Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

alpaka

teraz uz malokedy..nie ako predtym.niekedy ma to prepadne,ked mam nejake tazsie obdobie a moc sa na seba zameriavam..a niesom so sebou spokojna.ale uz sa aspon necervenam.je to super..len tie stavy v hlave...ale este by som si netrufla vystupovat alebo prednasat pred viac ako desiatimi ludmi..a mozno aj tych 10 je moc.na poradach sa v pohode prejavujem,rozpravam a tam je nas dost..a casto cudzi.a tak.proste zije sa mi fakt lepsie.
nemala som antidepresiva,len asi tri dni a potom som sla bez nich,vracala som,nebolo mi dobre,tak som sa zaprisahala,ze to zvladnem sama.ale pocula som,ze je to skvele.mali by ta zbavit pocitu uzkosti,tory prichadza v socialnych situaciach...a potom uz vlastne nieje co riesit.ved ta uzkost,o tom to cele je..a vlastne este zvysit sebavedomie..a kaslat na komplexy.

maniak

ja ked som zistil na nete ze existuje viacej ludi s touto chorobou tak sa mi dost ulavilo, lebo niekedy som mal pocit ze uz zacinam blaznit alebo co :). Inac alpaka ako si na tom teraz???..... ked si medzi viacerimy ludmi tak sa citis normalne a vobec nemas tie priznaky alebo citis este trochu niektore s tych priznakov ??...rozmyslam o tom ze by som sa dal na tie antidepresiva kebyze to naozaj pomaha...

alpaka

skoda,ze to tu nieje take rozbehnute ako inde..niekedy mam chut pokecat...ale ked cakam den dva..vsetko je potom inak..nic si nevyriesim..mne to tu inac dost pomohlo.ste super..necitim sa v tom sama.

alpaka

snad najdes nieco nove a zaujimave,potom daj vediet aj nam.ja som tiez presla vela stranok,ale najviac mi pomohla knizka,kde boli pribehy mne podobnych aj psychologicka mi dost ozrejmila,co a preco sa so mnou deje.zaujimave takto patrat a zistovat rozne veci.je to taka mala detektivka...tato fobia,hadam najdeme nasho vraha skor ako nas uplne znici :o§

maniak

caute...zrejme mam soc. fobiu. Je to asi trochu miernejsia forma ale uz ma to dost otravuje. Cervenanie nepatri medzi moje priznaky ale zato tam patri vsetko ostatne :(. Niekedy mam lepsie dni a inokedy zase horsie a vtedy je to naprd. Chodim este na strednu skolu takze je to dost neprijemne ked cestujem v autobuse plnom ludi alebo ked cakam na zastavke. Tychto situacii je vela. Ked pridem konecne domov tak mam pocit ako by zo mňa spadol balvan. Jednoducho ked som vonku tak sa nedokazem uvolnit. Skusam zistovat na nete ako sa ludia ako my s touto fobiou vysporiadaju v tych neprijemnych situaciach.

alpaka

teraz..staci ak zmenis tieto myslienky,su to take ktore existuju len v nasom svete,ostatny ich nemaju..tak sa urcite daju zmenit.naco sa nimi trapis..proste skus ist na to inak.coho sa vlastne hambis ked sa cervenas?a je to opodstatnene?urcite si o tebe druhy myslia to co si myslis ze si myslia..fakt mas tie chyby,ktore si si pre svoje komplexy tak zvelicil,ze sa ti zda,ze ich na tebe vsetci vidia...a ze biju do oci...podla mna sme sa zhaluzili sami..a ostatnym je to ukradnute...a my sa predsa nemozme cely zivot bat,ze co si pomysli okolie a ostatny..kazdy ma svoje komplexy..kazdy je sustredeny na svoje chyby,viac ako na chyby ostatnych..hlavne skus nieco robit,nie sa uzatvarat do seba..skus zit, robit veci co ta bavia..nebud taky zahladeny sam do seba..vsimaj si okolie..inych ludi,moc sa pozorujes,kasli na to aspon tento tyzden.o chvilu nasnezi, bude kosa a to budu cerveny vsetci :o)

mimodavu

inak alpaka to čo vravíš je pravda že pomôcť si v konečnom dôsledku môžem len a len sám, nikto to za mňa nevyrieši, ale snáď ti nemusím(ani nikomu inému) hovoriť ako sa človek občas cíti beznádejne a nikde nevidí cestu von z kruhu.
Ja mám pocit že sa hambím lebo sa červenám, ale čevenám sa preto lebo a hambím, no ale hambím sa preto lebo ... a čo teraz???

alpaka

bola som na kolotococh..citim sa celkom slobodne...
neberte to hned tak jasne...aj mne sa to vracia..sem-tam pride den kedy treba zacat od nuly.a obcas su aj take dni,ked sa mi nechce vobec zacat skorej skoncit.no a...normalka.