Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

mimodavu

to myseľ :
ach, ten prejav, no nebolo to až také hrozné, ale radšej na to ani nechcem pomyslieť

inak ty si tu nový? už dlho sa tu nepustila taká fajnová debata ako voľakedy, ani ja už nemám chuť akosi ľudom písať, najradšej som keď nikoho nevidím, nepočujem, s nikým nehovorím, ...

myseľ

ahojte.uplne nahodou som našla tuto diskusiu.vidim vsak, že uz tu dlhsie nikto nenakukol.
alpaka:zaujíma ma ako ti pomohla psycholožka. mne nepomohol doteraz ziadny.musela som hladat prečo to je a zistila som, že sú to dedičné problémy.

a ty mimodavu? ako si zvladol ten rečnícky prejav?cítil si sa v pohode?

usmev

ahojte.mohla by som poprosit niektoru dobru dusu z vas, ktora by mi mohla, ak by jej to neprekazalo poskytnut mi svoju mailovu adresu.chcela by som si takymto sposobom pokeckat o tom co bolo a co je teraz.dik pa

usmev

Dik alpaka.Asi s tym este pockam alebo jednoducho uvidim podla situacie.Urcite je ze tento sposob pomahania si je velkou opporou pre nas vsetkych.Drzme sa!!!

alpaka

mala by si sa sama rozhodnut,najlepsie ho poznas.vies,ze to zvladnes aj bez jeho podpory,no mozno lahsie s nou.inak drzim ti palce,lebo je tazke sa premoct a ist do vsetkych tych veci a aj ked sa to zo zaciatku zda beznadejne..skusat zas a znova..az kym to nieje o.k.,az kym sa v tych situaciach citis dobre,ale to zvladnes,mas velku chut do toho teraz a urcite aj vela odvahy.napis co a ako.

usmev

Ahoj vsetci.Som na tom napodobne.Teraz nejdem opisovat celucicky moj pribeh, ale som jednou z vas.Bola som presvedcena o tom ze som strateny pripad, no ako som cez net zistila ze nas je viac,kamen mi padol zo srdca.A i ked je tazke menit veci a nejde to zo dna na den, vsetko sa da,ked sa clovek nevzda!A musi si verit.No chce to cas.Ja sa snazim a budem musiet este vela bojovat, no verim ze to dokazem.Aj vy!!!Mam vsak otazku.S mojim priatelom sme spolu necely rok.No doposial som mu nepovedala cim zijem.On vidi, ze sa aj zacervenam a berie to skor ako zalichotenie.Avsak ja som v tom hlbsie, vsak to poznate.Pre inych obycajne situacie su pre nas velmi tazke a namahave.On to nevie.Ked citim ze to nevhodne zas na mna ide,vacsinou sa rychlo snazim dako odputat pozornost od seba.Myslite ze by som mu to mala povedat?Bojim sa ci by ma dokazal pochopit.Ako vravim,som rozhodnuta naplno bojovat.Len ci to mam teraz nanho vybalit.On je skorej typ, ktory vela sranduje a rozhovory na vazne temy z neho idu niekedy tazko.On je totizto tiez tak trochu hanblivy, no narozdiel odomna, aspon co ho poznam,to zvlada.Takze?Dik pa.