Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

creassy

cica, nesmies sa bat. asi pred rokom som aj ja nastupovala do novej roboty. Je to velka firma, kopec ludi... tiez som mala zvieranie zaludka pri pomysleni, ako to tam prezijem. Vecer pred tym, ako som tam mala nastupit- som uzavrela sama so sebou dohodu. Povedala som si, ze budem bojovat. So sebou, so svojim strachom. Co najlepsie mozes urobit: Hovor nahlas, pozeraj sa kazdemu priamo do oci a usmievaj sa. Nie prehnane, len take letme usmevy. Ked sa s niekym zoznamis, ked niekto pojde okolo teba, ked sa ta bude niekto pytat, ako sa ti tam paci, proste stale sa tak letmo usmej. Ostatne riesit nemusis. To zaciatocne obdobie v neistote, ked tam nikoho nebudes poznat sa aj tak neda preskocit, tak si ho aspon ulahci. Ja som to tiez tak robila, ludia sa mi sami prihovarali a pytali sa ma odkial som atd... nemusela som sa ja niekomu vtierat. Lebo ked vidia, ze si mila a usmievava, tak ta skor pripustia k sebe, ako keby si chodila ustrachana a vazna. A este jedna dolezita vec k praci: stale sa pytaj, ked ti nieco nie je jasne, alebo to nevies, pytaj sa. Zo zaciatku aj tak kazdy ocakava, ze budes sama otazka, ved to je jasne. Ja som v tej firme uz rok a maju ma tam radi, snazim sa byt mila ku kazdemu a stale sa usmievam (aj ked niekedy mam riadne depky a najradsej by som sa na vsetko vykaslala)
Drzim ti palce, neboj, urcite to zvladnes, len si prosimta nehovor, ze spanikaris. Nad takymi vecami ani nerozmyslaj. Musis si pred kazdou prekazkou povedat, ze to dokazes. To je stvrtina uspechu. To mam osvedcene.
A kazdy vecer si povedz, ze zajtra spravis vsetko lepsie, ako si to spravila dnes. oki? este raz drzim palce.

cica

písala som vám pred chvíľou ale všimla som si že to nieje zobrazené celé.takže v skratke.mám soc.fóbiu,už dlho a nechcem jesť na to lieky.dá sa to aj inak?som zúfalá,prosím poradte ak máte niekto skúsenosti.

cica

om už zúfalá z toho,mám mať novú prácu a od vtedy ako mi povedali že ma prijmú tak mám veľký strach,a o tých mojich myšlienkach ani nehovorím.bojím sa že tam spanikárim,že si to na mne všimnú.a ako budem s novými kolegami komunikovať,piť kávu a jesť?strašne sa toho bojím a rozmýšlam že to zruším.aj keď nechcem ale mám z tohto všetkého veľký strach.čo mám robiť.prosím o radu.

creassy

a napisala som prispevok na sociofobika, kukni(te)...
inak napadlo ma ludia, ze ta nasa SF je dost obmedzujuca. ved napriklad co vsetko zazivam, ked musim niekde zatelefonovat, to je strasne. Iny zdvihne telefon, zavola a ani okom pri tom nemrkne. a ja sa 20 minut na to pripravujem a niekedy to aj tak ani nedokazem. lenze ostatni nas nechapu, lebo pre nich je uplne normalne to, co pre nas predstavuje riadny stres. cim to je, cim to je?....

creassy

Alpaka- myslis, ze ked som tu ja ,nebude ta to obmedzovat v plnohodnotnom pisani? myslim, ze mna nie...som rada...a tvoje prispevky sem, su uplne perfektne.
pa,krizi(cka) ;-)

mimodavu

cafte ludie, jak dávno som tu nebol, normálne že som vyšiel z cviku!

ako sa darí sociofobici?

alpaka, ty si poriadne vtrvalá, všekže :)stíhaš držať krok, no fajn a ja ani neviem čo teraz asi tak preberáte, ale žeby SF? haha