Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

alybetka

ahojte,ja som bola u psychologicky raz Dobry pocit-ale na druhy den tam kde som bola Mozno by mi pomohol psychiater,lebo chcem moju liecbu urychlit a lieky a tie nechcem-ze priberem Asi mi neni pomoci:)

cila

no,to je tak.Chodila som k jednej,ale ta prednedavnom vazne ochorela a isla na dlhodobu PN.Nemala som ku komu chodit,tak mi mama vybavila u jej kamaratky,ale ta bola strasna.Neznasala som ju a tak som to ukoncila.A teraz chodim k jednej,ale zatial sme mali len 2 sedenia,takze este si musim na nu zvyknut.Inak nemas co stratit,ked pojdes ku psychologicke.Ohromne to pomaha.Ale samozrejme,len ked ti bude vyhovovat:)

rusnatka

Pisala si, ze chodis ku psychologicke. To ti nepomaha? Ako to? Ja som si vzdy myslela, ze to cloveku pomoze. Este som nikdy u ziadnej nebola, ale nechavala som si to ako poslednu sancu, ak sa mi nepodari prekonat samu seba bez pomoci...

cila

lebo som to skusala uz milionkrat.Tak som si radsej uz prestala robit nadeje.Ved vzdy to dopadlo tak isto.Padla som este nizsie.

cila

ked mame v seba alkohol,vsetko je akosi lahsie.Zivota sa zda znesitelny,vsetko je len o zabave...ale po vytriezveni zistime,ze je vsetko len horsie.Potom pridu vycitky typu: "ja som taka sprosta,ze som to spravila,uz to nikdy nespravim".A ked opat spravim tu istu chybu,tak uz mi je vazne zo seba zle.Vtedy je uz vsetko "stratene",kazdy v meste vie,aka som som.Ze som zla,robim hluposti ako keby so mnou riadila riadna puberta.(sice mam 17,ale nemyslim,ze to robim preto,ze som v puberte) Keby som si spisala na papier co vsetko som povyvadzala,tak by som si to asi hodila z mosta.Preto sa snazim radsej na to nemysliet,ale ked si uvedomim,ze sa neviem zmenit...je to nanic.

rusnatka

Dolezite je, aby si sa s tym vyrovnala. Mne to trvalo 3 roky. Ale keby som o tom vtedy dokazala niekomu povedat, myslim, ze by mi to trvalo kratsie. Keby si to uz nikdy nespravila, bolo by to uz len lepsie a lepsie ako je to teraz. Porozmyslaj o tom prosim. Minulost uz nedokazes zmenit, ale mas silu na to, aby si ovplyvnila buducnost. Zober si svoje ciny do vlastnych ruk. (viem, je to tazke, ja tiez bojujem so zivotom, niekedy som hore, niekedy dole) Urcite to dokazes, len si to musis uvedomit a povedat si, ze to chces zmenit.

rusnatka

Cila, prosimta, uz sa s nikym nevyspi. Nechaj si to uz len pre svojho priatela. Mozno sa ti zda, ze to horsie nemoze byt, ale pravda je taka, ze moze. Uz to nikdy neurob. Ja som prestala chodit na disky (uz davno) a ked, tak tam idem s tym, ze si sama pre seba poviem, ze neurobim nic ,,zle". Potom je to fajn, ked sa rano zobudis a vies, ze si iba tancovala a bavila sa s kamoskou. Aj s alkoholom je to take zle. Tiez som sa kedysi opijala a prave vtedy je cloveku lahke spravit TO. Ale za triezva by som to nikdy neurobila. Preto sa snazim az tak nepit. Povedala som si, ze viac ako 2 piva si nikdy nedam a to sa snazim dodrziavat. Po 2 pivach som v pohode, potom pijem uz iba nealko. A na disky nechodim aj preto, lebo dokazem pred ostatnymi tancovat, iba ked si vypijem. Vidis zacarovany kruh. Disky mi vobec nechybaju. Mozem sa spytat, kolko mas rokov? Ja mam 24.

brokeninside

dolezite je najst v sebe urcitu jedinecnost, ktorou disponujete, pretoze, kazdy nejaku mame. ja som napriklad zistil, ze dokazem pisat, tvorit pribehy, dostat myslienky a emocie na papier. ze dokazem rozosmiat ludi, a presvedcivo zahrat nejake herecke ulohy. raz tuzim mat pocit, ze dokazem tvorit umenie, ze to na cosi bude prospesne... skuste hladat, isto najdete.. a krasa je iba povrchnost