Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

mimodavu

keď človek trochu premýšľa nad tou SF a nielen "narieka", príde na zaujímavé súvislosti, napr. :nechutí mi jesť, ale cez prázdniny(kedy som nestretával toľko ľudí) to bolo v poho, ale ako sa začala škola, opäť mi vôbec jesť nechutí, za tým bude zas tá nepodarená SF. a to som už schudol 5 kíl za 3 týždne

bol niekto na autosalóne??

alpaka

to sa aj mne stava,je to dost velka brzda...len sa strasne stresujem hockedy..mozno keby sme rozmyslali ako sa da..a nie preco to nepojde,bolo by lepsie..

mimodavu

diky alpaka za palce takže potom ich už nikomu neslubuj :), lebo ja ich budem hodne potrebovať

vieš čo som si minule uvedomil, že ja nikdy nesledujem cieľ, ale hneď premýšľam nad prekážkami, čo ma často odrádza. toto je strašná chyba podľa mňa

alpaka

teda,dost huste.ale neboj,zvladnes to..asi sa tomu neda vyhnut,vsak.aspon ten pocit,ked uz bude po vsetkom,bude stat za to.drzim palce.

mimodavu

akože kadečo som si už vytrpel, ale toto nemá obdoby: máme si pripraviť nejaký rečnícky prejav, ktorý budeme prezentovať pred triedou, no to je vrchol. Ja a rečník, pha, rečník je rázny a presvedčivý, ale ja sa tam zosypem. Ako môže sociofobik, ktorý má panický strach z ľudí rečniť pred davom. A to je na známky.

alpaka

ahojte,akurat som vcera bola za psych.ale totalne som sa prekvapila..lebo po mesiaci co som tam nebola,som sa citila dost neisto..myslim,ze hovorit o sebe bolo zase tazke.ale zas mi dala zopar rad co dalej..aj ma pochvalila..ako aj ty minodavu,dik za to,celkom mi to dava silu ist dalej.lebo dakedy sa mi chce zasa sklznut do depky a neriesit vobec nic,ale to neni taka zabava,ako tato liecba:o)

mimodavu

alpaka, ty si úplne fajn, vieš o tom? nemám rád ľudí (všeobecne), ale keď ma niekto zaujme, tak mu to musím povedať, ok

nedrístaš len holé keci a nenariekaš, ale riešiš, LUDIA SEM SA POZRITE A BERTE SI PRIKLAD !!

alpaka

ked si od zaciatku precitas tuto temu,tak tam je asi vsetko a ten ostatok je v teme: socialna fobia.odpoviem ti aspon v skratke,cervenanie neni jedine,to by bolo v pohode,slo o celkove moje sebavedomie a kontakt s ludmi..a ine.psychologicku som si nasla sama,lebo som uz nemohla dalej a nic ine ma nenapadlo..tiez to najdes v tychto dvoch temach,a ak by si nieco nenasla,tak sa v pohode spytaj.

janka

Alpaka: Ja mám pár otázok, ak môžem. Najskôr by ma zaujímali tvoje problémy, respektíve, či je tvojím problémom len červenanie abo viacero zo spomínaných príznakov. Ja sa síce červenám, ale to nie je koniec sveta. Hoci mi je to nepríjemné, prežila by som to za predpokladu, že by som nemala ostatné problémy (väčšinu). Bola by to malá daň za to, že som viac-menej v poriadku. A ešte: ako si sa dostala k psychologičke? Skutočne to pomáha? Čo spolu robíte? Prosím, odpíš mi!