Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

girl

ja mam len 16 a tiez tymto trpim. myslite ze ked sa prihalsim do superstar tak sa tam aj dostavim? zevraj sa mam pustat do situacii, kde sa mi stava ze sa cervenam. ale neviem ci prejdem ked uvidia, ze som cervena ako paprika....take facey tam asi nepotebuju...nefim... poradte mi niekto...

lucy2

Ahoj sasa. Som velmi rada, že som našla toto forum. Dúfam,že nam to všetkym aspon troska pomôže. Ta psychologicka mi poradila, aby som vyhladavala situácie, v ktorých sa mi to stáva, že si mám uvedomiť, že je to súčasťou mna a že je to normálne. Ale myslím si,že ked už ma to prestane stvat, tak uz to cervenanie nepride. Ale v tej situácii je hlavné, aby sme na to nemysleli. Ked si hovorim: " nie, nie, necervenaj sa!!!, néééé mne sa to nestane", tak just to príde a ked na to zabudneme, tak si to ani neuvedomíme a nečervename sa, teda aspon u mna je to tak. Vážne mám vela vecí, ktoré by som o tom ešte chcela povedat, dokázala by som o tom hovorit neuveritelne dlho. Ale myslím, že ked niekto chce, tak sa to proste prekonať dá. Mnoho vecí mi dáva až teraz súvislosť, až ked som si prečítala príznaky SF, no neviem, že či mám už SF, ale to červenanie je neuveriteľné. Tak povedzme si: Červená je pekná farba, a ked sa niekomu nepáči, tak nech sa na nás nepozerá :))) a myslím, že ked už nám to bude fakt na háku, tak to prejde... ale ako na to? cvičenie robí majstra... tak hor sa rozprávať so staršími ľudmi, platit v obchode, telefonovať - aj ked sa pri tom zakokceme, a všetko možné... tak držme si palce a zvládneme to.

sasa

ahoj lusy2, podla mna je super ze sa nenechas dalej trapit a vyhladala si odbornu pomoc, budem ti drzat palce nech sa tejto "pliagy" cim skor zbavis a uvidis ze zbavis :)potom napis ako sa ti dari

lusy2

Ahojte všetci, ja som si myslela, že to mám len ja, že všetci ostatní okolo mna su v pohode... mam to asi rok a pol. Zacalo sa to cervenanim, ale teraz sa mi v dôležitej situácií aj točí hlava a neviem, čo mám povedať... dnes som konečne isla k psychologičke, hned po tom, ako sa mi to stalo a asi hodinu vkuse som u nej plakala...

sasa

TU je jedna z mnozstva charakteristik ktore mozes najst na internete:
Strach, neistota, hnev, nerozhodnosť... Pri podobných problémoch málokto hneď vyhľadá lekára. Nie sú totiž dostatočne vážnym problémom, iba nám pomaly, ale isto otravujú život. Svoju emocionálnu a psychickú nepohodu by ste však rozhodne nemali podceňovať. Telo a duša sú totiž prepojené a negatívne stavy mysle môžu po dlhšom čase zapríčiniť vážne ochorenia. Všetky holistické terapie sa preto snažia liečiť celú ľudskú bytosť a nezameriavajú sa na konkrétny fyzický problém, ktorý je už len posledným dôsledkom dlhotrvajúcej disharmónie medzi našou mysľou, telom a dušou....
neviem kolko stoja v SR ale jedna flasticka asi oklo 5OO sk, skus vyhladatna internete...

sasa

adulka 222, neboj sa nie si naj. idiot neboj sa sme tu este aj vacsi a neber to taktragicky, ja tiez casto kvoli tomu revem, vies problem je asi v tom /aspon v mojom pripade, no niesom ziadny odbormik tak to ber s rezervou/ ze sme na seba velmi prisne, vsade sa chceme chovat co najlepsie, urobit co najlepsi dojem, teda strasne nam zalezi na tom ako nas berie okolie, a tu je chyba, my sa totis asi prilis kontrolujeme, vzdy na nieco hrame iba nikdy nie na sameho seba a nase sebavedomie tym upada niekde na dno, proste sa treba naucit uvolnit, kaslat na to co si myslia ini, povedat si ze prave ty si ta originalna a hlavne saba so sebou spokojna a ked stretnes nejakeho fesaka tak hned "nestiahni chvost medzi nohy" ale vduchu si povedz , pozeraj ked chces ved mas na co, no proste si buduj sobe sebavedomie ... aj ked to nebude fungovat hnet co viem podla vlastnych skusenosti, nevzdavaj to, jednoducho treba bojovat:)

sasa

ahoj cica, ja sa mam fakt lepsie posledny tyzden som urobila veci, ktore mi este pred mesiacom pripadali nemozne_nastupilasom do novej prace a predstav si normalne som komunikovala s kolegami a bola som sa s nimi najest, to jesuper ze dufam ze mi to ostane. Len som smutna ze ty nemas nic pozitivne co by ma potesilo, inac musim sa ti priznat, kupila so si bachove kvapky aj ked som proti liekom, toto je cisto/zevraj na bilinkovej baze/ a asi mi to troska pomaha a ak nie tak si to asi sama vsugeruvavam:)

cica

Ahoj sasa,co mam nove?Praveze nic,nic sa nedeje a tak.Takze ani ziadne pozitivne pokroky. A ty? Ako sa mas,ako ti je?

andulka222

ahojky ludia prosim kto vie pomozte.Mam 21 rokov a SF trpim od strednej skoly.Myslim,ze je to kvoli novemu prostrediu a ludom,ale aj tak potrebujem sa toho zbavit,bo mi to strasne nici zivot.Mam uz pomaly polroka priatela a keby ste ma videli tak odpadnete.Doteraz sa ho hambim,neviem byt samasebou,hram sa na niekoho kto niesom.Myslim tym,ze som citliva a v partii sa spravam uplne inac skor,ze vyzeram byt taka namyslena a pritom nechcem byt stredom pozornosti.A najviac sa bojim toho,ze sa strapnim..a ked sa mi to niekedy stane tak celu noc preplacem.Pripadam si ako najvacsi idiot na planete a este nieco..ked vidim pekneho chalana nezalezi na veku tak sa rychlo scervenam,rozstrasu sa mi kolena atd.Prosim o hocijaku radu,beriem vsetko kazdu malickost.Vopred kazdemu DAKUJEM