Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

katika88

Ta akoze ja mam problem s verejnym vystupovanim napriklad z toho mi je obcas ozaj az zle na zaludok a dokonca je to az take ze ked mame v skole nieco prezentovat tak sa casto tomu vyhnem tak ze nepridem na tu hodinu a odkladam to tak dlho ako sa len da tak neviem ze cim to je.No a potom som nerada stredobodom pozornosti.

niektora

katika,ja neviem,ale na mna pasuju asi vsetky,okrem toho wc:)ale som vdacna ze aspon viem co mi je..lebo som vedela ze to asi neni trochu v poriadku.no ked sa dobre necitis medzi ludmi,busi ti srdce,bojis sa..to musis sama posudit:)

katika88

No pozeram sa na vyssie uvedene priznaky a niektore z nich mam takze ak splnam iba niektore tak mam tuto chorobu?

niektora

ja som si normalne myslela ze som cvok:) az kym som sa o tomto nedozvedela..
ked ja si myslim ze som snad uplne najhorsia na svete.ako sa stym da zit? boze..:) z coho a preco to vzniklo nevies?:-)

niektora

mimodavu,ale co to s nami je? to vazne nemame ziadne sebavedomie a hrdost a vsetkeho sa bojime? za psyxologom sa ani ja teda neodvazim.. ale da sa s tym nieco robit,nevies?:/ :)

mimodavu

počuj niektora, tuším patríš medzi nás sociofobikov
inak ani ty nechceš vyhladať, príp. nemáš odvahu ísť za odborníkom? lebo ja sa fakt nemôžem odhodlať

mimochodom viete aký je rozdiel medzi psychologom a psychiatrom, lebo ja nie a rád by som to vedel

ja ani veru neviem či mám pocit že ma ľudia hodnotia, ja by som skôr povedal že sa midzi nimi necítim v pohode, som taký...nesvoj, akoby duchom neprítomný.
alpaka, je to možné? dnes som opäť kašlal na tú SF, ale ja to neovládam, proste ráno vstanem a cítim sa dobre, inokedy vstanem pozriem na seba a celý deň je v čudu, môžem sa na hlavu postaviť. ako to teda je? ty nič také nezažívaš že raz sa cítiš úplne fajn a raz pod psa?
ale i tie "fajn" dni sú len také drobné zrniečka piesku v tom mojom živote, keď to tak vezmem celkovo, tak posledné 2 roky na SF nikdy vpodstate naprestávam myslieť, keď vyjdem von, SF je 1. čo my stojí v hlave, a odreagovať sa alebo uvoľniť nemám šancu nech robím čo roím

uf

niektora

alpaka,ale som vobec normalna? je to normalne,taketo spravanie?.. v miestnosti s ludmi,v buse,na ulici,obxode..vsade. akoby sa na mna vsetci divali,vsimali si ma,hodnotili.akoby videli kazdy moj nedostatok.a o ocnom kontakte ani nehovoriac.. busi mi srdce,trasiem sa,tiez mam problem vyjadrit svoj nazor,alebo riesit situacie,riesit cokolvek nedokazem,radsej,ujdem a vzdam to.som nesamostatna,nespolahliva.

co ma robit aby sa to zlepsilo? a preco to tak je?som cvok? ja sa uz bojim asi vsetkeho..:-)co by si mi poradila?co sa stym da robit? okrem psychologa..zatial..
ako sa nebat ludi,situacii..atd? diky:)

alpaka

asi si chces najprv pomoct sama.mne to vobec nepomohlo,lebo som netusila ako na to ale super je vyhladat napriklad psychologa.je to perfektne.napisem neskor musim ist.