Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

mcgayver

Zdravim,
Taktiez som SF atd atd..
Dost dlho som cital vsetky tie prispevky do posledneho a mozem povedat ze ti zavidim alpaka. A co sa tyka teba mimodavu, snaz sa a bojuj.
Ako spomina alpaka, je to vzrusujuce skusat nove veci, ktorych sa bojis, a pritom to nieje skok padakom z lietadla..
Ja si poslednu dobu (sf mam asi 2-3 roky, od kedy som prisiel na strednu) nahovaram ze mi to je jedno, ze to ze nechcem byt medzi ludmi a ze mi nevadi, no samota je pre mna tiez casto sklucujuca. Hovorim si to vsak az po tom, ked nastane trapna situacia, busenie srdca prestane a uz niesom cely cerveny.
Co sa tyka psychologa, toho ma asi nikto nedonuti navstivit i ked niekedy som k tomu tak nazhaveny, napr. po nejakej udalosti, kde som sa potil, cervenal a triasol ze som myslel ze to uz nevydrzim a navstivim ho.. No vzdy som to nakoniec neurobil a nejak som tie situacie "prekusal". Je to fakt blbe a budem rad ked bude tato disusia pokracovat aby sa aj nam ostatnym podarilo dostat tam kde je alpaka, a este dalej..

myseľ

tak veru, ako píše mimodavu. uzavrela som sa aj ja a neviem z kola von. žijem si s tou svojou fobiou a bez srandy- neviem za kým ísť. ked som bola za psycholožkou, tak počuvať take niečo, že vsak to nie ste sama, to aj ja sa obcas, vsak kolko mate dobrych vlastnosti, budte sebaista a doverujte si a tak....bla...bla...proste mi to nesadlo. to musi byt fakt dobra nahoda stretnut dobreho psychologa.inak akože ,ked som od nej vysla, tak pohoda...svet ružový, vsetko hravo zvladnem a tu preisli niektore chvile a bola som na začiatku....spustil sa stary program. nemam depku, len mi je luto, že takto žijem.viem, že prichadzam o vela priležitostí. nechcem byť hviezdou, chcem byť človekom, ktorý nema tie peroblemy, ktore su uvedene pod červenaním sa.
alpaka,dik za mail.

alpaka

jaj,este nieco mimodavu.nikto ti s tym nepomoze?...ty predsa niesi nikto)
a nevidim dovod aby ti druhy pomahali s problemami,to ty si tu od toho aby si si pomohol.

alpaka

kdeze,nemam nic proti tomu,to bol len moj sposob ako sa toho zbavit,ja verim,ze prides na nieco ine,nie take zdlhave.ja som si len nevedela rady..
inak mam dnes trochu depku zo zivota,nejako stagnujem...vsetko je tak v pohode zivot plynie,ked som sa zbavovala soc.f. bolo to vzruso,skusat vsetky tie nove veci,ist do situacii ktorym som sa vyhybala.vsetko to malo zmysel.aj teraz viem co by sa dalo robit...ale priserne sa mi nechce.

mimodavu

"lebo mi s tym aj tak nikto nepomôže" čo sa týka obyčajných ľudí tak máš totálne pravdu. Inak ty to máš ako dlho? lebo ja som sa tiež spočiatku len tak uzavrel ale teraz mám z toho už snáď i depky.

viem že za toto by ma alpaka asi zbila, ale ja tomu psycholóvi asi nikdy nepôjdem, radšej by som si dal hlavu sťať.

alpaka

tak sa to trochu urychlilo,co ma tesi.uz to funguje a mozem pisat...vies mysel,psychologicka je nanic ked ty nechces.ja som si myslela asi 6 tyzdnou,ze tam chodim zbitocne,ze mi uz nic nepomoze..ze som strateny pripad.a potom sa nieco vo mne zlomilo a zacala som chciet vsetko zmenit.aj vam sa to urcite podari,len sa netreba uzatvarat do seba..to nic neriesi,iba sa to vse prehlbuje.

usmev

ahojte.len si to tak citam a citam a poritom uvazujem.je pravda ze kazdy sa odtialto tak na chvilu odmlcal.dik alpaka.az budes mat pristup na net,rada by som si s tebou popisala.pa

myseľ

mimodavu,preto chces byť sám, že nevieš si s tým rady? pytam sa, lebo ja sa tak citim, že mi to červenanie lezie na nervy a preto sa tiež citim dobre sama. vobec nechcem s nikym to rozoberať, lebo mi s tym aj tak nikto nepomôže.nemam depku, len proste sa sťahujem do seba.no viem, že to nieje dobre, lebo si na to začínam zvykat.

alpaka. to je az neuveriteľne, že sa ti to podarilo prekonať. je to vobec možné?to si musela natrafiť na fajn psycholožku. tu ti závidim.:-(

alpaka

mimodavu to mas len takz momentalny stav,to urcite prejde.ja o taky tyzden sa posnazim tu byt castejsie.mne to celkom chyba,toto forum.so rada vzdy ked sa prida niekto novy.ako mi pomohla psych.??ukazala mi celkom novy pohlad na seba a na svet,bez nej by som pokracovala a zila vo svojom starom svete.tento teraz je ovela krajsi,mam sto-krat viac moznosti ako predtym.dam tiez svojho maila,ale ked budem mat pristup na net.majte sa zatim