Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

cervena lucka

no ja sa cervenam.nikdy som nemala strach s ludi ani ziaden z priznakou hore uvedenych. teraz vsak ano,ale je to az nasledkom toho ze sa cervenam.bojim sa ze budem cervena tak sa ani o nic nesnazim... nechapem to a je mi to strasne neprrijemne,lebo ludi mam rada,a nikdy som nemala s nimi absolutne ziadny problem. nedokazem to pochopit.ja sa cervenam aj v tedy kedy mi situacia nepride absolutne trapna,aj ked niekomu by mohla,mne sa zda normalna..no asi je ta fobia niekde hlboko vo mne inac si to vysvetlit neviem :(((

ladybird

Ahoje.vlastne ani neviem ako zacat, to preto aby som netrepla nejaku blbost. smiesne, ze. no ja mam potom tiez asi tu fobiu,kedze sa cervenam. je to hroza.ale apson moje okolie mi nehovori, ked sa cervenam ze preco sa cervenam,teda okrem mojho pritela.ale to asi preto ze mu je to divne lebo som sa nikdy necervenala, prislo to len tak zo dna na den. najprv som si myslela ze je to preto lebo zijem v uk a bojim sa ze trepnem nejaku blbost ale som zistila, ze to nie je v tom. aj by som navstivila psychologicku keby som bola na svk. no je to super takto niekomu napisat, lebo je mi trapne sa o tom rozpravat s priatelom to by som bola urcite jak paprika.

sasa

cica som strasne rada velmi sa tesim, uvidis postupne to uplne prekoname, jasne ze to zvladneme nejaka fobia nam predsa nezrujnuje nase krasne zivoty a nezrazi nas na kolena :))))

creassy

ahoj Cica. som na teba hrdaaaa. vidis, ze sa to da. Ked budes mat cas, kukni na sociofobika a pripis nieco, pochval sa tam, ako si to zvladla, co ti pomohlo a tak... nech vidia vsetci, ze sa to da.... oki? papik

cica

ahojte,musim sa trosku pochvalit.Alebo lepsie povedane podelit s vami o to,co sa mi dneska prihodilo.Bola som v banke a normalne som to tam prezila.Mala som ale predtym trosku blbe pocity ale potom ako som tam prisla tak to akoby zazrakom pomynulo.Aj zmalickosti sa treba tesit.No nie?Sice nebolo tam az tak vela ludi,ale aj toto mi vzdy robilo problemy niekde na urade alebo v banke ked sa vybavuju nejake veci.Takze musime len skusat a nebat sa ist do toho.Mala som este pred par dnami myslienky ze to uz nezvladam,ze pojdem si dat predpisat lieky,aj ked som proti nim,ale este vydrzim a budem bojovat bez nich.Tak sa vsetci drzte a bojujte.My to predsa zvladneme ako aj iny ludia zvladaju bezne veci.

sasa

ahoj cicus,tak ja ti budem drzat silno silno palceky, mas uplnu pravdu treba sa vystavovat prene tomu co ti robi problemy aj ked prave to je na tom to najtazsie /ostat niekde kde sa necitis dobre a nevyparit sa ako "smrad" :)/.Ja sa mam celkom v pohode aj ked sem tam ma to este chyti ale je to neporovnatelne s tym co som prezivala pred tym, s tymi kvapkami ma to strasne mrzi skusim pokukat este niekde na nete, v anglicku ich dostanes v kazdej lekarni, nechapem co je to u nas take nedostupne dost som o tom citala pouzivaju ich aj pre zvieratka takze autosugescia tu asi nehrozi :) ak budes mat nieco nove nezabudni napisat

creassy

ahojte:-) chcela som len, ze teraz je v zdravi clanok o socialnej fobii, na 2 strany myslim, ale nie je tam nic take, co by sme este nevedeli. klasika. ale zaujalo ma tam zopar veci, statistiky a tak... ak mate moznost mrknut do casaku, tak pozrite...

cica

ahoj sasa,rozmyslala som nad tymi liekmi,a rozhodla som sa ze to este zatial necham tak,skusim bojovat inak.A ak budem v tom mojom boji prehravat stale,tak uz potom pojdem za psych.a dam si lieky.Citala som aj clanok v casopise o fobiach pisali,ale vseobecne o roznych fobiach,napr.hadoch,vytahoch aj ludi a td.A proste ze treba sa tym situaciam ktorych sa bojime a z coho mame strach vystavovat,aby sme zistili ze nemame sa vlastne coho bat,ako ked sa bojis vody tak ta tam rovno hodia do nej.. Tak to este raz skusim a potom uvidime.Ale itak by som chcela vyskusat tie bachove kvapky,len kde ich zohnat.Ako sa mas ty? Vsetko v pohode?

sasa

asi viem o com pises, proste chces svoj zivot zit bez obmedzeni a este toboz nie s takymi obmedzeniami ako su tie nase. neboj aj ja som castokrat ronila slonie slzy, nevzdavaj to ked som ja isla prvy krat na pohovor do prace tak ma triaslo ako stareho alkoholika a doma som revala frajerovi na pleci ze tam nejdem, nastastie som sla a postupne som robila taketo pokroky _cica neuvazovala si /aj ked viem ze si proti/ ze by si odbehla k psychologovi aj on ti moze dat lahke lieky alebo aj homeopatika, vies ak je to fakt take strasne mala by si sa odhodlat, ved za to nic nedas viskusas a uvidis, ja len nechcem aby si sa takto trapila to lezie na mozog, viem podla seba. urcite napis ako si sa rozhodla papa

cica

sasa,zlepsenie niekedy aj byva,ale skoda ze len tak malo kedy.Priala by som si aby mi bolo fajn castejsie.Lebo pravdu povediac uz ma to vazne stve.Koli SF nemozem zmenit moj zivot k lepsiemu a som stale v takom bludnom kruhu s ktoreho sa neviem vymotat.A uz ma to ani nebavi dookola robit to stejne.Potrebujem zmenit moj zivot a vsetko.Neviem ci mi rozumies.Asi pisem komplikovane.Ale fakt som z toho na nervi.