Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

sasa

cica jasne ze to mavam ked chcem zodvihnut pohar ako by ma ruka neposluchala, a minule som bola sesternici na svadbe tak to si mala vidiet, oprotiza stolom sedeli jej priatelia zo skoly ktorych som len tam spoznala a normalne som nebola schopna zdvidnut vidlicku a najest sa, toto su bohuzial znaky sf a zevraj to sposobuje prilisna sebakontrola, no ja neviem dufam ze sa z toho nejak dostaneme lebo je to strasne, dakedy si si uplne pripadam ako mimozemstan

cica

Ahoj sasa,aj mne sa to stava ze ked je mi niekto v blizkosti tak ledva komunikujem.Aj nedavno sa mi to stalo,bola som u kamoski a prisli ku nej jej znami ktorych som velmi nepoznala.Sedeli sme vsetci pri stole a zacali komunikovat,no ja som uplne strpla a musela sa postavit.nedokazala som sediet.Potom sa ma pytali preco nesedim,ze nech si sadnem,a ja som bola este horsie na tom a musela som odyst na balkon si zapalit.Bolo to hrozne.A nedokazala som pred nimi ani zodvihnut pohar a napit sa.Aj ty toto mavas?

sasa

ahoj cica lieky na to neuzivam a najcastejsie ma to chyti ked sa mam s niekym rozpravat v uplnej blizkosti napr: pride navsteva sadne si vedla teba na gauc a chce s tebou len tak pokecat a do mna ako keby udrel blesk usta sa mi zacnu chviet a cela tvar dostane akysi kysly vyraz a cim sa viac na to sustredim a hovorim si ze to prejde tym iac ma to chyta raz sa ma dokonca v takejto situacii kamaratka ktora smozrejme o mojom probleme nevie spytala co sa tak nepricetne tvarim, no je to jednoducho hrozne vzdy sa snazim usta zakryvat rukou no nie vzdy je to mozne....myslim ze podobne stavy ma aj MOJKOpodla toho co pise

mojko

ahojte to je pravda že sme vsetci daleko od seba a slo by to asi tažko to stretko........ale bolo by to fajn....ja problemy nemam vonku ..ale ked som v miestnosti alebo niekde sedím a s niekym sa rozpravam ...alebo verejne vystupiť..to nikdy nedokažem...

cica

Ahoj sasa,aj ja som mala aj take stavy,ze som sa bala nastupit do autobusu.Teraz je to uz lepsie,ale obcas mam taky blby pocit ked nastupim do autobusu.Niekedy sa mi stalo aj to,ze ked prisiel autobus tak som nedokazala don nastupit.Ak sa smiem spytat pri com pocitujes tie stavy napatia?Uzivas aj lieky na to?

sasa

rada by som sa pridala a bola za navrh stretnut sa ale bohuzial zijem mimo SR a urcite je kazdy z nas z ineho kuta ale ludkovia tak s a o tom bavme aspon takouto formou,
cica to jesuper ze dnesny den bol bez strachu mna zatialp prenasleduje vsade ale pevne verim ze aj ja to pomaly budem zvladat, len by ma zaujimalo ci aj vy mate pri pocitovani strachu zachvevy na perach lebo tie moje tak stuhnu ze sa neviem ani usmiat nieto este nieco povedat, ked to namna pride jednoducho potrebujem zmiznut a byt sama

sasa

ahojte moja sf je az v takom stave ze uz pomaly nie som schopna nastupit do autobusu alebo ist na postu. som rada ze som tu nasla tuto temu a mnozstvo ludi s rovnakym problemom ktory sa nad takymito problemami nerehocu prosim vas neprestavajte pisat ja sa citim uz teraz lepsie ked viemze nas je tolko a ze mozeme o tom na rovinu hovorit

ajojka

pridavam sa k tomu stretavaniu sa, pretoze si myslim, ze najlepsou cestou ako prekonat cervenanie, je naucit sa verejne vystupovat, mali by sme sa to spolu naucit, prekonat tremu