Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

mimodavu

alpaka, niektora, ahojte

čo je tu tak ludoprázdne?
chcem sa spýtať jednu vec: neviete či človeku škodí, keď pyje až priveľa vody?

dovolte mi aby som teraz v skratke zhrnul môj psych. stav za posledné týždne: sprvu to nebolo nič moc = pod psa, neskôr som akosi duševne povyrástol(alebo ako to nazvať), neviem síce čo mi pomohlo k tomu psych. pokroku(možno práve toto fórum), ale cítim sa akoby sa mi nekontrovateľne uvoľňovali endorfíny alebo čo a následne by som trpel ich nedostatkom(teda že raz mi je fajn a raz ozaj blbo), a posledné dni to vyústilo do akojsi stagnácie(nič sa nedeje, jeden deň sa podobá druhému, akoby som bol dáke mrtve drevo), čo s tým? nepáči sa mi to, mám radšej keď sa striedajú zlé a dobré dni! všetko je zrazu hrozná nuda, nech robím čokoľvek, nič ma nedokáže prekvapiť ani hlboko zarmútiť. takže tak

alpaka

no lebo zacat je dobre postupne,ked zacnes s malickostami a uvidis,ze to ide tak si budes viac verit.potom sa budes citit stale lepsie medzi ludmi.mam dost prikladov.napr.som nevedela oslovit chalanov v mojom veku,tak sme sa s psych.dohodli,ze si to naplanujem a budem to robit cielene.oslovila som zopar len tak..pokecali sme,vacsinou znamych s ktorymi som sa len zdravila.a bolo to super,sice zo zaciatku stres panika..cervenanie.potom som zistila,ze to nic hrozne neni....a teraz v pohode.uz som si sebou celkom ista.
alebo ako vravis,keby si mal prejav pred triedou kazdy den,postupne by ti to uz take hrozne neprislo,bral by si to v poho.trenovala som to pred skupinou na stacionari,najprv som citala(po stojacky,ostatny sedeli),cely cas oci prilepene na knihe..:o)potom som prednasala nejaku temu aj s ocnym kontaktom....,a tiez zaciatky ...skoro som usla...a potom pohoda.a teraz sa mi to velmi hodi,ked mame porady,tak je to v pohode,mozem byt aj stredobod pozornosti...ale este tooolko inych veci mi treba dotiahnut.inac,zivot je takto o dost krajsi)len sa odhodlat je extremne tazke..skus

mimodavu

alpaka, to chceš povedať že keby som denno-denne mal pred triedou prejav, že postupne by som si z toho ťažkú hlavu ani nerobil? neviem ja akosi takéto skúsenosti nemám. nemáš dáky názorny príklad zo svojho života na toto?

potom by malo vlastne(čisto teoreticky) platiť, že čím viac času trávim s luďmi, tým by som sa mal pri nich cítiť "normálnejšie", a prečo to tak teda nie je?

alpaka

jaaj..este som zabudla,postupne ziskas istotu v soc.situaciach,zacnes si verit..a tak si vybudujes sebavedomie.nieje to zo dna na den..ale funguje to..sem tam spadnes aj nazad,ale nevzdavaj to

alpaka

neschovavaj sa pred strachom..vystav sa tomu coho sa bojis,ten pocit uzkosti o par minut prejde..a cim viac budes v takych situaciach,tym sa ti budu zdat viac a viac v pohode az nakoniec sa budes miesto stresovania tesit......aha,ja ako forujem...a predtym som nad kazdym slovkom rozmyslala..a o tom ako sa mi potili ruky ani nevravim:o)teraz som tu rada a ziadny stres:o)))
coho sa napriklad bojis??popis v pohode rozoberieme.

niektora

ahojte,no tu som:) no aj ked nepisem citavam vas:) no ja nic moc,stale mam nizke sebavedomie a zo vsetkejo mam strach,ani neviem preco.. drzim aspon vam palce,papa

mijanka

prosím vás o aké kvapky sa jedná aj ja trpím touto chorobou, už som sa aj liečila, teraz som bez liekov a mám pocit,že po roku sa mi to vracia

alpaka

nahodou som sa dozvedela o inych kvapkach a kecala som potom o depkach a uzkosti a poradili mi toto.je to firma energy.ja tiez bez liekov,toto ma zaujalo.som rada,ze je toho tu uz viacej.normalne som hrda,ze aspon niektory sa dokazeme rozoberat..super.ved pre nas je najtazsie riesit seba.

mimodavu

dobre vyskúšaj a potom povieš čo a ako.
možno im ani ja neodolám.

kde je niektora? dlho tu nebola

caff, musím do postele
držím palce