Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

maniak

caute. Ja som tiez rad ze uz to mam z krku tu stuzkovu. Sice som si dal hodinu pred programom dva poldecaky a pivo aby som sa trosku uvolnil, potom sme si nastupili a davali nam stuzky a tancovali sme s mamami valcik. No a ked boli na rade programi tak mi to vsetko vyprchalo:(. Stale som myslel iba na tu svoju vetu. Najprv boli styri programi predtym mojim. Ked uz isiel na rad ten moj tak sme si posadali dvanasti do polkruhu a kazdy mal povedat nejaky text. Ja som bol az uplne nakonci (dvanasty). Najhorsie na tom bolo to, ze kazdy musel vstat a ist do stredu podia a pred vsetkymi tymi ludmi to povedat do mikrofonu. Na lavej strane bol typek co to fotil a na pravej kameraman. Pocas toho ako som cakal kym kazdy povie ten svoj text sa mi v hlave odohravalo peklo. Strasne mi busilo srdce a potil som sa ako keby som bol v saune. Ked uz mi podali mikrofon tak som to zvladol a povedal som to normalne. Ani neviem ako sa mi to podarilo, ale ten pocit jak som isiel prec z toho podia bol uzasny. Este sa mi podlamovali kolena z toho ale mal som pocit ako keby som sa vznasal :). Potom som mal este scenku s tancovanim ale tam nas bolo viacej a bol som vzadu takze to sa dalo :). Po programe to asi kazdy pozna co sa asi dialo. Kazdy len cakal na to aby odisli rodicia a mohlo sa pit atd... Momentalne si prezeram stranku www.shyandfree.com a dost zaujimave veci tam su. Mrknite sa tam :)

alpaka

mimodavu je to super, ze si to zvladol sam..myslim bez alkoholu, si fakt trieda.ja som svoju stuzkovu bez neho nezvladla..vtedy som ani netusila o socke,som myslela,ze to mam v povahe ten tremizmus...mas byt naco hrdy.
a scenka?ako dopadla?

alpaka

netvrdim,ze mam vyhrate..proste sa nevzdavam.mam niekedy aj horsie stavy,ale urcite nie take ako predtym..a nie tak casto.jedine to cervenanie skoro uplne zmizlo..skoro.takze ma prestalo optazovat.a hlavne je,ze viem co mi je..tak si vacsinou poviem
.."to je len tou fobiou..moje pocity su prehnane"..
a idem dalej,nenecham myslienky pokracovat.predtym som si dokazala spustit taku lavinu negativnych mysl.ze to bolo neskutocne..citila som sa uplne trapne a neschopne..nevedela som ich zastavit..teraz je to fajn.
zatial to vobec neni skonceny boj..ved kolko rokov sa to so mnou vlieklo..ani necakam,ze to za pol roka uplne prejde.ale je to strasny pokrok za 6 mesiacov,tolko na sebe spravit zmien..ja som so sebou spokojna..a co vy?
inac myslim,ze mama sa cervenala,...psychol. vravela ze to je niekedy aj odpozorovane....ja neviem..som bola sami komplex u mna to bolo tym.som si za to mohla sama.a aj mozem..ak sa to vrati,lenze uz s tym nepocitam..obcas sa moze..nech niesom dokonala :o)

myseľ

mimodavu...tak si to prežil...a je fajn, že to tu opisuješ, lebo mám pocit, že to píšem ja. suhlasím s tebou, že to červenanie sa neda brat optimisticky. aj alpaka to nema vyhrate, ked by sa jej to medzi nami vrátilo :o//
mimodavu, iste ta bolela hlava z toho, čo sa bude diat na stužkovej. poznám to, ked mám niekde ist ,do vacsej spoločnosti, rozboli ma hlava...
dik, že si odpovedal na tu otázku o rodičoch.
aj moji sa červenali...teraz uz menej...su na dochodku, tak si žiju svoj život doma a na zahrade.
moja sestra sa tiez červená a tiež ju to začína trápiť, lebo v práci by sa najradsej vyhla niektorym situaciam.
chceme to nejako spolu riešiť. máme nejkaky taky plan, tak uvidime.
zatial tolko.

