Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

mimodavu

našiel som zaujímavý článok na nete:
Podľa diagnostických kritérií (DSM-IV) sa sociálna fóbia / anxieta zaraďuje medzi fóbické úzkostné poruchy (Dg.: F40). Ľudia postihnutí touto fóbiou sa nevedia uvoľniť a tešiť v prítomnosti iných ľudí. Majú pocit že ostatní ich neustále sledujú a kriticky hodnotia, a hoci si uvedomujú nezmyselnosť takéhoto strachu, nevedia sa ho zbaviť. Príklady: žena sa bojí nakupovať, pretože je presvedčená, že ju pri tom sledujú, muž sa bojí ísť po ulici lebo si myslí že je stredobodom pozorností ľudí v okne, a okrem toho sa bojí že by niekoho známeho stretol a nepozdravil, alebo naopak, že by pozdravil neznámeho. Iní sa boja telefonovať, aby nevyrušili iných, a mnohí sa boja vystúpiť na verejnosti pred cudzími ľuďmi alebo pred kolegami. Mnoho ľudí má strach pohybovať sa medzi množstvom neznámych ľudí napríklad na recepciách. S tým súvisí aj strach jesť alebo piť v prítomnosti množstva ľudí. Niektorí majú sociálnej fóbiu len v prítomnosti autorít, dôležitých ľudí, nadriadených alebo v prítomnosti ľudí o ktorých si myslia, že sú lepší ako oni. Jednotlivé aspekty strachu majú samostatné názvy, ktorých je veľké množstvo: agorafóbia = strach z verejných priestranstiev (agora = trhovisko), klaustrofóbia = strach z uzavretých priestorov s nemožnosťou úniku, gynephobia = strach zo žien, a mnoho iných. Častým prejavom strachu v spoločnosti iných ľudí sú vegetatívne príznaky (búšenie srdca, potenie, chvenie), sťažené dýchanie, pocity závratov,červenanie, pocity neskutočna, strach zo straty kontroly a iné. Krajným prejavom strachu je panický atak (panická porucha), pri ktorej sú tieto ťažkosti vystupňované. V USA je sociálna anxieta na 3. mieste psychických problémov ľudí a postihnutých je asi 15 miliónov ľudí. V Japonsku sa ľudia museli naučiť žiť uprostred veľkého množstva ľudí a boli vychovávaní nevyvyšovať sa nad ostatných (príslovie: necht, ktorý vyrastie vyššie ako ostatné nechty sa zlomí). Tomu zodpovedá i spôsob naučenej komunikácie vo všetkých sociálnych situáciách, pričom sa hovorí to čo sa v danej situácii očakáva, a nie to čo si kto naozaj myslí. Tieto kultúrne rozdiely majú hlbokú tradíciu a korene sú v spôsobe výchovy a náboženstvách (šintoizmus a budhizmus). V terapii sociálnej anxiety je efektívna kognitívno-behaviorálna psychoterapia v kombinácii s medikamentóznou liečbou: používajú sa antidepresíva - blokátory spätného vychytávania serotonínu (Zoloft), prípadne krátkodobo benzodiazepíny (alprazolam, klonazepam). Pri strachu z vystúpenia na verejnosti (rečníci, hudobníci) sa ukázali účinné aj betablokátory (napr. Trimepranol - lieky ktoré znižujú zrýchlenú frekvenciu srdcovej činnosti a odstraňujú poruchy srdcového rytmu). Účinná liečba pod vedením odborníka – neurológa, klinického psychológa alebo psychiatra má trvať minimálne 12 mesiacov. Podrobnejšie informácie a Internetové zdroje o sociálnej fóbii nájdete v anglickom jazyku napríklad na stránke: www.socialphobia.org.
neviem ako vás, no mňa celkom zaujal.
ps:nechcem týmto robiť žiadnu reklamu keby dačo :)

mimodavu

ale chápeš, bolo to z ničoho nič, len tak
a pravdupovediac neverím že to tak ostane, to by som sa tej SF zbavil až priveľmi ľahko

mimodavu

neviem prečo, ale dnes som a cítil nádherne! neviem či som sa červenal, no mal som pocit že mi to je jedno, a bolo to zvláštne, neviem prečo som to dnes tak bral???vôbec neviem prečo??? a to som sa pohyboval celý deň medzi ľudmi, kiež by mi to vydržalo

alpaka

stale nic neni v pohode...este som aj terapiu omeskala,tak som sa len 20 minut vykecavala...malo,vobec to nestacilo.....

mimodavu

naposledy som sa aktívne zúčastnil HK keď som mal asi 12 rokov alebo koľko, už neviem. no viem že vtedy som o SF nemal ani potuchy. odvtedy som sa veľmi zmenil.

mimodavu

alpaka to bude stopro v poho

ten rečnícky prejav som ešte nemal, ešte si to máme len chystať a tak, vieš

ja by som asi zošalel od šťastia, keby som išiel tomu psychológovi, ale mne to pripadá akoby som bol dáky psychoš a to ma desí. ale netvrdím, že keď ho nenavštevujem tak som ok.
jáááá neviem teda

alpaka

zas som dost mimo,zacinam byt divna a nerozhodna a bojim sa riskovat a skusat nove veci...aaaa
najradsej by som odisla z prace a zavrela sa doma..............................................
no asi je cas znova sa nad sebou poriadne zamysliet,neviem ci vladzem...sakra

alpaka

ja to mam opacne,ja ked som nervozna....asi so socialny situacii..:o)tak zas strasne vela pojem.nevadi.ako si dopadol s tym recnickym prejavom mimodavu?
som bola zas cez vikend v depke,ze neviem ci to zvladam..tento zivot medzi ludmi,ale zajtra je pondelok..ono to zas samo pojde,ani na to nestihnem mysliet,aspon dufam.v utorok idem za psych.,zas sa lepsie pochopim,lebo nechapem,ze sa to vracia,ked to uz chcem mat za sebou)tato SF..dufam,ze to neni nekonecny pribeh.niekedy mam pocit,ze uz som za vodou a potom pride nejaka situacia,a ja ju trochu nezvladnem...a zase sa citim ako nula.je pravda,ze sa z toho uz rychlejsie dostanem a som zas v poho.dnes trochu scestne pisem..ale pomaha)