Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

cila

je to smutne,ale je to tak.Dakedy rodina drzala spolu.Teraz sa mi to zda,ako keby kazdy bojoval sam za seba.Praca,kariera a konzum je dolezitejsi.

rusnatka

No vidis Cila. Su ludia, ktori tu rodinu potrebuju. Potrebuju mat pri sebe niekoho kto ich vypocuje, poradi, alebo pomoze. No a ked na teba kazdy kasle, bodaj by to nekoncilo depresiou.

cila

Mne ked babka hovorila,ako sa zilo predtym,tak som len usta otvarala.Dnes rodina u mnohych nic neznamena.Spravaju sa ako cudzi ludia zijuci v jednej domacnosti.A je to aj tym,ze ked sa chce clovek vyrozpravat,tak bud to ludi nezaujima alebo nemaju cas...:/

rusnatka

cila - mas pravdu. Dnes chodi vela ludi k psychologovi. Podla mna je to tym, ze ludia su k sebe v dnesnej dobe horsi. Viac si ublizuju a clovek sa viac citi sam. Kedysi sa prace robili spolocne, aj v domacnosti, lebo bolo viac deti, spolocne si spievali pri praci na poli... Dnes clovek viacmenej zije sam a su na neho kladene vacsie naroky, citi sa viac strateny hlavne vo velkych mestach. Mnohi sa snazia o to, aby dobre vyzerali, aby boli bohati, aby boli uspesni. No castokrat idu cez mrtvoly, popritom ublizuju druhym. A to tie slabsie natury proste neunesu. Zacnu sa citit popri takych ludoch menejcenne. Takto nejak to citim ja....

alybetka

ahojte,len sa podelim o pocit/ako bolo u psychologicky/ Naozaj to kazdemu odporucam aj ked nema clovek nejaky vazny problem Ukludnila ma,vyrozpravala som sa a moj problem je z duse,ze tam mam vela odpadu-to je z detstva po tuto dobu a prejavilo sa to teraz v 27r. Zajtra rano idem psychiat. len sa poradit,lebo neviem ci mam zacat brat lieky,zevraj ked chcem vyliecenie urychlit bolo by to lepsie Ale chcem sa spytat aj vas ci sa po nich pribera? A mama mi radi kostol-spoved ze to je najlepsi psycholog,pritom som tam 15r.nebola:)

cila

ina ludia,vsimli ste si,ze pred par rokmi by k psychologovi nikto ani nepachol a teraz tam chodi skoro kazdy.Cim to je?

rusnatka

Ak citis, ze by si mala ist k psychologovi, tak urcite chod. Urcite to musi byt velmi neprijemne, ked sa ti trasu ruky a ked si to predtym nemala, tak to ma isto pricinu, ktoru by ti psycholog mohol pomoct najst a odstranit. Drzim palce.

majka1

..rusnatka v poslednej dobe tak vseobecne v spolocnosti, pred novymi ludmi je to brutal a je to velmi neprijemne... vlastne aj pred ludmi ktorych dobre poznam... ale zase pred takym bratom alebo tak sa mi to nestava...pscholog to isti...:)