von? s priatelmi? alebo s priatelom/priatelkou do jeho/jej kolektivu? Ako zvladas nove zoznamovania a rozpravanie bez alkoholu? Da sa to?
Ja myslim, ze by som zvladla nepit, mozno by som zvladla aj s niekym pokecat, mozno by to po case uz nebol taky stres a zvladala by som to coraz lepsie a lepsie. Ale niekedy pride chvila, urcity zlom, kedy tomu prestanem verit a zda sa mi vsetko zbytocne a nechce sa mi uz bojovat. Mam pocit, ze sa splham tym mojim rebrikom zivota, stretnem niekoho fajn, som stastna a vtedy dokazem prekonavat prekazky celkom lahko. Potom sa ale stane nieco zle, nejaka chyba a zrazu z toho rebrika spadnem. A ked vidim, kolko casu mi to trvalo, aby som bola uz tak vysoko a ako hlupo som spadla a musim to prekonavat znovu, tak sa mi uz jednoducho stupat odznova nechce (pokial zas nespoznam niekoho alebo nieco pre koho sa stupat oplati). Momentalne som opat na zaciatku rebrika a stupat sa mi mozno aj chce, ale nemam pre koho, ani preco. A prave v tejto chvili si myslim, ze alkohol je fajn, lebo mi neskutocne pomaha. Uvedomujem si, ze je zly a ze mi moze ublizit, ale kto mi to povie? Kto mi to povie tak, aby som to skutocne pochopila? Aby som znovu zacala verit, ze stoji za to stupat hore...

MarioFazekas

rusnatka mas pravdu ze to bez psychologa alebo inej odbornej pomoci nejde.nepit?to je najlahsia vec v mojom zivote.neodkladaj tento problem a chod za svojim lekarom a povedz mu nech ti odporuci nejakeho odbornika.teraz ma dobre pocuvaj-rada nadovsetko:nepi lebo ti to ublyzuje este viac ako si myslis.