Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

lela11

Ahojte červenajuci sa.
Sme proste STRESMANI.
konecne som sa to dozvedela. pre cervenajucich je akakolvek komunikacia vlastne stres.preto najradsej aj ked proti vlastnej voli, citia sa lepsie sami.
urcite je na to nejake riesenie.
ja tomu verim a nevzdavam sa.
uz sa nechcem triast a neprejavovat sa taka aka som.
idem skusit hypnozu. boli ste uz na niecom takom?

anonymmka

Mám sociálnu fóbiu?
Mám štyry kamošky(spolužiačky, poznám sa s nimi 6 rokov), s ktorými normálne kecám, je sranda... Ale akonáhle sa ma niečo spýta niektorý druhý spolužiak/čka, učiteľ alebo ktokoľvek iný, zrazu znervózniem, vyhýbam sa pohľadom a odpovedám tak ako by som to nehovorila ja, ale niekto iný a som červená a občas nahodím tupý úsmev jak debil :(( Navyše hrám na gitare a hrávam na koncertoch a to je už úplná katastrofa a trasú sa mi aj ruky(vlastne celá, čo dúfam, že nieje vidieť), tým pádom sa prestávam sústrediť a neodohrám to zďaleka tak dobre ako keď som sama a je to poriadne vidieť...

juuuj

jj stava sa mi to a dosť často je to hrozne... Keď som si už myslela že to mam za sebou tak sa to znovu ozvalo acho jo se toho asi nezbavim... ja už neviem...

alybetka

ahojte!ako sa mate?nemate pocit ze niekedy vam to ustupuje a naraz bum a je to tu opet?mne sa dnes to moje trasenie opet ohlasilo a prislo mi az do placu,pritom som na to nemyslela.niekedy si pripadam ako odpad.a to robim s ludmi,strasne ze

alpaka

ja som sice lieky nebrala, ale videla som vela ludi co ich brali a na nikom som si nevsimla zmenu osobnosti, to sa neda. prave mozem povedat, ze napredovali potom rychlejsie. ako ti nieco moze zmenit osobnost, mas nejaku skusenost?

eva357

ahojte ja tiez niekedy myslim ze trpim sf,ale nenapadlo by ma brat lieky.ved zmenia vasu osobnost to uz nebudete vy!!!treba vymysliet nieco ine.prajem vela stastia vsetkym

viera 1

dakujem vam. Neviem asi behnem rovno k psychiatrovi, pretoze ja zasa neverim tomu, ze nejake kecanie mi pomoze pri takomto probleme

cica

ahoj Viera1,tak toto čo si opísala detailne poznám.Aj ja som mala taký problém.ale už sa to pomali lepší.skús to najprv s psychológom a potom uvidíš.Ja som navštívila psychológa,lebo ja nechcem veľmi lieky.Ale tak skús a uvidíš či ti postačí len psychológ alebo pôjdeš za psychiatrom.

creassy

Viera1- je to asi jedno, mozes najprv psychologa, ked tak, ten ta moze poslat za psychiatrom. Hlavne to neodkladaj, ked mas take problemy, urcite sa ti ulavi uz po par navstevach. (podla mojich informacii psychiater sa od psychologa lisi tym, ze moze predpisovat lieky, ale neviem to na isto:-))

viera1

Ahojte, tak som rada, ze existuju ludia ako ja. Ale myslim, ze niektore priznaky, co tu pisete su podla mna uplne zanedbatelne, ako napr. cervenanie, busenie srdca to nic nie je, horsie to je s trasenim. Predstavte si,ze ste niekde na urade a uradnik na vas caka pol hodinu pokym vypisete nejaky formular, ktory by normalny clovek mal hotovy za pat minut, ruky sa vam trasu tak, ze ich uz ani nedokazete ovladat. a cely tento horor trva strasne dlho a ked to skonci, tak ste tak unaveni ako keby ste behali pol hodinu vkuse.
Chcela som sa spytat, ak ste s tym niekto boli u odbornika. Mam navstivit psychologa ci psychiatra?