Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

alpaka

je mi riadne na prd,zacala som brat ten gynex,pisali tam,ze to stabilizuje psychiku.tak sa tesim,musi uz nieco zabrat,a toto je s byliniek.velmi dufam.
neviem vam ani napisat nieco suvisle,lebo teraz sa vraj moje telo cisti a tak..a preto som z toho cela chora.je to tak dobre.uz nech mam za tym:)
dnes mame velku pradu v robote,tak dufam,ze to prezijem,som zvedava kam siahaju moje pokroky.majte sa zatial krasne.pa

alpaka

mimodavu,vsimla som si riadny pokrok u teba,uz niesi taky pesimist..sa mi zda ze si zacal verit na lepsie casy.na tvoju otazku potom zajtra odpoviem.

mimodavu

niektora, ty maš dajakú horkú krv sa mi zdá, problémy sa nikdy neriešia za horúca, mohla by si to ešte zhoršiť. hlavne sa upokoj, duševná rovnováha ti na začiatok pomôže.
potom prichádza na rad budovanie sebavedomia, a na to tuším žiaden rýchly liek nejestvuje, je to dlhodobý proces, to môžeš vidieť z rozprávania alpaky.
ja si myslím, že za SF si môžeme my sami: najväčšie prekážky sú práve tie v našej hlave. a zrovna tých sa najťažšie zbavíme, lebo nás všade prenasledujú ako tieň našej osobnosti.
dôležité je tiež objaviť krásu i v sebe. musíš vidieť iba cieľ, teda stav kt. chceš dosiahnuť, a nie prekážky kt. sú so splnením cieľa spojené. musíš sa každopádne presvedčiť že si OK, príťažlivá,..., to by sa ti snažil vtĺcť i psychológ.
podľa mňa na SF neprestaneš nikdy v prítomnosti ľudí myslieť, musíš sa len neustále utvrdzovať v tom že to nie je až také zlé ako si myslíme, lebo to v skutočnosti ani také zlé nie je!

mimochodom alpaka, ako to ty myslíš s tým riešením problémov, to akože čo robíš? ako na sebe pracuješ?

alpaka

Pomaly umiera ten, kto sa stal otrokom zvyku.
Kto kraca kazdy den tou istou cestou.
Kto sa neodvazi riskovat ani zmenu farby svojich siat,
alebo sa nikdy neprihovori neznamemu.
Kto sa vyhyba utrpeniu a takemu viru emocii,
ktory vrati ociam svetlo a uzdravi zranene srdce.
Pomaly umiera ten,kto nieje schopny zmenit smer, ked je nestastny.
Zi teraz.
Dnes riskuj.
Urob nieco hned.............................................. .................................................. .................................................. ......celkom pekne,tak som to odpisala aj pre vas)

alpaka

nie,myslela som pracu na sebe..to ako robit veci,z ktorych mam strach,aby som zistila,ze neni sa coho bat,aby som ziskala istotu v socialnych vztahoch...aby som bola silna sebavedoma zena.a tak.

niektora

alpaka,aj ja odkladam vsetko na poslednu xvilu,niekedy sa na to radsej aj vykaslem..mam zo vsetkeho strasne stresy,hlavne ak nieco nestiham.tu pracu o sebe mas odovzdat psyxologicke?tak sup sup do,nex mas neskor pokoj:)

alpaka

inac stale neviem zacat zasa s tou pracou na sebe..stale odkladam a odkladam,vsetky veci co chcem robit..a uz sa preistotu bojim,ze sa mi vrati depka ak s tym nepohnem..

alpaka

no co nemam overene,nemusi byt pravda,je to len v hlave.kazdy sa v prvom rade zaobera sam sebou,podla mna,a urcite neriesia mna,ked maju kopec svojich problemov a to ze sa niekto na mna pozrie,to je celkom mile.je len na nas ci si budeme mysliet,ze si o nas myslia nieco dobre,alebo nieco zle..mame dve moznost:o)citala si temu od zaciatku,jej uz je tam 7 stran,to sa mi paci.

niektora

alpaka:)ale prosim ta,co sa s tym da robit?ako preorientovat tie desne myslienky,ze vsetci snad zizaju len na mna?akoby som bola daka divna.a pritom to tak asi ani vobec neni.lebo ja si myslim ze som najhorsia ,najskaredsia a ludia akoby sa pozerali iba na tie moje nedostatky..aj ked mam niekam ist sa radsej vyhovorim,vyhnem atd.
alpaka ,to slovo"neznasam sa " aj ja dost rada pouzivam:)))
neboj,mozno snad budeme raz normalni:)
a ako sa zbavit toho pocitu,daj prosim nejake rady nam ostatnym stroskotancom.drzim palce

alpaka

je to super,ze riesite.treba.viem,ze sa da z toho dostat,len netreba polavit,je nutne na sebe stale pracovat.ja som taka kaca...lebo som si myslela,ze to mam za sebou ..po 3 mesiacoch a polavila som.a prave teraz sa musim zasa vyhrabat z tych sraciek co predtym.neznasam sa...proste myslienky naskakuju a ja som ich prestala riesit a oni sa vratili do starych kolaji...lebo som si myslela,ze to co som mala v hlave tolko rokov sa za par mesiacov uplne prerobi..som riadne naivna,ale zavana to optimizmom:o)