Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

sasa

ahoj miko, precitala som si co si pisal v tvojem teme, nie som odbornik takze ti neviem povedat ci trpis SF ale jedono je iste, ci uz ide o teba alebo o nas ostatnych vsetci aj ked neviem preco pocitujeme neprekonatelny strach a obavy z vlastneho konania, bojime sa nieco urobit aj ked ide o uplne banalnu vec, ktoru by zvladlo 10 rocne dieta, ibaze ked sa na to pozries zo strany napr. takehoto decka ono vobec neuvazuje o tom ci sa zacervena ked nieco spravi alebo ci sa zakokce ....atd. takze my vsetci by sme mali polavit z narokov na sameho seba a zbavit sa prilisnej "sebakontroly" a menej brat do uvahy co si mysli okolie, ak si myslis ze sa ludia radsej odvratia ked sa cervenas, no a co tak nech, men sa napr. chveju usta ked mam s niekym komunikovat v blizkosti ale akosi som si zaviedla systema vzdy si hovorim ze NOACO niekomu sa chveju usta niekto je tucny, niekto je plesaty atd. a predstav si ze to funguje pomaly sa nad tym uzani nezamyslam, skus nieco podobne vybuduj si svoj obranny system a kasli na vsetkych ostatnych sebavedomych a dokonalych ludi..papa

.miko

ahojte vsetci aj ja mam taky problem a to uz mam 36 rokov ..prave som zalozil forum v rubrike INE PRECO MUSIM TRPIET fnuk

cica

ahojlucy,suhlasim so sasou,ze ked nepocitujes brat lieky tak je mozne ze si fakt niekde na zaciatku a dostanes sa z toho rychlejsie.Len je to tak,ze cim viac to vnimas aj to cervenanie,tak tym to mas viac.Netreba to az tak vnimat a urcite to bude lepsie.Lahko to je pisat ale urobit omnoho tazsie.Poznam to,uz vela krat som si povedala ze napr.nebudem sa cervenat alebo bat,a malokedy som to prekonala.Ale da sa to urcite nejako prekonat.Ja mam SF uz dost dlho,a mozem povedat,ze sa mi to trochu zlepsilo v urcitych situaciach.Tak ti budem aj ja drzat palce,nech to prekonas.papa

lucy2

dakujem sasa. Si velmi mila. Teraz sa mi to dlho nestalo, tak preto to vnimam takto, ale ked sa mi to stane, tak znova budem s plačom niekam utekat a budem o tom stale rozpravat bud kamoske, ktorá o tom vie, alebo znovu tej psychologicke. No neviem, uvidim. Aj ja vam vsetkym drzim palceky.

sasa

to lucy 2, je super pokial nepocitujes potrebu brat nejake lieky a si presvedcena ze to zvladnes sama, to znamena ze si niekde na zaciatku a nie je to az take vazne a urcite sa z toho lahsie dostanes, ak ide "iba" o cervenanie v urcitych situaciach vobec si z toho nerob hlavu ( a vobec sa netrap a nerozmyslaj nad tym ci sa to v skole zase stane, tym sa sama uz vopred akoby nastartujes, vystresujes a pripravys na to aby si sa naozaj pri prvej prilezitosti zacervenala), mozno to niektomu pripada mile a ked to prestanes vnimat urcite sa to zlepsi, a pokial ide o to ako casto sa to stava to neviem ani ja sama, niekedy zriedkavo inokedy kazdu chvilu asi zalezi na tom v akom si rozpolozeni.pa drzim palceky

lucy2

Noooo, aj ja sa citim lepšie, ale to preto, ze sme nemali skolu, najcastejsie sa mi to stava, ked sa rozpravam s ucitelmi, vteda sa normalne neviem ovladat, ked sa zacervenam. Zacalo sa mi to stavat v poslednom rocniku na strednej a pokracuje to aj v prváku na výške. hmmmm, no mozem cakat, že sa mi to v skole znova stane... ale zatial by som nechcela brat ziadne kvapky, ani nic. A pomaha to fakt sasa? Lebo kabyže sa mi to stava castejsie, tak by som to mozno skusila aj ja. Ako casto sa to stava vám? Myslim sasu a cicu.

sasa

cica, kvapiek je asi 38 druhov a su zamerane na rozne pocity, ja som sa sustresila na tie co su urcene na strach a obavy, kupila som si cherry plum, mimulus a rock rose, kvapky sa zmiesaju v rovnakom pomere a ma sa kvapkat po 4 kvapky 4X denne, inac sa mam naozaj dobre neviem mozno je to len autosugescia ale myslim si ze mi to pomohlo vyskusaj a daj urcite vediet.

cica

ahoj sasa,este sa chcem opytat tie kvapky ti ihned zabrali? a ako sa to vlastne berie? a je len jeden druh tych kvapiek ci viac,aby som vedela ktore si mam na toto v lekarni pytat.Inac ako sa mas?Ako sa ti dalej dari?

cica

ahoj sasa,precitala som si na internete o tych bachovych kvapkach,a myslim ze je to dobra vec.Kupim si to aj ja a uvidime.Lebo som dako v poslednych dnoch v depke a sibe mi.Zasa mam dake blbe stavy.

sasa

to lucy2:uplne s tebou suhlasim,je super ze si o tom mozme takto priamo "pokecat" pretoze "normalne",okolie to nechape ale my to dokazeme, takze aj ja drzim palceky :))