Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

božka81

Zdravím Vás vážení....

Takže dnes som si len tak študovala nejaké veci na nete, a dopracovala som sa až sem, nakoľko nejaké príznaky soc. fóbie mám ešte aj ja:)
Ale neberiem to nejak tragicky. Mne dosť pomohla jedna vec....uvedomila som si, že som len malinká bodka vo vesmíre a svet sa netočí len okolo mňa.
Ďalšia vec...človek by asi až priam mal vyhľadávať také situácie, kde by sa ukázal v celej kráse aj so všetkými príznakmi:) Všetky tie pocity majú určitý vrchol stupnice...aj to búšenie srdca, červenanie, človek by najradšej kanálmi chodil:)....nastane vrchol a prejde to...a potom si človek uvedomí že nikto Vám z nosa neuhryzne. A každá prekonaná situácia Vás posunie vpred.
Netreba sa tak zbytočne a non stop pozorovať. Prečo si komplikovať život, a obmedzovať sa na život prežitý medzi 4 stenami?
Nikdy som neužívala nejaké tabletky, pretože som nechcela. Pár krát som bola aj u psychologičky, ktorá ma naučila autogénny trénning. Je to dosť dobrá vec.
Uvedomila som si, že som príťažlivá ženská, inteligentná, a že aj z tej trápnej situácie, sa dokážem nejak vtipne vykecať:)
A ďalšia vec...je krásne mať pri sebe človeka, ktorý je pre Vás oporou.

Takže vážení....na svete je omnoho viac utrpenia, biedy, problémov...toto je len úplná malá bodka vo vesmíre...

majkaaa

ahojte.ja mam tiez SF a prave som zacala robit v svojej prvej robote. no strasne sa bojim sefky.ona ani casto ku mne do kancelarie nechodi ale ked viem ze ma prist,tak sa idem zblaznit.a pritom nie je zla,ale aj tak sa jej bojim.co mozem robit?

kika24

ahojte..prosim vas vie mi niekto napisat kolko stoji navsteva psychiatra??napr. takeho vo fakultnej nemocnici v Nr..hradi nieco aj poistovna,treba aj zdrav. karticku?abo jak to je..dikyy

jan

Tak som pokukal slovenské stránky,ale u nas na webe nic o tom nenajdete,nastastie viem anglicky a na strankach pisanych anglicky je toho moc.Chvalabohu som zistil ze to nema so socialnou fobiou nic spolocne(síce ma len vtedy ak napr.sa necervenate v chlade a teple a inych vonkajsich vplyvoch).Ona len z toho moze vniknut.Takze ak sa cervenate v tychto pripadoch,da sa to zrobit laserom: v teple,v chlade,pri prechode zo zimy do tepla alebo naopak,v trapnej situacii alebo v strese(ak sa vas nieco niekto opyta a pod.),pri horucom kupeli,pri jedeni a piti hlavne horucich jedal,pri fyzickej zatazi alebo cviceni,stiplavych jedlach a podobne. Toto som prelozil z anglickych stranok,je tam toho fakt vela,takze to neni najprv socialna fobia,je to PREROSACEA,a z toho vznika socialna fobia,lebo sa zacnete bat ze to na vas pride ak niekde pojdete,ale najprv vznika prerosacea,az potom socialna fobia ale netreba ist k psychologovy,staci odstranit drazdive tkanivo cievok citlive na teplo,chlad a stres laserom a bude po cervenani a aj daakej hlupej fobii.Ale podla tych stranok sa to laserom jednoznacne da.

jacinto

Kua, ani som nevedel, že toľko ľudí má problém s tou sociálnou fóbiou. A najhoršie na tom je, že vždy som taký nebol. Asi od 7. ročníka som taký. A teraz na strednej je to horor. Zaujímave, ale je, že s rodinou nemám najmenší problém. Normálne sa bavím, napríklad s bratancami. Ale v škole alebo hocikde v dedine? Je to strašné. Ešteže končím. 4 roky taký život, to boli muky. Hádam na vysokej škole sa podarí to čo sa na strednej nepodarilo. A chcem sa ešte spýtať či neviete o nejakom psychológovi z okolia Levíc alebo Nitry, ktorý sa zaoberá tou sociálnou fóbiou?

anonym1923

Mohol by mi dať niekto typ na dobrého psychiatra najlepšie na západnom Slovensku, ktorý by bez problémov predpísal vhodné lieky na SF. Pretože som tu čítal, že niektorý pýtajú ťažké prachy a pritom len zbytočne vykecávajú.dík

palalalalalala

boze, ludia, vobec som netusila ze tolko ludi ma problem so socialnou fobiou..myslela som, ze som sama jedina na slovensku...ked vidim, ako vsetci okolo mna bez problemov komunikuju, dlho dokazu rozpravat sami o sebe, a vobec im nevadi, ze sa na nich niekto pri tom pozera,prave naopak, je mi do placu..aj ja som kedysi taka bola, este 2 roky dozadu...potom sa nieco stalo, ani neviem co to vsetko spustilo, a zrazu strasne cervenanie sa pred ludmi...najprv len pred niektorymi, no teraz uz pred kazdym, aj najblizsimi ludmi..v praci!!!citim, ako zbordoviem, cim viac sa na mna pozeraju, alebo sa nieco pytaju, tym som cervenejsia, az mam pocit ze explodujem..nemozem uz s tym zit, len sa to zhorsuje, toto nie je zivot, ale trapenie..preto som sa aj ja rozhodla, ze vyhladam pomoc, no neviem ako zacat...pozdravujem ASII, velmi rada by som sa pridala k tebe, mohli by sme niekam ist spolu...

nataly

BABY NESTRESUJTEEE ja mam skoro to iste ale to ma kazdy !!! kazdy ma tremu v inych situaciach ale v spolocnosti novych ludi je to normalne a nervozita / kazdemu sa pri strese trasu ruky. Kazdy ked vojde do restiky plnej ludi mu prebehne ako vyzeram... a ma tremu..ja m hroznu tremu hovorit na verejnosti keby som mala prednasat pred celou skolou alebo co..A cervenanie ma tiez trapi a pritom sa nebojim vyzliect dokonca fotim nahe fotky a som nudistka! A to ma naucil zivot, ja som stala vzdy za objektivom nie pred a pozri.. a pritom si je treba povedat ja som neni srab som niekto neni som nula MUsime ist vyssie a vyssie ! ked to dokaze iny preco nie JA! Ja som s trasucim poharom mala jednu skusenost pamatam si ju lebo to teda bola triaska hruuuza! Normalne sa mi to vino vylievalo von..jaka hanba a to som sa ani nejako extremne necitila zle len novy ludia a ... ale inac sa snazim kontrolovat i ked ja viem chudatka je mi vas luto som na tom asi trocha lepsie ale len vam chcem pomoct. Vsetko je o psychike vsetkooo musite si len zacat verit a proste vsetkym strachom vpred! Prekonavat to ako ked nevies plavat ta hodia do vody.. DRZIM PALCE

ahojky

asii: ahoj ja som od KE a tiez by som rada navstivila psychologa...co keby sme isli spolu, lahsie sa to zvlada :)) vraj na jazere je dobra psychologicka