predsa len uvažujem o tej návšteve psychologičky

anka

AHOJTE.JA TRPIM AGORAFOBIOU A PANICKOU PORUCHOU.MUSIM POVEDAT,ZE TO NIKOMU NEPRAJEM.LIEKY UZIVAM OD AUGUSTA 2006,ALE ZATIAL SA NECITI CELKOM OK.JE TO LEPSIE,ALE.....

mimodavu

ach...a je to v suchu...stuková je za mnou !
vôbec to nebolo až také hrozné, ale jednu krízu som predsalen mal. bolo to práve keď som so spolužiačkou (v rámci pripraveného programu) tancoval valčík a ona mi opätkom šlapla na nohu pri jednej otočke...áááuuu...sme sa tam zakívali, ale našťastie som nespadol iba som sa tak trošku akoby pošmykol a rýchlo sme sa snažili dobehnúť kroky :) :)
a ešte musím podotknúť že ja som s tou spolužiačkou tancoval rovno pred stolom kde boli profáci...waw

škoda že ja som si nemohol tiež dopomôcť s dákym alkom, lebo ma príšerne bolela hlava a tak som pil tabletky, ach a keď som videl spolužiakov ako sa nalievajú a ja som sa len prizeral(čo vôbec nieje mojím zvykom na takýchto akciách) :))

chcel som sa spýtať či sa vy viete medzi ľuďmi zabávať. lebo ja absolútne nie, mňa to vôbec ani neťahá že tancovať alebo čo, nevidím v tom pôžitok, ale keď sa pozerám na ostatných ako sa tam smejú a točia, skáču...pripadá mi to také neprirodzené že ja by som mal robiť to isté, na druhej strane im trošku aj závidím že sa vedia tak odviazať.

neviem prečo ale ja na svoje chyby až taký optimistický názor nemám, mňa to červenanie akosi vôbec neženie vpred, ticho sedím medzi ostatnými, počúvam čo hovoria, ak ma ich téma nudí tak idem preč, ak niekto ku mne prehovorí z úst sa mi vykluje len strohá odpoveď, neblbnem ako zvyšok davu...som proste mimodavu. ale keď som niekde iba s 1-2 kamošmi tak som akoby iný človek, nemám s ničím problém, alebo ak sú tam ludia ktorích nepoznám.

alpaka

na stretku cervenajucich sa..by sa mi to asi vratilo..tam keby sa par ludi zacervenalo...tak by sme sa cervenali vsetci..co ti poviem...myslienky.
s chybami je zivot krajsi..ved kde by sme boli bez nich..co by nas tahalo dopredu..to by bola nudaaa.mam rada svoje chyby..niektore su velmi poucne...napriklad som sa naucila zaregistrovat..nazvem to uspechom tohto tyzdna:o)

myseľ

tak ma napadlo, že ake by to mohlo byť super stretko červenajúcich sa :o///
tam by sme vlastne boli vsetci rovnakí a možno by sme mali aj iné pocity ako pri tých suverenejších, nečervenajúcich sa.:o//

zaujímalo by ma, či aj vaši rodičia sa červenali alebo červenajú. ci to nieje dedičné. nejaký blok a tak.
mne nepomáhajú povzbudenia typu: a vsak to nevadí, vsak aj druhí, to je normálne, alebo: tí ,čo sa červenajú su inteligentnejší...
to je horsie, že človek sa potom uzatvára viac do seba a nemôže sa prejaviť, byť tým ,čím je, proste byť bezprostredný, v pohode .
ach to naše psyche!!
kdesi som čítala, že treba spraviť dohodu s egom , lebo Ego nás nuti byť dokonalý a nerobiť chyby,a stale sa hodnotiť . Tak to skusim :o//

Vykecala som sa a je mi fajn:o//

tak maturanti,mimodavu a maniak: som zvedavá ako ste to zvládli na tej stužkovej.

alpaka, to je fajn, že aspon niečo už zvládaš.