Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

alpaka

tak som dnes bola naposledy u psychologicky,sice chcem zbehnut este v januari,poinformovat ju ako sa mi dari.citim sa ako novy clovek,je mi ovela lepsie,uz som sa necerenala ani nepamatam..a aj ludi uz mozem.proste zmena,ani som neverila,ze sa to da.vsetky druhy mojich strachov,moje kompexi...uz to beriem normalne,smiech na ulici neberiem osobne..je to krasne,znova zit,tak ako som chcela.skoda,ze si nemam s kym pokecat.ako sa mate ludia??

alpaka

ahojte,dobre vravis razer,ale hlavne nespoliehajte sa len na lieky,najviac pre seba mozete spravit sami.ja som napr.lieky nemala.aj ked s nimi sa da clovek dokopy vraj rychlejsie.napiste co mate nove,viem,trochu som sa odmlcala..mala som vela prace

razer

cauko mimodavu, dnes som sa odhodlal navstivit psychiatra a poviem je mi az lepsie normalne som sa vyrozpraval, presne vsetko ako sa to zacalo....uz beriem nejake najlepsie antidepresiva SEROXAT, ze vraj toto by mi malo pomoct vyliecit sa z toho...a ked to nepommoze tak psychiater mi povedal ze su este vela vela inych sposobov liecby, 10.novombra sa tam mam ist zase ukazat ze ako to vyzera, ucinok natidepresiv by sa mal dostavit do 7 az 14 dni, ale u niekoho to trva niekedy aj 21 dni kym sa dostavia zmeny, takze dufam ze sa uz toho zbavim

PS: toto je odkaz pre vsetkych ludi ktory trpia ako ja - vyhladajte psychloga a nehanbite sa za svoje problemy, poviem vam tam sa mozete vyrozpravat kolko len chcete, oni vas pochopia lebo s takymi ludmi pracuju kazdy den... takze moja rada pre tych ktorych uz taky zivot nebavi je - psychiater (ani si neviete predstavit tu ulavu ked vam s tym niekto moze pomoct a navise vsetko je zadarmo) za tie depresiva som akurat doplacal 60sk :)

mimodavu

razer, všetko je to len o tom aby si na sebe pracoval. neber to tak tragicky, ja síce presne viem čo SF obnáša, no dokázal som sa cez to čiastočne preniesť. čím viac si želáš toho zbaviť, tým horšie natom budeš(ale na to si už asi došiel i sám). jednoducho sa prestaň snažiť byť dokonalý, určite sa tiež červenáš a vadí ti to, na toto mne pomohol jediný recept:pomyslel som si, že načo si želať páčiť sa iným, hlavne musím byť so sebou spokojný ja sám. ale vieš čo ona sa to len tak zhrnúť nedá, preto si radšej skús prečítať toto fórum a možno objavíš dáke fajn rady. :)

razer

a ako ti to u toho psychiatra pomohlo ??? este sa cervenas na verejnosti ??? trasies sa este niekedy ??? mam ten isty probelem ako vsetci tyto ludia...ja som uz skolu skoncil a teraz mam problem sa zamestnat, nikde nemozem ist a uz aj stracam priatelku..nikto ma nedokaze pochopit a niekedy mi je uz tak nanic ze by som sa najradsej zabil...ani neviem kde mam vyhladat pomoc velmi sa zato hanbim a nemam nikoho kto by ma podrzal, dufam ze mi aspon niekto z vas nieco poradi, dakujem

mimodavu

jasné že beží. len tie dve sa akosi odmlčali.

stela11:
táto téma je čisto iba o veciach čo sa týka sociofóbie, takže tvojej dcére asi nepomôžeme, teda ja nie, iný možno aj hej. skús hľadať inde.

stela11

zdravim,pise sa tu o fobiach, moja dcera 16 ma panicky strach z odberov krvi a z krvi vobec.uz to nabralo dost vazny rozmer,nechce chodit k lekarovi a zacina ma strach z hoci coho.chcem jej pomoct, na koho sa mam obratit,je na to specializovany psycholog?dakujem