Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

cica

ahoj,môžeš aj na tú moju adresu napísať.ale ak ťa smiem poprosiť tak čím skôr.dnes som mala zasa depky,nič som nezvládala.už mám toho dosť.som totálne neschopná a nanič.nemám na seba jednoducho slov.mám 25 rokov a nič som nedokázala.

creassy

ked som nastupovala do prace, mala som zopar odbornych clankov ako zvladnut prve dni v novej robote medzi cudzimi ludmi. skusim to najst, prepisem a poslem ti to. ak chces... mozem na tu adresu, co mas uvedenu pri tvojom mene?

cica

ahoj,do tej novej roboty by som mala nastúpiť o dáky mesiac.len si to fakt neviem predstaviť ako to všetko zvládnem.to predstavovanie,jedenie pred nimi,komunikácia a tď.to je najhoršie,že keď sa bojím tak ma celú roztrasie a som ako drevená.

creassy

Cica: Myslim, ze lieky nie su moc dobre riesenie. Mozno len keby ti to navrhol psychiater. Ale ja myslim, ze to zvladas aj bez nich. Ozaj a kedy nastupujes do novej prace?

lenushka

ahojte :P Prave v tomto momente som asi nasla odpoved na moj veeelky problem :P. Ked na verejnosti rozpravam a v niecom sa pomylim, neviem najst spravne slovo alebo ma niekto alebo nieco privedie do rozpakov...okamzite ocerveniem ako paradajka. Snazim sa to brat s rezervou, a uz si na to aj zvykam a aj moje okolie. Je to proste tak a urcite sa kvoli tomu nemienim dopovat praskami. Hlavne je aby ste sa nenechali odradit rozpravat, bavit sa s ludmi a aby ste sa kvoli tomu nestali asocialmi :P Je to neprijemne ale podla mna cim viac budem rozpravat a cvicit si komunikaciu tym to bude lepsie a lepsie...a to prajem aj vam lebo vas uplne chapem. Tak vela stastia a odvahy ;-)

cica

ahojte,ano občas sú dni keď necítim tak ten strach a chcem niečo dokázať a robiť.a chcem sa spýtať dokazali ste to aj bez nejakých liekov?nechcem ich brať,počula som že dosť utlmujú a blbnú človeka.a čo potom keď ich vysadíš?podľa mňa si tam,kde si bola na začiatku.plus sa musíš učiť žiť bez nich.

creassy

Ja tiez trpim SF. Neviem v akom stadiu, ale tiez sa bojim ludi a roznych situacii (napr. telefonovanie-moja nocna mora, vybavovanie nejakych veci s neznamymiludmi,...)
Viem, ze strach je hrozny, ale ked zacnes s nim bojovat a raz ho pri nejakej situacii premozes, tak ta to vzdy tak povzbudi. Ja viem, hovori sa to lahko, robi tazsie, ved aj ja mam depky a stavy, ked nechcem ostatnych ludi ani vidiet, alebo som zo seba sklamana, ked nieco nedokazem premoct a potom aj tyzden nechcem nikoho vidiet a rozmyslam na co tu vobec som, ze taky slaboch ako ja tu nema medzi tymi karierachtivymi a priebojnymi ludmi co robit, ze ja nikdy nedokazem to co oni..atd. Ale potom mam zase obdobie, ze mam chut nieco robit, bojovat a vtedy je to fajn. Ono sa to tak strieda tie obdobia. U teba nie? Vzdy mas strach? Alebo aj niekedy guraz na prekonanie seba samej?

alpaka

cica, vsetci sme tu SF, aj ona hovorila o strachu..takom nasom,kazdy ho mavame..taky co uplne paralizuje, lenze mas dve moznosti..ako vzdy..bud budes odvazna..a pojdes do toho..alebo to vzdas a ked to vzdas..tak nic vo svojom zivote nezmenis a budes sa trapit dalej..a viac..
podla mna .. na to mas. mala som tento stav tiez ked som zacinala robit..a teraz som spoznala skvelych ludi.. a hlavne trosku viac sama seba..a som stale blyzsie k svojmu cielu..neboj,skus a uvidis.

cica

ďakujem ti za podporu.ja sa to snažím si aj povedať ale vždy ma ten srach nejak premôže.neviem ty trpíš alebo si trpela soc.fóbiou?lebo si len písala o strachu ale neviem o akom.Či o bežnom strachu ako ľudia mávajú alebo je to tá druhá možnosť.lebo ten obyčajný strach je v pohode ale ten druhý je otrasný.a vždy ma premôže.